Διακόσμηση Κουζίνας

Ιδέες για μικρές κουζίνες – 49 τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό χώρο

Η κουζίνα είναι η μηχανή του σπιτιού, και πιο πρόσφατα μεταμορφώθηκε και στο κύριο σαλόνι. Αλλά οι κατόψεις πολλών σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν τους παρέχουν τεράστιο χώρο. Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε με ιδέες για μικρές κουζίνες, οπότε αν είστε απογοητευμένοι από την έλλειψη χώρου στη δική σας, είστε σε καλή παρέα

Οι περιορισμοί μιας μικροκαμωμένης κουζίνας σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο εφευρετικοί με  τις ιδέες μας για την κουζίνα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι σίγουρα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να είστε πιο τολμηροί σε έναν μικρό χώρο παρά σε μια τεράστια κουζίνα με νησίδα κουζίνας και ψυγείο αμερικανικού τύπου. Ο σχεδιασμός της μικρής κουζίνας σημαίνει επίσης λιγότερα χρήματα που δαπανώνται για ντουλάπια, αφήνοντας ενδεχομένως περισσότερο προϋπολογισμό για φωτισμό και συσκευές.

Ιδέες για μικρές κουζίνες

Η διάταξη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε πώς να σχεδιάσετε μια κουζίνα που δεν έχει χώρο. Ο Ben Burbidge, Διευθύνων Σύμβουλος της Kitchen Makers λέει, «Όταν παρουσιάζεται μια μικρή κουζίνα, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η διάταξη για να βεβαιωθείτε ότι κάθε ίντσα της κουζίνας χρησιμοποιείται».

«Η παλιά συμβουλή να θεωρείτε το ψυγείο, τον φούρνο και τον νεροχύτη ως σημεία σε ένα τρίγωνο και να διασφαλίζετε ότι η απόσταση μεταξύ τους δεν είναι πολύ περιορισμένη ισχύει ακόμη και σε μικρούς ή άβολους χώρους».

«Τα προσεκτικά επιλεγμένα χρώματα και υλικά μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την κουζίνα σας πιο ευρύχωρη», προσθέτει ο Ben. «Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε καθρέφτες ή ανοιχτόχρωμες πιτσιλιές με ανακλαστικές ιδιότητες για να κάνετε το δωμάτιό σας να φαίνεται μεγαλύτερο. Όσον αφορά τους συνδυασμούς χρωμάτων, δεν είναι απαραίτητο να επιμείνετε σε μια φωτεινή παλέτα σε μικρές κουζίνες, επομένως μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε χρώμα.

1. Πηγαίνετε στο απλό ασπρόμαυρο

Διατηρήστε το σχέδιο της κουζίνας πραγματικά απλό με μαύρο ντουλάπι από κάτω και ένα λευκό πίσω μέρος και ανοιχτά ράφια από πάνω. Συχνά περιγράφεται ως «κουζίνα σμόκιν», αυτή η μονόχρωμη εμφάνιση κουζίνας είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή και μοντέρνα. Τα μαύρα εδάφη το σχέδιο και οι λευκοί τοίχοι το κάνουν να νιώθει φρέσκο.

2. Ανακατέψτε ξύλα και λευκά

Μείνετε σε ένα σχέδιο κουζίνας εμπνευσμένο από το ξύλο και τη λευκή Scandi για μια φωτεινή και ευάερη αίσθηση. Μεγάλες επιφάνειες από ξύλινο δάπεδο και λευκά ντουλάπια θα δημιουργήσουν μια ήρεμη και χωρίς ακαταστασία πρώτη εντύπωση. 

Θα μπορούσατε πάντα να ενσωματώσετε μερικά ανοιχτά ράφια και να προσθέσετε χρώμα με φυτά ή χρωματιστά πιάτα και μπολ. Ο φωτισμός με ζεστούς τόνους θα το εμποδίσει να αισθάνεται κρύο.

3. Γλώσσα και αυλάκωση

Γιατί να μην επιλέξετε κάθετη ξύλινη επένδυση με γλώσσα και αυλάκωση στη μικρή κουζίνα σας; Πηγαίνετε μέχρι το ταβάνι ή σταματήστε στα μισά του δρόμου, κάθε επιλογή προσθέτει χαρακτήρα και κάνει την κουζίνα σας να νιώθει πιο ολοκληρωμένη. Μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ιδέες εξοχικής κουζίνας, αυτή η επένδυση φέρνει μια πινελιά στυλ αγροικίας που δε φαίνεται στο πρόσωπό σας. Μπορείτε να αγοράσετε πάνελ τοίχου MDF με γλώσσα και αυλάκωση για 25 £ στο Homebase και είναι σχετικά για να τα τοποθετήσετε μόνοι σας.

4. Προσθέστε μια λειτουργία διασκεδαστικού φωτός

Ενσωματώστε διασκεδαστικό φωτισμό όπως αυτή η βιομηχανική χάλκινη μονάδα ανοιχτών ραφιών με εκτεθειμένους λαμπτήρες. Αυτός ο τύπος φωτισμού μικρής κουζίνας δημιουργεί μια ξεχωριστή ζώνη και ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. 

Οι μικροσκοπικές κουζίνες μπορεί να αισθάνονται ήπιες, γι’ αυτό σκεφτείτε τρόπους για να προσθέσετε ένα επίπεδο έκπληξης ή οπτικού ενδιαφέροντος για να μειώσετε το γεγονός ότι είναι ένας μικρός χώρος.

5. Γείρε στο Japandi

«Τα σχέδια της Ιαπωνίας όχι μόνο εμποτίζουν τις κουζίνες με μια μινιμαλιστική και ήρεμη ατμόσφαιρα, αλλά επίσης προσφέρονται πραγματικά για μικρούς χώρους», σχολιάζει η Rebecca Knight, Αναπληρωτής Editor  της Ideal Home (ψηφιακή).

«Τα χερούλια με εσοχή και μια μαύρη ματ βρύση είναι μια αισθητικά ευχάριστη και σύγχρονη επιλογή. Συνδυάστε τους πάγκους και τα ράφια από ζεστό ξύλο με γυαλιστερά πλακάκια για να προσθέσετε υφή και ζεστασιά.’

6. Κρεμάστε πολλά γάντζους

Χρησιμοποιήστε τους τοίχους και κρατήστε τα πράγματα όμορφα και ανοιχτά κρεμώντας πολλά άγκιστρα αποθήκευσης, όπως αυτές οι μαύρες ράγες και γάντζοι που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση κούπες. Σημαίνει ότι έχετε όλες τις κούπες σας στην οθόνη και τις πιάνετε εύκολα για ένα φλιτζάνι τσάι και μαζί με τα ανοιχτά ράφια είναι ένας τρόπος να αποφύγετε τα πάνω ντουλάπια, τα οποία μερικές φορές μπορεί να αισθάνονται λίγο βαριά σε έναν στενό χώρο. Αυτή η συμβουλή λειτουργεί πολύ καλά αν σκέφτεστε ιδέες για κουζίνα σε αγροικία, καθώς φέρνει αυτή τη χαλαρή, ζεστή εμφάνιση στο χώρο.

