feng-shui-kouzina

Το Feng Shui είναι η τέχνη και η επιστήμη της κατανόησης των δυνάμεων της φύσης, με σκοπό τον σχεδιασμό κατοικιών ώστε να συνυπάρχει αρμονικά με το περιβάλλον. Είναι ανεξάρτητο θρησκειών ή προκαταλήψεων. Το Feng Shui διαχωρίζει πέντε κύρια στοιχεία, προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία και η αρμονία σε κάθε χώρο. Αυτά τα πέντε στοιχεία είναι: το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό. Κάθε ένα εξ αυτών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του ιδιότητές. Διαχειρίζεται δηλαδή τις δυνάμεις της φύσης έτσι ώστε να παράγεται ευημερία, αρμονία και ζωτικότητα, ή αλλιώς αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες “η τέχνη του Ευ Ζην”.

Χρώματα Feng Shui

Λίγα λόγια για τα στοιχεία του Feng Shui

Ξύλο

Το πρώτο στοιχείο είναι το ξύλο, το οποίο έχει το κινεζικό όνομα Mu. Το ξύλο αντιπροσωπεύει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη γέννηση. Το στοιχείο αυτό αντιπροσωπεύεται με το πράσινο χρώμα και την ανατολική κατεύθυνση.

Φωτιά

Ένα άλλο στοιχείο του Feng shui είναι η φωτιά, που ονομάζεται Χούο στην Κίνα. Η φωτιά συμβολίζει την δραστηριότητα, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια. Πρόκειται για ένα θερμό στοιχείο που πρέπει να χρησιμοποιείτε με μέτρο διότι πάρα πολύ από αυτό μπορεί να καταστρέψει ότι το περιβάλλει. Η φωτιά αντιπροσωπεύεται από το κόκκινο χρώμα και από τη νότια κατεύθυνση, και συμβολίζει τα χρόνια της εφηβείας.

Γη

Το επόμενο στοιχείο είναι η γη ή Tu στα κινέζικα. Αυτό το στοιχείο συμβολίζει τη σταθερότητα, την υπομονή και την ειλικρίνεια. Είναι ένα μεθοδικό στοιχείο και είναι ιδανικό για κάθε τι που έχει σχέση με την ακίνητη περιουσία και τις κληρονομιές.  Το στοιχείο της Γης συμβολίζεται από το κίτρινο χρώμα και είναι αντιπροσωπεύει τα πρώτα χρόνια της νεολαίας.

Μέταλλο

Μέταλλο ή Jin στα κινέζικα αποτελεί άλλο ένα κύριο στοιχείο. Αντιπροσωπεύει την επιτυχία στις επιχειρήσεις και τη συγκομιδή. Το λευκό και το χρυσό είναι τα χρώματα που το συμβολίζουν, και η κατεύθυνση του είναι η δυτική. Αυτό το στοιχείο συμβολίζει την ενήλικων χρόνων της ζωής του ανθρώπου.

Νερό

Ένα τελευταίο στοιχείο είναι το νερό, που ονομάζεται Shui στα κινέζικα. Έχει πολύ σημαντικό ρόλο μεταξύ των στοιχείων του Feng Shui. Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στον όρο Feng Shui, με την έννοια του νερού και του αέρα. Το νερό αντιπροσωπεύει κυρίως τις επικοινωνίες και τα ταξίδια. Αντιπροσωπεύει  επίσης τη μάθηση των τεχνών. Το νερό είναι το στοιχειώδες στοιχείο της ζωής, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα και τα φυτά. Μπορεί να είναι ήσυχο ή βίαιο. Το στοιχείο αυτό συμβολίζεται από το μαύρο χρώμα και την βόρεια κατεύθυνση. Συμβολίζει τα χρόνια των ηλικιωμένων  ανθρώπων.

Στο χώρο της κουζίνας, καλό θα είναι να μην υπάρχουν ράφια που οι γωνίες τους προεκτείνοντάς τις μας σημαδεύουν.  Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο απλά το αλλάζουμε, κάνοντας το ντουλάπι έτσι ώστε να είναι πάντα κλειστό. Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην δημιουργήσουμε την σύγκρουση των αντιθέτων στοιχείων δηλαδή της Φωτιάς και του Νερού, είναι η θέση της ηλεκτρικής κουζίνας  ως προς το νεροχύτη και το πλυντήριο των πιάτων. Καλό θα είναι να μην είναι τοποθετημένα το ένα απέναντι απ το άλλο, όπως επίσης ούτε το ένα δίπλα στο άλλο. Έντονα φωτεινά χρώματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα στην κουζίνα και να μην υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές. Το φυσικό φως και φυσικός αερισμός που διαχέει την κουζίνα θεωρείτε πλεονέκτημα.

Το αρχιτεκτονικό «τρίγωνο» και το Feng Shui

Στις μέρες μας, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές κουζινών εφαρμόζουν στις κουζίνες τον «κανόνα του τριγώνου» όπου ο φούρνος, ο νεροχύτης και το ψυγείο σχηματίζουν τρίγωνο με ίση απόσταση μεταξύ τους εάν γίνεται, διότι αυτό διευκολύνει την εργονομία του χώρου μοιράζοντας τις αποστάσεις. Η πρακτική αυτή έχει και καλό Feng Shui διότι εξασφαλίζει την απόσταση μεταξύ των στοιχείων νερό και φωτιά.

Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι η κουζίνα είναι  ο χώρος που επηρεάζει την υγεία των κατοίκων του σπιτιού.

Feng Shui Tips

  • Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την διαρρύθμιση, μπορούμε ανάμεσα στη κουζίνα και το νεροχύτη να βάλουμε κάποιο ξύλινο αντικείμενο, ή κάτι σε πράσινο χρώμα ή να κρεμάσουμε στο τοίχο μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να διαχωρίζεται νοητά η κουζίνα από το νεροχύτη.
  • Βγάλτε από την κουζίνα σας αντικείμενα που βαραίνουν την ατμόσφαιρα.
  • Πετάξτε οτιδήποτε παλιό.
  • Κρατήστε την κουζίνα σας απλή, χωρίς περιττά αντικείμενα.
  • Αερίστε και λιάστε συχνά τον χώρο σας.
  • Ο  χώρος να είναι καθαρός και να υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα στολισμένα όπως φρουτιέρες με φρέσκα φρούτα.
  • γλαστράκια με φρέσκα φυτά όπως μαϊντανό, βασιλικό, ρίγανη.
  • μπολ με ολόκληρους ξυρούς καρπούς όπως άσπαστα καρύδια και φουντούκια.
  • Ακόμα θα πρέπει καθημερινά να μαγειρεύετε ώστε να μοσχοβολάει η κουζίνα μαγειρεμένο φαγητό και αν κάποια φορά χρειαστεί να παραγγείλετε απέξω να βράσετε έστω τσάι που να μοσχοβολήσει η κουζίνα.