Διακόσμηση Ιδέες

Διακόσμηση μπαλκονιού – Απογειώστε το στιλ της βεράντας σας εύκολα και οικονομικά!

Όσο η άνοιξη πλησιάζει, το μπαλκόνι γίνεται η αγαπημένη προέκταση του σπιτιού μας.

Για όσους μένουν στην πόλη – και ειδικά αυτούς τους καιρούς που δεν ενδείκνυνται για μεγάλα ταξίδια και πολυήμερες διακοπές – η διακόσμηση του μπαλκονιού αποκτά άλλη σημασία και γίνεται αγαπημένο χόμπι!

Μήπως είστε κι εσείς σ’ αυτή τη φάση και αναζητάτε ιδέες για διακόσμηση μπαλκονιού; Είστε στο σωστό σημείο!

Δείτε:
·        πώς να δημιουργήσετε τη δική σας ιδανική βεράντα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία

·        τι έπιπλα και διακοσμητικά μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το στιλ διακόσμησης που προτιμάτε

·        πώς να φτιάξετε το μπαλκόνι σας ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές σας προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις

Πώς να φτιάξω το μπαλκόνι μου; Τι πρέπει να προσέξω;

Μπορεί στο διαδίκτυο να δείτε πάρα πολλές εικόνες από μπαλκόνια της Ελλάδας και του εξωτερικού που σίγουρα θα ζηλέψετε.

Πρέπει, όμως, να αναρωτηθείτε κάτι πολύ σημαντικό προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση:

Πώς χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι τη βεράντα σας!

Πριν ξεκινήσετε να αγοράζετε έπιπλα κήπου και βεράντας, σκεφτείτε τις δικές σας πρακτικές ανάγκες και προτιμήσεις.

·        Έχετε παιδιά που θα παίζουν στη βεράντα και θέλετε χώρο για παιχνίδια με άμμο ή νερό;

·        Θέλετε μια «φωλιά» χαλάρωσης για να διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο;

·        Σκοπεύετε να καλείτε την παρέα σας για βραδιές μπάρμπεκιου;

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις – και σε πολλές περισσότερες, εδώ που τα λέμε – θα μπορέσετε να καταλήξετε σε ένα βασικό πλάνο επίπλωσης και διακόσμησης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας και έτσι δεν θα… παρασύρεστε από εντυπωσιακές εικόνες που όμως δεν έχουν σχέση με τη δική σας πραγματικότητα. 

Pro tip: Τέτοιες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν γενικότερα να καταλήξετε στο στιλ διακόσμησης που προτιμάτε, όχι μόνο όσον αφορά το μπαλκόνι σας, αλλά και άλλα δωμάτια του σπιτιού, όπως το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο.

Έχω βεράντα αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμα στη διακόσμηση μπαλκονιού που μου ταιριάζει

Έχετε μπαλκόνι αλλά όχι ιδέες για τη διακόσμησή του; Δείτε μερικά ντεκόρ μπαλκονιού που μπορεί να σας ταιριάξουν ανάλογα με τα πιο δημοφιλή στιλ διακόσμησης αυτή τη στιγμή.

ιδέες για διακόσμηση βεράντας

Απλή διακόσμηση μπαλκονιού

Αν το budget είναι περιορισμένο ή αν απλά προτιμάτε τη διακόσμηση μπαλκονιού με απλά υλικά, τότε υπάρχουν λύσεις που θα ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις σας.

Αρχικά μπορείτε να επιλέξετε σετ κήπου και βεράντας ξύλινα, όπως για παράδειγμα οι καρέκλες σκηνοθέτη, οι οποίες είναι ταυτόχρονα όμορφες, άνετες και οικονομικές.

Μάλιστα, αν έχετε ήδη ένα τέτοιο σετ που όμως τα χρώματα έχουν ξεθωριάσει, μπορείτε απλά να ανανεώσετε τα πανιά, επιλέγοντας ένα μοντέρνο ή έντονο χρώμα που θα απογειώσει απευθείας το look ολόκληρου του μπαλκονιού.

Με λίγα μικρά γλαστράκια στο τραπέζι και ενδεχομένως μερικά πιο μεγάλα φυτά στο πάτωμα θα πετύχετε την πιο οικονομική και απλή διακόσμηση μπαλκονιού εύκολα και γρήγορα!

Μίνιμαλ διακόσμηση μπαλκονιού

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν μια πιο μίνιμαλ διακόσμηση μπαλκονιού, που παραπέμπει στο σκανδιναβικό στιλ διακόσμησης.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να επενδύσετε σε λευκό ή ανοιχτόχρωμο ξύλο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Scandinavian style.

Παράλληλα, λίγα φαναράκια στο πάτωμα, κεριά ή φώτα κρεμασμένα από τα κάγκελα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια θα δώσουν σίγουρα μία ευχάριστη νότα στο μπαλκόνι σας, χωρίς να το «φορτώσουν».

Τέλος, για να πετύχετε μια μίνιμαλ διακόσμηση μπαλκονιού ίσως δεν χρειάζεται να προσθέσετε έπιπλα, αλλά να αφαιρέσετε!

Επενδύστε σε μία μεταλλική ή πλαστική ντουλάπα εξωτερικού χώρου για να αποθηκεύετε μικροπράγματα που σας… χαλούν την αισθητική, όπως μια απλώστρα, τα καθαριστικά σας κ.α.