7. Οδηγήστε το μάτι προς τα πάνω με μια βαμμένη οροφή

Μια οροφή βαμμένη σε ένα απροσδόκητο χρώμα θα οδηγήσει το βλέμμα ψηλά και θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η μικρή κουζίνα σας είναι πιο ψηλή από ό,τι στην πραγματικότητα. «Το χρώμα στην κουζίνα είναι σαν καρύκευμα στο φαγητό – οι τοίχοι και οι μονάδες μπορεί να φαίνονται ήπιες χωρίς αυτό», λέει η Marianne Shillingford, Creative Director της Dulux. «Για μικρά χρώματα βαφής κουζίνας , σκεφτείτε να προσθέσετε μια κούκλα χρώματος στην οροφή και όχι στους τοίχους, και αν μπορείτε να τα βάψετε, προσθέστε μια βουτιά χρώματος και στις μονάδες».

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα αναζωογονητικό μπλε, όπως το Bright Skies σε κατά τα άλλα λευκό σχέδιο μικρής κουζίνας ή, αν νιώθετε πιο φιλόδοξοι, δοκιμάστε ένα απαλό τονικό εφέ σκακιέρας ή απαλές κυματιστές γραμμές σε διαφορετικά επίπεδα γυαλάδας του ίδιου χρώματος. Η Marianne προτείνει επίσης να συνδυάσετε χρώματα σε λωρίδες και μπλοκ στους τοίχους και την οροφή, εάν έχετε λευκές, γκρι ή φυσικές ξύλινες μονάδες.

Σύμφωνα με τον επαγγελματία χρώματος, οι γυαλιστερές οροφές γίνονται επίσης μεγάλη τάση. Και φαίνονται καταπληκτικά – αλλά μόνο εάν η επιφάνεια που ζωγραφίζετε είναι πραγματικά λεία και έχετε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για το πώς να βάψετε μια οροφή.

8. Σκεφτείτε πώς χρησιμοποιείτε το χώρο

Είτε είναι μεγάλη είτε μικρή, όλοι θέλουμε η κουζίνα μας να φαίνεται όμορφη. Ωστόσο, ως το πιο δυναμικό δωμάτιο στο σπίτι, η λειτουργικότητα είναι εξίσου σημαντική με την εμφάνιση. Σκεφτείτε πώς χρησιμοποιείτε την κουζίνα σας καθημερινά και τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. 

«Ο σχεδιασμός της μικρής κουζίνας συνήθως πρέπει να δουλεύει δύο φορές πιο σκληρά λόγω των περιορισμών χώρου», σχολιάζει ο Ben από την Kitchen Makers. «Ο προγραμματισμός είναι επομένως πολύ σημαντικός για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο σας, επομένως σκεφτείτε πώς μαγειρεύετε και τον εξοπλισμό, τα σερβίτσια και τα είδη φαγητού που θέλετε να αποθηκεύσετε».

Ο Μπεν συνεχίζει λέγοντας ότι οι έντονοι μάγειρες τείνουν να επικεντρώνονται σε έξυπνες ιδέες αποθήκευσης κουζίνας για την αποθήκευση μαγειρικών σκευών και τη μεγιστοποίηση του χώρου στον πάγκο για την προετοιμασία του φαγητού. Αλλά αν προτιμάτε απλά φρέσκα τρόφιμα, η διασφάλιση ότι έχετε αρκετό χώρο για ένα γενναιόδωρο ψυγείο μπορεί να φαίνεται πιο σημαντική.

9. Επιλέξτε πλακάκια σε απαλούς φυσικούς τόνους

Τα προσεκτικά επιλεγμένα πλακάκια είναι το μυστικό σας όπλο όταν σχεδιάζετε ή ενημερώνετε ιδέες για μικρές κουζίνες. «Τα ματ πλακάκια σε ανοιχτόχρωμους, σιωπηλούς και φυσικούς τόνους ή τα πλακάκια με γυαλάδα με υψηλή ανακλαστικότητα είναι υπέροχοι τρόποι δημιουργίας αίσθησης χώρου», λέει ο Adrian Blundell, Διευθυντής Παραγωγής, Craven Dunnill Jackfield. Απομακρυνθείτε από μικρά πλακάκια ή πλακάκια με έντονα σχέδια, καθώς ενώ μπορούν να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό τοίχο, πιθανότατα θα υπερνικήσουν έναν μικρό χώρο.

«Οι μικτές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμών κεραμικού και πέτρας, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για τη δημιουργία γεωμετρικών διατάξεων εμπνευσμένων από τη σύγχρονη εποχή, ιδανικές για μοντέρνες ιδέες κουζίνας .»

10. Δημιουργήστε βάθος με τοίχους με υφή

Εάν δεν έχετε χώρο, γιατί να μην αφήσετε τους τοίχους να μιλήσουν; Η Lisa Slack, επικεφαλής του προϊόντος, Thomas Sanderson προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα φινίρισμα ασβέστη στους τοίχους σας. «Το αποτέλεσμα που μοιάζει με πέτρα επιτρέπει στην κουζίνα σας να υιοθετήσει κάποια υφή και να προβάλλει λίγη ζεστασιά», σχολιάζει. 

Στη συνέχεια, θα μπορούσατε πάντα να προσθέσετε ένα ράφι στον τοίχο της κουζίνας σας και να το γεμίσετε με βιβλία μαγειρικής, κατσαρόλες και τηγάνια. Τα ανοιχτά ράφια στον τοίχο με υφή θα δώσουν μια ρουστίκ αίσθηση στις ιδέες της μικρής κουζίνας και θα αποσπάσουν την προσοχή από την έλλειψη χώρου.

11. Προσθέστε πολυτελείς μικρές λεπτομέρειες

«Όποιος τύπος μάγειρα κι αν είστε η αισθητική είναι σημαντική», λέει ο Ben από την Kitchen Makers. «Τα αδιάφορα σχέδια με καθαρές γραμμές τείνουν να λειτουργούν καλύτερα σε αυτούς τους τύπους χώρων, ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε μια πινελιά πολυτέλειας και στυλ, προσδιορίζοντας περισσότερες διακοσμητικές λαβές ή ένα statement backsplash και καλό φωτισμό κουζίνας.

12. Κάνετε DIY έναν καθρέφτη σε στυλ crittall

Μην κάνετε έκπτωση στις εύκολες επιλογές DIY, λέει ο Looeeze Grossman, The Used Kitchen Company. «Η κάλυψη τμημάτων του τοίχου για να βάψετε μια γεωμετρική στάμπα ή η χρήση καθρεφτών με αυτοκόλλητο για να δημιουργήσετε έναν τοίχο σε στιλ crittall μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον ενώ παραμένει φθηνό», λέει. 

Τοποθετήστε καθρέφτες πίσω από τα ράφια για να κάνετε τις ιδέες για μικρές κουζίνες να αισθάνονται διπλάσιες.

13. Ξανασκεφτείτε τα έπιπλα κουζίνας

Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τραπέζι φαγητού στην κουζίνα σας – είτε για φαγητό, είτε για εργασία από το σπίτι ή για διασκέδαση – μπορείτε ακόμα να φτιάξετε αυτό το έργο με σχέδιο μικρής κουζίνας. 

