Διακόσμηση Ιδέες / Διακόσμηση Σαλονιού - Καθιστικού

Σκανδιναβικά σαλόνια: Tα 8 μυστικά της επιτυχημένης συνταγής τους!

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα στυλ διακόσμησης, ειδικά όταν μοντέρνα διακόσμηση μπορεί να σημαίνει τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα. Το μοντέρνο στυλ διακόσμησης της εποχής μας, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και δανείζεται στοιχεία από πολλές άλλες αισθητικές, συμπεριλαμβανομένης της σκανδιναβικής.

Στην πραγματικότητα, πολλά δωμάτια διακοσμημένα με Σκανδιναβικό στυλ θεωρούνται απλά μοντέρνα χωρίς να προσδιορίζονται επακριβώς από μια συγκεκριμένη κατηγορία διακόσμησης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκανδιναβικά σαλόνια δείχνουν πάντα φρέσκα και στη μόδα! Ας δούμε μερικά σαλόνια διακοσμημένα με Σκανδιναβικό στυλ ώστε να καταλάβουμε πως το καταφέρνουν αυτό!

Τα σκανδιναβικά σαλόνια δεν είναι υπερβολικά γεμάτα

Ένα Σκανδιναβικό σαλόνι, ακόμα και ένα μικρό, δε φαίνεται υπερβολικά γεμάτο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα διακοσμητικά ή περιττά έπιπλα αλλά όσα ακριβώς χρειάζονται. Έτσι ο χώρος δε φαίνεται “πηγμένος”, αλλά ούτε και άδειος.

Το λευκό σε μεγάλες ποσότητες

Στις Σκανδιναβικές χώρες λατρεύουν το φυσικό φως -κυρίως λόγω της έλλειψης του- οπότε η μεγάλη χρήση του λευκού στα σαλόνια βοηθάει να το αξιοποιήσουν στο έπακρο. Έτσι το λευκό κυριαρχεί στα Σκανδιναβικά σαλόνια και γενικά σε όλα τα σκανδιναβικά δωμάτια. Οι πινελιές πράσινου από τα φυτά εσωτερικού χώρου φέρνουν το έξω μέσα!

Αγάπη για την ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους

Όπως αναφέραμε και παραπάνω τα σπίτια σκανδιναβικού στυλ ορίζονται από μια δυνατή σύνδεση με την ύπαιθρο, οπότε ένα σκανδιναβικό σαλόνι έχει σχεδόν πάντα πρόσβαση σε ένα μπαλκόνι ή μια βεράντα!

Ανοιχτά χρώματα και γήινοι τόνοι

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χρώματα στη Σκανδιναβική διακόσμηση σαλονιού (εκτός από το αυτονόητο λευκό), συνήθως προτιμούνται ανοιχτά χρώματα στους τοίχους και γήινοι τόνοι παντού. Στο συγκεκριμένο Σκανδιναβικό σαλόνι, οι τοίχου δεν είναι λευκοί αλλά ανοιχτό γκρι το οποίο δένει υπέροχα με τις καφέ αποχρώσεις των επίπλων και τα τραπεζάκια σαλονιού!

Συνδυασμοί χρωμάτων στο λευκό Σκανδιναβικό σαλόνι

Οι γκρι και μπλε πινελιές είναι συχνά τα χρώματα που συμπληρώνουν τους λευκούς τοίχους και τις οροφές ενός σκανδιναβικού καθιστικού. Σε αυτή την περίπτωση, το δάπεδο είναι επίσης άσπρο. Αυτό δίνει στο δωμάτιο μια πολύ ευάερη και ευρύχωρη εμφάνιση.

Έπιπλα και φωτιστικά με διαχρονικό σχεδιασμό

Στα σκανδιναβικά σαλόνια, προτιμούν έπιπλα και φωτιστικά σε κλασσικές γραμμές και σχέδια με εμβληματικό design που έχουν αντέξει στον χρόνο.

Απλές και κομψές γραμμές σε έπιπλα και διακοσμητικά

Το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης ορίζεται από τον μινιμαλισμό και την προτίμηση για όλα τα απλά, καθαρά και μη περίπλοκα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην επιλογή των χρωμάτων, των υλικών, των υφών, της επίπλωσης, των μοτίβων, των διακοσμητικών, δηλαδή των πάντων!

Ξύλινο πάτωμα και έπιπλα από φυσικό ξύλο

Σε ένα σκανδιναβικό σαλόνι θα βρεις σχεδόν πάντα ξύλινο πάτωμα. Η απόχρωση του ξύλου είναι συνήθως ανοιχτή και μερικές φορές περνάνε το ξύλο με γκρι λάδι το οποίο απομακρύνει την έντονη κίτρινη απόχρωση και δείχνει πιο φυσικό και vintage! Ως λάτρεις της φύσης, οι Σκανδιναβοί χρησιμοποιούν το φυσικό ξύλο και στα έπιπλα τους, μερικές φορές ακόμα και στα διακοσμητικά τους.

Τώρα ξέρεις γιατί τα σκανδιναβικά σαλόνια δείχνουν πάντα καθαρά, ευάερα και πανέμορφα όταν τα βλέπεις από κοντά ή σε φωτογραφίες!

Πηγη:decoration.gr