Boho διακόσμηση μπαλκονιού

Αν θέλετε ιδέες για μπαλκόνι σε στιλ boho, τότε σίγουρα οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν τα φυτά! Όσο πιο πολλές οι γλάστρες, τα καλάθια και τα κασπώ με μεγάλα παχύφυτα, τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στη διακόσμηση κήπου και βεράντας.

Για να ολοκληρωθεί, όμως, η boho διακόσμηση μπαλκονιού, η οποία είναι εξ ορισμού λίγο πιο… πλουραλιστική, θα χρειαστείτε κι άλλα έπιπλα για να δώσετε μεγαλύτερη διάσταση και βάθος στο μπαλκόνι σας.

Αυτά είναι τα αγαπημένα μας:

  • Άνετα πουφ και μαξιλάρες  για να χαλαρώνει όλη η παρέα τα απογεύματα
  • Πράσινα φυτά χωρία άνθη, σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη που θα κάνουν τη βεράντα να φαίνεται άκρως τροπική
  • Μια ομπρέλα κήπου υφασμάτινη ή μακραμέ για ίσκιο ασχέτως προσανατολισμού
  • Μια καλαμωτή στα κάγκελα για διακόσμηση αλλά και προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα
  • Πολύχρωμα κιλίμια ή ψάθινα χαλιά  που θα «δέσουν» όλη τη διακόσμηση
  • Διακοσμητικά μαξιλάρια, ριχτάρια, ακόμα και κουνουπιέρα, που έχει και πρακτικό χαρακτήρα

Pro tip: Το ήξερες ότι πολλά από αυτά τα διακοσμητικά, όπως τα ψάθινα χαλιά, τα πουφ και τα ριχτάρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού για boho και vintage διακόσμηση; Τώρα το ξέρεις!

boho διακόσμηση μπαλκονιού

Μοντέρνα διακόσμηση μπαλκονιού

Αν τώρα το στιλ σας είναι μοντέρνο και ονειρεύεστε ένα μπαλκόνι εφάμιλλο των φωτογραφίσεων που βλέπετε στο Pinterest και τα περιοδικά διακόσμησης, τότε σίγουρα αξίζει να επενδύσετε σε κούνιες και αιώρες!

Κάντε τη βεράντα σας να μοιάζει με βεράντα πεντάστερου ξενοδοχείου επιλέγοντας μια κούνια-φωλιά με στιβαρό μεταλλικό σκελετό και αδιάβροχα μαξιλάρια (ιδανική επιλογή για εξωτερικούς χώρους) που θα σας χαρίσει ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης, χωρίς μάλιστα να τρυπήσετε τοίχους και ταβάνια, χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο αν ενοικιάζετε το σπίτι που μένετε.

Στην ίδια λογική είναι και οι πολυθρόνες τύπου Acapulco, που αποτελούν τελευταία λέξη της μόδας στη διακόσμηση.

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά στο τραπέζι ή κάδρα στους εξωτερικούς τοίχους, που αποτελούν πολύ μοντέρνο ντεκόρ μπαλκονιού τα τελευταία χρόνια.

μοντέρνα διακόσμηση μπαλκονιού

Tips και ιδέες για μπαλκόνι που κάνουν τη διαφορά

Τώρα που έχετε πάρει αρκετές ιδέες για διακόσμηση μπαλκονιού, δείτε και μερικά πολύ ιδιαίτερα tips για να πετύχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα που θα ενθουσιάσουν όχι μόνο εσάς και την οικογένειά σας, αλλά και όλους τους φίλους σας!

·        Ένας βασικός κανόνας που βρίσκει εφαρμογή τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους είναι η ανάμειξη διαφορετικών υλικών, όπως ξύλο, μέταλλο και τσιμέντο. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις εικόνες από τα μπαλκόνια που σας αρέσουν, θα δείτε ότι στην πλειοψηφία τους «παντρεύουν» πολλά υλικά!

·        Όσο κι αν σας αρέσουν τα χρώματα, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πολλά μαζί γιατί σπάνια το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Προτιμήστε λίγες πινελιές εδώ κι εκεί, με χρωματιστά μαξιλάρια, μερικά λουλούδια ή κεριά, και το μπαλκόνι σας θα είναι ανανεωμένο αλλά όχι φορτωμένο.

·        Τα ψηλά φυτά και οι καλαμωτές προσφέρουν ομορφιά, προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο δυνατός αέρας. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι αποπνικτικό.

·        Μην ξεχνάτε τον φωτισμό – φωτάκια σε γιρλάντα, λάμπες LED με χαμηλή ένταση, κεράκια και φαναράκια κήπου μπορούν να μετατρέψουν μια συνηθισμένη βραδιά σε μια υπέροχη ανάμνηση!

·        Σκεφτείτε να προσθέσετε μια ψησταριά/BBQ – μπορεί να μην εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία «μπαλκόνι και διακόσμηση», σίγουρα όμως θα γίνει πόλος έλξης τα καλοκαιρινά βράδια και τα κυριακάτικα μεσημέρια για φίλους και συγγενείς και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την εμπειρία!

διακόσμηση μπαλκονιού με απλά υλικά

Πώς να διακοσμήσω το μπαλκόνι μου οικονομικά;

Η πίστα «μπαλκόνι και διακόσμηση» δεν είναι εύκολη!

Αν και το internet είναι γεμάτο με εικόνες και ιδέες για μπαλκόνια, η πραγματικότητα πολλές φορές διαφέρει, είτε γιατί δεν έχουμε τον απαιτούμενο χώρο είτε το απαιτούμενο budget.

Δεν χρειάζεται, όμως, μια περιουσία για να πετύχουμε την ιδανική διακόσμηση μπαλκονιού.