Επιλέξτε ιδέες για στενά και μικρά τραπέζια κουζίνας και πιέστε το εντελώς στον τοίχο. Για καθίσματα, συνδυάστε τυπικές καρέκλες τραπεζαρίας με έναν πάγκο – ή δύο – που μπορείτε να τραβήξετε έξω όταν χρειάζεται.

14. Φτιάξτε μια μίνι χερσόνησο

«Οι κουζίνες Galley είναι ευνοϊκές σε μικρούς χώρους», λέει ο Al Bruce, Founder, Olive & Barr . «Προσφέρουν αμέσως μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, καθώς η διάταξη αποτελείται από δύο σειρές ντουλαπιών που αντικρίζουν το ένα το άλλο για να δημιουργήσουν ένα μαγειρείο μεταξύ τους, αφαιρώντας την ανάγκη για γωνιακά ντουλάπια για τη χρήση κάθε χιλιοστού χώρου».

Αν πάντα ονειρευόσασταν ιδέες για κουζίνα χερσονήσου, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε αυτό το έργο σε έναν λεπτό χώρο κουζίνας. Απλώς αφαιρέστε το ντουλάπι σας με ένα πόδι για να χωρέσετε ένα σετ μικρών συρταριών. Ως αποτέλεσμα, έχετε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, μια οπτική ζώνη και ένα μέρος για να συγκεντρωθείτε και να συνομιλήσετε ενώ κάποιος μαγειρεύει.

15. Αποσπάστε την προσοχή με μοτίβο

Αποσπάστε το μάτι κάνοντας τολμηρή. Ένα μικρό νησί ή επιφάνεια κουζίνας με σχέδια θα στρέψει την προσοχή απευθείας σε αυτό, κάνοντας τους επισκέπτες να μην παρατηρήσουν πόσο μικρός είναι στην πραγματικότητα ο υπόλοιπος χώρος. Επιλέξτε ένα μεγάλο επαναλαμβανόμενο μοτίβο και όχι μικρό, ώστε να μη φαίνεται πολύ απασχολημένο και ακατάστατο.

16. Βελτιώστε την αίσθηση του χώρου με τη διάταξή σας

«Η μεγιστοποίηση της αποθήκευσης βρίσκεται στην κορυφή των λιστών επιθυμιών των περισσότερων ιδιοκτητών σπιτιού, ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε μικρότερες κουζίνες», λέει ο Vlad Putjatins, σχεδιαστής κουζίνας, Harvey Jones. «Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ψηλές οροφές, η δημιουργία δύο σειρών ντουλαπιών τοίχου μικρότερου, μεσαίου ύψους που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον κάθετο χώρο».

«Για τις ιδέες για μικρές κουζίνες, συνιστώ πάντα να αφήνετε ένα κενό μεταξύ των ντουλαπιών και της οροφής, καθώς σας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα των πλήρους διαστάσεων του δωματίου και αποφεύγετε να περικλείετε τον χώρο». Ενισχύστε αυτό το εφέ ακόμη περισσότερο ενισχύοντας τα επίπεδα φωτός. Σκεφτείτε παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή και, αν είναι δυνατόν, έναν φεγγίτη.

17. Επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις αποθήκευσης

Σκεφτείτε έξω από το κουτί όταν πρόκειται για τον τρόπο αποθήκευσης των ειδών κουζίνας. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε με ιδέες για μικρά σαλόνια, για παράδειγμα. Οι μονάδες ραφιών σε στυλ σκάλας είναι τέλειες για την ελαχιστοποίηση του χώρου δαπέδου που αφαιρείτε χωρίς συμβιβασμούς στα επίπεδα αποθήκευσης. Επιπλέον, απολαμβάνουν το στυλ!

18. Χτίστε σε θαλάμους

Οι ιδέες για θαλάμους κουζίνας είναι πάντα ένα συν, αλλά λειτουργούν ιδιαίτερα καλά για το σχεδιασμό της μικρής κουζίνας. Χτίστε το συμπόσιο ή το περίπτερο σας που συνδέεται με τη χερσόνησο της κουζίνας ή τα ντουλάπια, ώστε τα πάντα να είναι σε ένα. 

Εάν θέλετε πραγματικά να εξοικονομήσετε χώρο, βασιστείτε μόνο στα καθίσματα του πάγκου και φέρτε μόνο επιπλέον καρέκλες όπως και όταν χρειάζεται.

19. Συνδυάστε ανοιχτά και κλειστά ράφια

«Ένας μικρός χώρος δεν θα πρέπει να σας περιορίζει ως προς το χρώμα, αλλά υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχετε κατά νου», συμβουλεύει η Ruth από τον Benchmarx. «Είναι αναπόφευκτο οι μονάδες με πιο σκούρο χρώμα να απορροφούν το φως. Επομένως, είναι καλύτερο να τα κρατήσετε στο επίπεδο του δαπέδου για να μεγιστοποιήσετε την αποθήκευση χωρίς να γίνει καταπιεστικό.

Less is more, οπότε αντί να γεμίζετε όλο τον διαθέσιμο χώρο τοίχου με μονάδες, επιλέξτε ανοιχτά ράφια, τα οποία δίνουν μια σύγχρονη εμφάνιση και αποφεύγουν να περικλείουν τον χώρο.

20. Χρησιμοποιήστε κατατμήσεις για να διαχωρίσετε εργασίες

Σε μια μικρή κουζίνα, ιδιαίτερα με ιδέες για μικρές κουζίνες, μπορεί να νιώθετε σαν να είναι αδύνατο να χωρίσετε σωστά τον χώρο. «Η ενσωμάτωση ενός διαμερίσματος σημαίνει ότι μπορείτε να διαχωρίσετε περισσότερες λειτουργίες και να δώσετε καθορισμένους χώρους προετοιμασίας μέσα στο δωμάτιο», συμβουλεύει ο Graeme Smith, επικεφαλής σχεδιασμού, Second Nature Kitchens.

Επιλέξτε ένα γυάλινο μισό χώρισμα για να διατηρείτε το δωμάτιο ανοιχτό και να αφήνετε το φως να περάσει μέσα. Αντιμετωπίστε ένα τμήμα σαν μια κουζίνα προετοιμασίας και κρατήστε τις συσκευές και τα μεγαλύτερα σκεύη σας κρυμμένα από την απλή θέαση.

21. Σκεφτείτε κάθετα

Η αποθήκευση είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σε κάθε κουζίνα, αλλά όχι περισσότερο από τις ιδέες μιας μικρής κουζίνας. «Η κουζίνα ενός τοίχου είναι ιδανική για όσους έχουν μικρότερο χώρο που θέλουν ακόμα μια εντυπωσιακή κουζίνα», λέει ο Al από την Olive & Barr. 

«Η απλότητα μιας διάταξης ενός τοίχου είναι ότι μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση χωρίς συμβιβασμούς στη λειτουργικότητα. Πρέπει να σκέφτεστε κάθετα και να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο αποθήκευσης αξιοποιώντας το ύψος των τοίχων σας ».

Αφού σχεδιάσετε πού θα πάει αυτός ο χώρος αποθήκευσης, αρχίστε να σκέφτεστε το φως. Με το σχεδιασμό της μικρής κουζίνας, τα ντουλάπια τοίχου-τοίχου θα μπλοκάρουν το φως, κάνοντας τον χώρο να φαίνεται μικρότερος και πιο στενός. Επιλύστε αυτό το πρόβλημα συμπεριλαμβάνοντας κάποια ανοιχτή αποθήκευση και ράφια. Η χρήση αυτού στο επάνω μισό του τοίχου θα σας βοηθήσει να κάνετε το δωμάτιο να φαίνεται και πιο ψηλό.

22. Ζώνη με δάπεδο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μικρές κουζίνες μπορούν οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθούν ως μικροκαμωμένες κουζίνες. Κάντε τον χώρο να αισθάνεται σαν δύο ξεχωριστά δωμάτια χωρίς συμβιβασμούς στον χώρο με την έξυπνη χωροθέτηση.

Επιλέξτε δύο διαφορετικά στυλ δαπέδων κουζίνας και χρησιμοποιήστε τα για να ξεγελάσουν το βλέμμα και να δει δύο χώρους. Μια επιλογή με μοτίβο είναι η καλύτερη γιατί είναι πιο ενεργητική και βοηθά στη συγκάλυψη των διαρροών. Εν τω μεταξύ, τα χαλαρωτικά πιο ουδέτερα στυλ λειτουργούν καλά για μια χαλαρή τραπεζαρία.

23. Σπάστε το σχέδιο

Το σπασμένο σχέδιο είναι το νέο ανοιχτό σχέδιο και οι ιδέες για μικρές κουζίνες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το στυλ διάταξης. Αυτό που ουσιαστικά κάνετε είναι να χωρίσετε το δωμάτιο είτε με ολόκληρα χωρίσματα που μπορούν να ανοίξουν ή να τραβηχτούν προς τα πίσω όταν χρειάζεται, είτε με μισά χωρίσματα για να δώσετε την αίσθηση ξεχωριστών περιοχών. Αυτό σας επιτρέπει να διαφοροποιήσετε τους χώρους μαγειρέματος, τραπεζαρίας και καθιστικού διατηρώντας παράλληλα τη συνολική αίσθηση ανοιχτού χώρου του χώρου.

Για εναλλακτικές λύσεις χωρισμάτων, δείτε ανεξάρτητα έπιπλα, σίτες ή πόρτες Crittall.

24. Ενσωματώστε μια λεπτή μπάρα πρωινού

«Χρησιμοποιήστε το χώρο της κουζίνας σας δημιουργώντας έναν χώρο για πρωινό μπαρ», προτείνει η Hayley από τη Magnet. «Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν χρειάζεστε πολύ χώρο αποθήκευσης στο ντουλάπι. Ωστόσο, οι μπάρες πρωινού μπορούν να λειτουργήσουν ως χώρος προετοιμασίας και τραπεζαρίας, δημιουργώντας μια πολυλειτουργική προσέγγιση στον σχεδιασμό της κουζίνας σας».

Αναζητήστε λεπτές επιλογές που μπορούν να χτιστούν σε χερσονήσους ή νησιά για περαιτέρω εξοικονόμηση χώρου.

25. Δώστε προσοχή στο δάπεδό σας

«Ο σχεδιασμός της μικρής κουζίνας απαιτεί προσεκτική σκέψη και σκέψη για να δώσει την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου», σημειώνει η Isabel Fernandez, διευθύντρια στο Quorn Stone. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, συχνά βρίσκουμε ότι ένα μεγαλύτερο πλακίδιο μπορεί να λειτουργήσει καλά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ένα μικρότερο πλακίδιο δαπέδου έχει ως αποτέλεσμα πολλούς αρμούς ενέματος που μπορεί να περικλείουν τον χώρο και να αφαιρέσουν το μάτι από το πλακάκι. Συχνά προτείνουμε ένα πλακίδιο 900 x 600, καθώς είναι ένα ευέλικτο μέγεθος που λειτουργεί καλά τόσο σε μικρότερες όσο και σε μεγαλύτερες περιοχές.’

«Εναλλακτικά, η πορσελάνη σε εφέ ξύλου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε πιο στενούς χώρους λόγω της μακρόστενης μορφής τους», συνεχίζει η Isabel. “Αν επιλέξετε ένα συμπληρωματικό χρώμα ενέματος, θα κάνει το ενέματα λιγότερο αισθητά, κάτι που βοηθάει και πάλι να ανοίξει ο χώρος.”

26. Εξοικονομήστε χώρο με μια συρόμενη πόρτα

Σε ιδέες για μικρές κουζίνες όπου ο χώρος είναι στενός μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αφαιρέσετε την πόρτα για να αποφύγετε το αίσθημα της κλειστοφοβίας. Αλλά μια πόρτα σε μια κουζίνα είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για να μπορείτε να συγκρατήσετε τις μυρωδιές του μαγειρέματος από το γέμισμα του υπόλοιπου σπιτιού.

Σκεφτείτε τις συρόμενες πόρτες, οι οποίες είναι το απόλυτο διαχωριστικό χώρου που εξοικονομεί χώρο. Ακόμη και όταν είναι κλειστό, η σχεδίαση από γυαλί σημαίνει ότι δεν λειτουργεί ως συμπαγές φράγμα από τον ένα χώρο στον άλλο.

27. Σκεφτείτε τους διαδρόμους

«Οι κουζίνες πρέπει να είναι τόσο λειτουργικές όσο και όμορφες», λέει ο Tom Howley, διευθυντής σχεδιασμού, Tom Howley. «Αν πάρετε μια τυπική κουζίνα κουζίνας με πλάτος 6 πόδια και μήκος 12 πόδια, οι πάγκοι νησιών και χερσονήσου είναι σπάνια μια επιλογή σε αυτό το είδος χώρου. Η σημασία του χώρου των διαδρόμων θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο».

«Όταν σχεδιάζετε τη διάταξή σας για ιδέες μικρής κουζίνας, να αφήνετε πάντα ένα μέτρο χώρο στο διάδρομο είτε στη μία είτε στις δύο πλευρές του νησιού της κουζίνας, του πάγκου εργασίας ή του πάγκου της χερσονήσου. Αυτή είναι μια λειτουργικά και αισθητικά αποτελεσματική διάσταση που πρέπει να θυμάστε».

28. Κάντε χώρο με πτυσσόμενα έπιπλα

Επιλέξτε πτυσσόμενα έπιπλα για να δημιουργήσετε χώρο όταν δεν χρειάζεται. Κοιτάξτε να συμπεριλάβετε ένα επεκτάσιμο τραπέζι, το οποίο μπορεί να προσφέρει ένα είδος νησίδας. Στη συνέχεια, την ώρα των γευμάτων, μπορεί να επεκταθεί για να σχηματίσει ένα μεγάλο τραπέζι φαγητού.

Το τραπέζι θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει πολύτιμο χώρο στο γραφείο για εργασία από το σπίτι. Λόγω της φύσης των πτυσσόμενων επίπλων, ο χώρος δεν διακυβεύεται με κανέναν τρόπο από την ανάγκη για τραπέζι. Είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τις ιδέες για μικρές κουζίνες να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

29. Γίνετε δημιουργικοί με τις γωνίες

Μια μικροσκοπική κουζίνα πρέπει να καλύψει ακόμα και την πιο βασική προετοιμασία και σερβίρισμα του φαγητού, κάτι που απαιτεί πολλά «πράγματα». Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε και το τελευταίο κομμάτι του διαθέσιμου χώρου, γνωρίζοντας τις σχεδιαστικές λύσεις.

Βεβαιωθείτε ότι οι μονάδες είναι όσο το δυνατόν πιο ψηλές για να επιμηκύνετε τον χώρο. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις μαγικές γωνίες και άλλους έξυπνους μηχανισμούς θα σας βοηθήσει επίσης να χρησιμοποιήσετε κάθε χιλιοστό χώρου.

Τα κρεμαστά ποτήρια κάτω από τα ντουλάπια όχι μόνο καταναλώνουν χώρο που κατά τα άλλα είναι περιττός, αλλά το πιο σημαντικό απελευθερώνει χώρο αποθήκευσης μέσα στα ντουλάπια.

30. Χρησιμοποιήστε τη μία πλευρά για αποθήκευση από το δάπεδο μέχρι την οροφή

Όταν ο χώρος είναι κορυφαίος, ο έξυπνος σχεδιασμός μικρής κουζίνας έρχεται στη διάσωση. «Όταν παρουσιάζονται ιδέες για μια μικρή κουζίνα, είναι σημαντικό η διάταξη να εξετάζεται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι κάθε εκατοστό της κουζίνας χρησιμοποιείται», λέει ο Ben από την Kitchen Makers.

«Η δημιουργία μιας τράπεζας ντουλαπιών κατά μήκος ενός τοίχου είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξορθολογισμού και ανοίγματος του χώρου. Οι ψηλοί τοίχοι ταιριάζουν ιδιαίτερα σε στενές κουζίνες σε στυλ μαγειρικής, καθώς η χρήση αυτού του χώρου διασφαλίζει ότι η περιοχή είναι λιγότερο στενή από ό,τι αν γεμίζει με συρταριέρα σε στυλ ντουλάπας.

31. Ανοίξτε με ένα ανάλαφρο και αέρινο σχέδιο

Εάν σχεδιάζετε μια νέα κουζίνα για να κάνετε τον μικρό σας χώρο πιο εύχρηστο, μην παραβλέπετε τις λεπτές λεπτομέρειες. «Οι μικρές λεπτομέρειες, όπως η χρήση υλικών, είναι το κλειδί κατά το σχεδιασμό μιας μικρής κουζίνας», λέει ο Tom Howley. «Τα πιο ανοιχτόχρωμα ξύλινα φινιρίσματα και τα χρώματα βαφής λειτουργούν καλά για να διευρύνουν τον αντιληπτό χώρο της κουζίνας σας».

«Ωστόσο, τα λευκά και τα κρεμ είναι λιγότερο δημοφιλή αυτή τη στιγμή, επομένως ένας μεγάλος συμβιβασμός είναι ένα καπνιστό γκρι σχέδιο, χρησιμοποιώντας ένα καπνιστό ξύλο βελανιδιάς σε συνδυασμό με ένα γκρι ματ χρώμα. Συνδυάστε αυτούς τους τόνους με πολύ ανοιχτόχρωμους πάγκους και η κουζίνα σας θα φαίνεται ευρύχωρη και ευάερη».

32. Προσθέστε βάθος με γυαλί

Είτε σχεδιάζετε μια νέα κουζίνα είτε κάνετε μια ανακαίνιση σε υπάρχοντα ντουλάπια, το γυαλί είναι ένα βασικό υλικό για να ενισχύσετε τις ιδέες για μικρές κουζίνες. 

«Εάν αποφασίσετε για ντουλάπια από το δάπεδο μέχρι την οροφή, αυτά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα μόνο με βιτρίνες από γυάλινες πόρτες. Αυτό θα ανοίξει τον χώρο με έναν τρόπο που δεν θα το κάνουν τα αδιαφανή ντουλάπια σε μια μικρότερη κουζίνα», εξηγεί ο Tom Howley.

33. Χρησιμοποιήστε φρέσκο ​​πράσινο μέντα για να προωθήσετε την ηρεμία

Οι κουζίνες όλων των μεγεθών μπορεί να αισθάνονται χαοτικές, αλλά από τη φύση τους, οι μικρές κουζίνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Αντιμετωπίστε αυτό το κεφάλι βάφοντας τη μικρή κουζίνα σας σε ένα χρώμα που προάγει την ξεκούραση και τη χαλάρωση. Οι ιδέες για πράσινη κουζίνα είναι η απόλυτη επιλογή για να μας κάνουν να νιώθουμε μαζεμένοι και ήρεμοι.

Αναμίξτε σε διαφορετικούς τόνους σε ντουλάπια, τοίχους και αξεσουάρ. Αυτή η στρώση θα μιμηθεί το πράσινο ενός κήπου, δάσους ή δασικού ξέφωτου, υπερβάλλοντας το αποτέλεσμα.

34. Ανανεώστε τους τοίχους και τα ντουλάπια

Το βάψιμο των ντουλαπιών κουζίνας αναζωπυρώνεται, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναζητούν οικονομικούς τρόπους για να ανανεώσουν τις υπάρχουσες κουζίνες, αντί για το ακριβό έργο της αντικατάστασής τους. Αυτός ο τύπος οικονομικής ιδέας κουζίνας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωογονήσετε τις επιφάνειες και να κάνετε τον χώρο σας να φαίνεται ολοκαίνουργιος με ένα απλό χρωματισμό. Μέσα στις ιδέες για μικρές κουζίνες, ένας νέος συνδυασμός χρωμάτων μπορεί να κάνει θαύματα για να βοηθήσει τον χώρο να αισθανθεί λίγο μεγαλύτερος.

Βάφοντας όλες τις βασικές μονάδες σε πιο σκούρα απόχρωση, το δωμάτιο θα μοιράζεται, δημιουργώντας την οπτική ψευδαίσθηση μιας μεγαλύτερης αίσθησης χώρου μεταξύ δαπέδου και οροφής.

35. Αγκαλιάστε ανακλαστικές επιφάνειες

Κάντε μια μικρή κουζίνα να αισθάνεται ελαφριά και ευάερη επιλέγοντας έναν ουδέτερο συνδυασμό χρωμάτων κουζίνας. Ωστόσο, ουδέτερο δεν σημαίνει μόνο μπεζ, λευκό ή γκρι. Συνδυάστε πλακάκια με λευκά σχέδια και μαρμάρινους πάγκους με ντουλάπια κουζίνας με μπλε αβγό πάπιας για ένα καθαρό χρωματικό σχέδιο που θα αναπηδά το φως, κάνοντας την κουζίνα να αισθάνεται ευρύχωρη.

36. Επενδύστε στην ευέλικτη αποθήκευση

Αντί να επενδύετε σε συνηθισμένα ράφια, δείτε πιο αρθρωτές επιλογές. Επιλέξτε ράφια που μεγιστοποιούν την αποθήκευση προσαρμόζοντας τις ανάγκες της κουζίνας σας. 

Προσθέστε ή αφαιρέστε ράφια, ρυθμίστε τα ύψη, κρεμάστε τα ποτήρια ανάποδα και εισάγετε ακόμη και μια σχάρα κρασιού. Όταν ο χώρος είναι υψηλός, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε ίντσα μετράει. 

Ο Simon Temprell, Διευθυντής Εσωτερικού Σχεδιασμού στο Neptune συνιστά να κρεμάσετε μια «μπαταρία της κουζίνας» πάνω από ένα νησί ή πάγκους για να αποθηκεύετε τηγάνια και μαγειρικά σκεύη πάνω από το κεφάλι και να ενσωματώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές ώστε να είναι διακριτικές.

37. Κρύψτε τις συσκευές σε μια γωνιά πρωινού

Αποφύγετε τις επιφάνειες να φαίνονται ακατάστατες, τοποθετώντας την τοστιέρα, τον βραστήρα και την καφετιέρα σε ένα ντουλάπι πρωινού. Μόλις ανοίξετε το ντουλάπι το αγαπημένο σας gadget είναι έτοιμο για χρήση. 

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για το σχεδιασμό της μικρής κουζίνας, χρησιμοποιώντας τις άβολες γωνίες και διασφαλίζοντας ότι καμία από τις τεχνολογίες της κουζίνας σας δεν θα χαθεί στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού.

38. Επιλέξτε μια επαγωγική εστία συνδυασμένης εξαγωγής

Μια συνδυασμένη επαγωγική εστία εξαγωγής είναι μια εξαιρετική εξοικονόμηση χώρου σε μικρές ιδέες κουζίνας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε έναν ογκώδη απορροφητήρα πάνω από την εστία για επιπλέον αποθήκευση. 

Εάν δεν χρειάζεστε ένα επιπλέον ντουλάπι ή σετ ράφια, σκεφτείτε να αφήσετε άδεια την περιοχή πάνω από την εστία για να δώσετε την ψευδαίσθηση μιας πιο ευρύχωρης κουζίνας.

39. Ανταλλάξτε ένα τραπέζι με ένα νησί κουζίνας

Η προσθήκη ενός νησιού μπορεί να ακούγεται σαν μια τρομερή ιδέα σε μια μικρή κουζίνα. Ωστόσο, σε μια μακριά λεπτή κουζίνα, ένα καλά μελετημένο νησί κουζίνας μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον χώρο αποθήκευσης και επιφάνειας, διατηρώντας παράλληλα την κουζίνα έναν κοινωνικό χώρο.

Επιλέξτε ένα νησί με άφθονο αποθηκευτικό χώρο από κάτω για να αποθηκεύετε λαχανικά και λευκά είδη. Μια ελαφριά προεξοχή από τον πάγκο διασφαλίζει ότι το καθιστικό της κουζίνας θα χωράει εύκολα από κάτω, αποφεύγοντας τυχόν κινδύνους ταξιδιού.

40. Βάψτε τα ντουλάπια ώστε να ταιριάζουν με τους τοίχους

Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση του περισσότερου χώρου σε μια μικρή κουζίνα βάφοντας τα ντουλάπια στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους. Δημιουργεί έναν ελαφρύ και ευάερο χώρο όπου οι μονάδες ενώνονται με τους τοίχους της κουζίνας.

Κάθε εφεδρική ίντσα χώρου θα μπορούσε να γεμίσει με αποθηκευτικό χώρο, αλλά ένα ομοιόμορφο πλύσιμο λευκής βαφής θα κρατήσει τον χώρο να φαίνεται τακτοποιημένος και ευρύχωρος.

41. Επενδύστε σε πτυσσόμενα συρτάρια για εύκολη πρόσβαση

Ο σχεδιασμός της μικρής κουζίνας απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιείτε κάθε ίντσα αποθηκευτικού χώρου που έχετε. Αν έχετε μια μικρή κουτί κουζίνα, αντί να στριμώχνετε όλες τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας σε ένα βαθύ ντουλάπι που θα γίνει εφιάλτης όταν χρειαστεί να βρείτε ένα συγκεκριμένο τηγάνι, σκεφτείτε να αλλάξετε ένα ντουλάπι με ένα συρτάρι.

Επιλέξτε ένα έξυπνο πτυσσόμενο συρτάρι για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο και να κάνετε εύκολη την εύρεση του αγαπημένου σας τηγανιού.

42. Ξανασκεφτείτε το πλυντήριο

Μπορεί να νομίζετε ότι η κουζίνα είναι το προφανές μέρος για να τοποθετήσετε ένα πλυντήριο ρούχων. Αλλά στην ηπειρωτική Ευρώπη, είναι πιο πιθανό να το βρείτε σε ένα μπάνιο. Επομένως, εάν έχετε κολλήσει για χώρο, ίσως αξίζει να μεταφέρετε τις συσκευές πλυντηρίου σας και να τις ενσωματώσετε στις ιδέες του μπάνιου σας. Εάν το μπάνιο σας είναι εξίσου νεανικό, ίσως μπορείτε να το στριμώξετε σε ένα ντουλάπι κάτω από τις σκάλες.

Εναλλακτικά, εάν έχετε ξεχωριστό πλυντήριο και στεγνωτήριο, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να τα κρατήσετε στην κουζίνα αλλά να τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο σε ένα παλιό ντουλάπι ντουλάπας. Τα κρύβει μακριά από τα μάτια, εξοικονομεί χώρο και βοηθά στον εξορθολογισμό των ημερών πλυσίματος ρούχων.

43. Υπερμεγέθη τον νεροχύτη

Η επένδυση στο καλύτερο πλυντήριο πιάτων είναι δελεαστική, αλλά ο σχεδιασμός της μικρής κουζίνας σας μπορεί να μην έχει χώρο για ένα. Οπότε, αξίζει να βρείτε χώρο για διπλό νεροχύτη.

Κρατήστε ένα μπολ για το πλύσιμο και ένα για τα βρώμικα πιάτα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα μέρος για να στοιβάζετε το κολλώδες κιτ προετοιμασίας και τα πιάτα μακριά από το οπτικό σας πεδίο και χωρίς να γεμίζετε την επιφάνεια εργασίας.

44. Μετατρέψτε κάθε γωνία σε αποθηκευτικό χώρο

Εάν δεν έχετε τον προϋπολογισμό για επέκταση κουζίνας, βελτιστοποιήστε τον χώρο που έχετε ήδη. Προσδιορίστε σημεία όπου υπάρχει χαμένος χώρος, όπως τα κενά ανάμεσα στα ράφια, στο πίσω μέρος των ντουλαπιών, κάτω από τον νεροχύτη, τις αχρησιμοποίητες γωνίες και τα περβάζια των παραθύρων. Στοιβάξτε όπου μπορείτε και αφήστε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται σπάνια ή έχουν μόνο έναν σκοπό, ώστε να έχετε λιγότερα να αποθηκεύσετε.

Σκεφτείτε επίσης να μεταφέρετε αντικείμενα που δεν είναι σε καθημερινή χρήση, αλλά δεν θέλετε να τα πετάξετε, σε αλλού στο σπίτι σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε το χώρο στους τοίχους και τις πόρτες σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια ράγα για τα σκεύη ή μια μαγνητική σανίδα μαχαιριού, γάντζους στα πλαϊνά των ντουλαπιών σας ή ράφια κρεμασμένα πάνω από μια πόρτα. Επιπλέον ράφια στις γωνίες ή στις κόγχες θα είναι επίσης χρήσιμα.

45. Προσθέστε ένα καρότσι κουζίνας

Τα ντουλάπια και τα συρτάρια σας είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός σας πόρος, αλλά είναι πιθανό να μην χρησιμοποιούνται πλήρως στις ιδέες σας για μικρές κουζίνες. Οι λύσεις εσωτερικής αποθήκευσης θα τις αξιοποιήσουν στο έπακρο, γι’ αυτό σκεφτείτε να τοποθετήσετε εκ των υστέρων συρμάτινες σχάρες που βγαίνουν από τις γωνίες ή τα λεπτά ντουλάπια, μερικά συρτάρια με πλίνθους ή να χρησιμοποιήσετε διαχωριστικά συρταριών για σκεύη, μπαχαρικά, τηγάνια ή πιάτα.

Μπορείτε να ενισχύσετε περαιτέρω την αποθήκευσή σας με μια φορητή λύση, όπως ένα τρόλεϊ ή ένα μπλοκ κρεοπωλείου σε τροχούς ή να σκέφτεστε να σκάσετε καλάθια ή δοχεία πάνω από τα ντουλάπια τοίχου σας. Απλώς κρατήστε ένα στιβαρό σκαμπό κοντά για να μπορείτε να τα φτάσετε.

46. ​​Διατηρήστε την ακαταστασία

Τα ντουλάπια τοίχου μπορούν πραγματικά να παραβιάσουν το χώρο, γι’ αυτό σκεφτείτε να αφαιρέσετε το δικό σας. Τα ανοιχτά ράφια μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε μια μικρή κουζίνα, δημιουργώντας μια ανοιχτή και ευάερη αίσθηση. Απλώς βεβαιωθείτε ότι περιορίζετε την ποσότητα των ραφιών που χρησιμοποιείτε και τι κρατάτε σε αυτά.

47. Marie Kondo οι πάγκοι σας

Η Marie Kondo συμβουλεύει να μην αφήνετε τίποτα έξω στους πάγκους εργασίας σας, και παρόλο που αυτό μπορεί να είναι λίγο ακραίο, πάρα πολλά αντικείμενα που γεμίζουν τους πάγκους μπορεί να είναι πραγματικός πονοκέφαλος. Εξετάστε έξυπνες λύσεις όπως μαγνητικές λωρίδες μαχαιριών επιτοίχια, ράγες για να κρεμάσετε σκεύη, τηγάνια, κούπες, βάζα μπαχαρικών και κάδους μαχαιροπήρουνων.

Σκεφτείτε επίσης τι πρέπει να έχετε μαζί σας καθημερινά, όπως σανίδες κοπής, ξύλινες κουτάλες, υγρό απορρυπαντικού και τι μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι να χρειαστεί. Αναζητήστε ιδιοφυείς ιδέες διάταξης συσκευών κουζίνας για να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερο χώρο.

48. Ενσωματώστε ένα λεπτό νησί

Δεν θα έχει χώρο κάθε κουζίνα, αλλά αν η καρδιά σας θέλει να έχετε ένα νησί ή μια χερσόνησο, σκεφτείτε ένα λεπτό σχέδιο με μικροκαμωμένο αποτύπωμα, ώστε να χωράει άνετα σε μια μικρή κουζίνα. Ο κεντρικός σταθμός εργασίας μπορεί να είναι μικρός, αλλά μπορεί να παρέχει επιπλέον χώρο αποθήκευσης και έναν χρήσιμο πάγκο για την προετοιμασία του φαγητού.

49. Επιλέξτε ντουλάπια χωρίς χερούλια

Επιλέξτε σχέδια χωρίς λαβές για κομψή, κομψή εμφάνιση. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τον ορατό χώρο και θα κάνει τις ιδέες για τη μικρή κουζίνα σας να αισθάνονται λιγότερο ακατάστατες. Ενισχύστε αυτό το αποτέλεσμα διατηρώντας τα ίδια υλικά και χρώματα.

Πώς μπορώ να σχεδιάσω μια μικρή κουζίνα;

Όπως με κάθε κουζίνα, μεγάλη ή μικρή, πρέπει να σκεφτείτε το ταξίδι. Πώς χρησιμοποιείτε τον χώρο; Υπάρχει ένα τρίγωνο χρήσης σε κάθε κουζίνα, το ταξίδι από το ψυγείο στο νεροχύτη στον φούρνο – τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Σχεδιάστε τη διάταξή σας γύρω από τον καλύτερο τρόπο χρήσης του χώρου δαπέδου. Ψάξτε να χρησιμοποιήσετε κάθετες λύσεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης.

«Με το σχεδιασμό της μικρής κουζίνας, το να εξετάζω τις συσκευές θα ήταν το σημείο εκκίνησης μου», λέει η Sally Hinks, Kitchen Designer, Harvey Jones. «Οποιεσδήποτε μεγάλες συσκευές, όπως πλυντήρια/στεγνωτήρια που μπορούν να κάνουν πολλαπλές εργασίες, αξίζει να ληφθούν υπόψη. Η ενσωμάτωση συσκευών όπου είναι δυνατόν θα βοηθήσει επίσης στο άνοιγμα ενός χώρου οπτικά και στη δημιουργία καθαρών γραμμών. Η στέγαση μικρών συσκευών κάνει επίσης τη διαφορά – οι βρύσες που βράζουν και οι ενσωματωμένοι φούρνοι μικροκυμάτων και οι μηχανές καφέ απελευθερώνουν πολύτιμο χώρο και κρατούν τις επιφάνειες καθαρές από ογκώδεις φούρνους μικροκυμάτων και βραστήρες, για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του περισσότερου χώρου και μιας πιο minimal αισθητικής».

«Ο φωτισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία του σχεδιασμού του δωματίου που συχνά παραβλέπεται στα πρώτα στάδια», προσθέτει ο Daniel Bowler, Διευθυντής, Eggersmann UK. «Αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο ευρύχωρες ιδέες για μικρές κουζίνες αισθάνονται όταν τελειώσουν και θα πρέπει πραγματικά να ενσωματωθούν στην αρχική διάταξη, έτσι ώστε ο ηλεκτρολογικός σχεδιασμός να μπορεί να πραγματοποιηθεί από νωρίς».

Ποια είναι η καλύτερη διάταξη για μια μικρή κουζίνα;

«Όταν πρόκειται για την επιλογή της σωστής διάταξης για ιδέες για μικρές κουζίνες, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να είναι ο χώρος εύκολος στην πλοήγηση», συμβουλεύει ο Matt Baker, σχεδιαστής κουζίνας, Harvey Jones. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιος είναι ο κανόνας σχεδίασης τριγώνου κουζίνας και πώς να τον κάνετε να λειτουργήσει στον χώρο σας. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας καλός χώρος για προετοιμασία του πάγκου εργασίας, κατά προτίμηση δίπλα ή απέναντι από τη ζώνη εστιών. Το να σκέφτεστε πώς θα χρησιμοποιήσετε τον χώρο είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, η επιλογή μιας διάταξης σε σχήμα L δίνει στο δωμάτιο μια ανοιχτή, πιο περιεκτική αίσθηση, επομένως είναι ευκολότερο για την οικογένεια και τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν. ‘

«Άλλες δημοφιλείς διατάξεις για μικρές κουζίνες περιλαμβάνουν στυλ U και γαλέρες», συνεχίζει ο Matt. «Οι διατάξεις σε σχήμα U είναι μια εξαιρετική λύση για τη μεγιστοποίηση των επιφανειών αποθήκευσης και επιφάνειας εργασίας, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά αποδοτικό χώρο μαγειρέματος. ‘

«Οι κουζίνες Galley προσφέρουν μια απλή και πρακτική επιλογή για μικρές κουζίνες», προσθέτει ο Matt. «Το υπέροχο με αυτά είναι ότι τα πάντα είναι προσβάσιμα, ωστόσο, δεν έχουν σχεδιαστεί για περισσότερα από ένα άτομα!»

Ο Ben Burbidge, στο Kitchen Makers λέει ότι οι μικρές κουζίνες δεν χρειάζεται να συμβιβάζονται με τις ονειρεμένες διατάξεις. «Μην φοβάστε να συμπεριλάβετε μια μπάρα πρωινού, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε τις συνολικές διαστάσεις πολύ μεγάλες, καθώς μπορεί να περιορίσει την κίνηση γύρω από την κουζίνα. Ο χώρος κάτω από το μπαρ πρωινού μπορεί να προσφέρει άφθονο χώρο για αποθήκευση και κουζίνα.’

«Τα νησιά είναι καλύτερο να αποφεύγονται στο σχεδιασμό μικρών κουζινών, καθώς είναι πιο πεινασμένα για χώρο από όσο νομίζουν οι άνθρωποι», προσθέτει ο Graeme από το Second Nature Kitchens. «Χρειάζεστε χώρο κυκλοφορίας γύρω από το νησί – για να διασφαλίσετε ότι έχετε την καλύτερη κινητικότητα και λειτουργικότητα. Θα μπορούσατε να επιλέξετε μια χερσόνησο για να έχετε παρόμοια αίσθηση, εάν η κουζίνα σας ήταν πολύ μικρή για νησί αλλά ελαφρώς μεγαλύτερη για να χωρέσει περισσότερα από γαλέρα.

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω στο έπακρο τη μικρή κουζίνα μου;

Μετρήστε κάθε εκατοστό σχεδιάζοντας προσεκτικά τη διάταξή σας και φροντίζοντας να καθαρίζετε τακτικά τα σύνεργα κουζίνας που δεν χρησιμοποιείτε. 

Ο Simon Temprell της Neptune λέει ότι είναι σημαντικό να ενσωματώσετε αρθρωτά ράφια σε γωνιακά ντουλάπια για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον «νεκρό» χώρο σας και να χρησιμοποιήσετε ένα ντουλάπι ντουλάπι για να έχετε τη μέγιστη ευελιξία για τις λύσεις αποθήκευσης. Αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, προτείνει να εγκαταστήσετε μια βρύση Quooker, καθώς έτσι θα ελευθερώσετε χώρο στον πάγκο του βραστήρα.

Η Tori Summer, Διευθύντρια Σχεδιασμού και Καινοτομίας στο Howdens επισημαίνει ότι οι κάδοι ανακύκλωσης και απορριμμάτων είναι συνήθως κομμάτια επίπλων κουζίνας που παραβλέπονται σε μικρές κουζίνες. «Με το να σκέφτεστε αυτά τα αντικείμενα από την αρχή του σχεδιασμού σας, σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερα αντικείμενα που καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο δάπεδο, αλλά σημαίνει επίσης ότι η ανακύκλωση ταξινομείται πιο γρήγορα και ότι τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές κρατούνται επίσης μακριά».

Ποιο είναι το καλύτερο χρώμα για μια μικρή κουζίνα;

Το φως είναι το καλύτερο εργαλείο για να βοηθήσει έναν μικρό χώρο να αισθάνεται μεγαλύτερος, φωτίζοντας τον χώρο αναπηδώντας το φως στις σκιές και ανασηκώνοντας ολόκληρο το δωμάτιο. Επομένως το λευκό είναι μια εξαιρετική επιλογή. Βασικό για μικρούς χώρους, το καθαρό λαμπρό λευκό στερείται κάθε χρωστικής ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι αντανακλά πίσω σχεδόν όλο το φως που το χτυπά. Αντίθετα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο φως απορροφά.

«Είτε πρόκειται για ματ είτε γυαλιστερό φινίρισμα, οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις όπως το Porcelain και το Dove Grey είναι οι καλύτερες επιλογές σας όταν σχεδιάζετε έναν συμπαγή χώρο κουζίνας», συμβουλεύει ο Simon Bodsworth, Διευθύνων Σύμβουλος της Daval Furniture . Παρέχοντας υψηλή αντανάκλαση και ρευστότητα σχεδίασης, αυτή η επιλογή χρώματος θα διατηρήσει την περιοχή φωτεινή και θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι».

Βοηθήστε το χρώμα που επιλέξατε να πάει ακόμα πιο μακριά σε μια μικρή κουζίνα βάφοντας τα ντουλάπια στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους. Ο συνδυασμός χρωμάτων σε παντού βοηθά να διατηρείται η εμφάνιση ελαφριά και ευάερη, αναμειγνύοντας άψογα τα ντουλάπια στους τοίχους της κουζίνας.

Όλα όσα είπαν, μπορείτε να πάτε τολμηρά με σκούρες αποχρώσεις. «Σε αντίθεση με την πεποίθηση, τα έντονα χρώματα μπορούν να λειτουργήσουν ιδιαίτερα καλά σε μικρότερες ιδέες κουζίνας», επισημαίνει ο Al από την Olive & Barr. Το ναυτικό, το κοβάλτιο ή το βασιλικό μπλε προσθέτουν αντίκτυπο και εντυπωσιακό και λειτουργούν ιδιαίτερα καλά όταν χρησιμοποιούνται ελεύθερα σε όλο το ντουλάπι. Διατηρήστε την ισορροπία με έναν πάγκο από χαλαζία για να διατηρείτε το δωμάτιο ελαφρύ και ευάερο.’

«Όσοι αναζητούν ένα κλασικό σχέδιο που προσφέρεται για μια διακριτική εμφάνιση, μια ουδέτερη παλέτα λευκού, ιβουάρ και γκρι δουλειά για να προσθέσει μια αίσθηση μοντέρνας απλότητας σε μια κουζίνα».