Ακούγοντας τη λέξη υπόγειο, ασυναίσθητα τη συνδέουμε με σκοτεινούς, μικρούς χώρους που χρησιμοποιούνται μόνο για αποθήκευση άχρηστων πραγμάτων.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άπειρα πράγματα να κάνεις αν έχεις υπόγειο: να δημιουργήσεις ένα όμορφο δωμάτιο για τους φιλοξενούμενους, ένα ήσυχο γραφείο, ένα κελάρι για κρασιά ή ακόμα και ένα playroom! Το μόνο που χρειάζεται για να μεταμορφώσεις το υπόγειο σου σε έναν υπέροχο χώρο είναι όρεξη και μερικές ιδέες από εμάς!

9 Συμβουλές για να μεταμορφώσεις το υπόγειό σου στο καλύτερο δωμάτιο του σπιτιού!

1. Mέτρησε τα πάντα

μέτρο μεζούρα μεταμορφώσεις υπόγειο

Κάτι που συχνά αμελούμε να κάνουμε είναι να μετράμε κάθε τι στο νέο χώρο που θέλουμε να φτιάξουμε. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ακριβώς το μέγεθος της κάθε επιφάνειας γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις!

2. Οργάνωσε ένα υδραυλικό και ηλεκτρολογικό πλάνο

σωλήνες καλώδια ηλεκτρολογικό σχέδιο σωληνώσεις

Μπορεί στο μυαλό σου τα πράγματα για το τι θα περιέχει το υπόγειο σου να είναι απλά. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να έχεις οργανώσει από αρκετά νωρίς στο μυαλό σου τους χώρους ώστε να προχωρήσεις και στις αντίστοιχες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες. Για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο σπίτι, με δικό του μπάνιο στο υπόγειο θα πρέπει να βρεις τον κατάλληλο υδραυλικό που θα ελέγξει τις σωληνώσεις και θα κρίνει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή αν χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις.

3. Έλεγξε για υγρασία ή έντομα

Τα υπόγεια αποτελούν χώρους που μπορεί να προσελκύσουν έντομα ή να δημιουργήσουν μούχλα. Επειδή μάλιστα είναι συνήθως ένας χώρος που δεν επισκεπτόμαστε συχνά είναι εύκολο αυτά να εξαπλωθούν χωρίς να το καταλάβουμε. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, πριν την πλήρη αναδιαμόρφωση του υπογείου, κάνε έναν καλό έλεγχο για τυχόν μούχλα ή έντονα.

4. Μην γκρεμίζεις ή χτίζεις τοίχους

ενιαίος χώρος υπόγειο βιβλιοθήκη σαλόνι

Αν δεν είσαι ειδικός καλύτερα να μην ασχοληθείς με το γκρέμισμα τοίχων. Η λογική λέει ότι ο κάθε τοίχος έχει το δικό του λόγο ύπαρξης και αν παρέμβεις είναι πιθανό να επιδράσεις στην ισορροπία του κτιρίου. Από την άλλη, το να χτίσεις τοίχους μόνο και μόνο για αισθητικούς λόγους μπορεί να κάνει το χώρο να δείχνει αποπνικτικά μικρός. Αν επιθυμείς να δημιουργήσεις διαφορετικές ζώνες που θα προορίζονται για διαφορετική χρήση, τότε καλύτερα να το κάνεις χρησιμοποιώντας διαφορετική διακόσμηση και διαφορετικά χρώματα σε έναν ενιαίο χώρο.

5. Επίλεξε το σωστό υλικό για το πάτωμα

πάτωμα από φελλό υλικό δάπεδο μεταμορφώσεις υπόγειο

Το να επιλέξεις το σωστό υλικό για το πάτωμα του υπογείου είναι περίπλοκο. Χρειάζεται ένα υλικό που να είναι αφενός ζεστό και ευχάριστο να το περπατάς και αφετέρου να είναι ανθεκτικό στο νερό και στην υγρασία. Μία καλή λύση που συνδυάζει αυτά τα κριτήρια είναι το δάπεδο φελλού. Δώσε προσοχή όμως στο να αγοράσεις φελλό καλής ποιότητας.

6. Δώσε προσοχή στη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο

σκάλα υπόγειο μεταμορφώσεις πίνακες φως

Συχνά οι σκάλες που οδηγούν στο υπόγειο είναι στενές και ο χώρος σκοτεινός, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο υπόγειο να μην είναι εύκολη. Εσύ δώσε προσοχή στη σκάλα, επιλέγοντας ανθεκτικά υλικά για λόγους ασφαλείας. Ταυτόχρονα μπορείς να παίξεις με τα φώτα, ώστε να δημιουργήσεις μία σκάλα καλοφωτισμένη, που θα διευκολύνει την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο.

7. Εστίασε στον φωτισμό

φωτισμός υπόγειο κρεβάτι καναπές φωτιστικά

Ένα μεγάλο μειονέκτημα των υπογείων είναι ότι είναι σκοτεινά, δεδομένου ότι δε φτάνει το φως του ήλιου εύκολα σε αυτά. Ο φυσικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτή τη δυσκολία είναι να προσθέσεις μεγάλα παράθυρα ώστε να φτάνει όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό φως. Μία πιο εύκολη λύση αν δε θέλεις να κάνεις μεγάλες αλλαγές είναι το τεχνητό φως. Πρόσθεσε φώτα σε όλες τις μορφές: φωτιστικά οροφήςεπιδαπέδια φωτιστικάσποτάκια…Επιλέγοντας θερμούς τόνους θα δώσεις στο χώρο σου τη ζεστή ατμόσφαιρα που συχνά λείπει από έναν υπόγειο χώρο και θα τον μεταμορφώσεις εντελώς!

8. Δημιούργησε αποθηκευτικούς χώρους

ντουλάπα αποθηκευτικός χώρος γραφείο

Παρόλο που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι το υπόγειο θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία αποθήκη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξεις να αποθηκεύεις εκεί κάποια πράγματα. Γι’αυτό θα ήταν καλύτερα να προνοήσεις και να δημιουργήσεις εξαρχής αποθηκευτικές λύσεις. Με αυτό τον τρόπο το υπόγειο θα μοιάζει οργανωμένο, χωρίς πεταμένα πράγματα.

9. Χρησιμοποίησε φυσικούς τόνους στα χρώματα

φυσικά χρώματα σαλόνι καναπές πίνακες

Τα έντονα χρώματα δίνουν την αίσθηση ότι ένας χώρος είναι μικρότερος απ’ότι στην πραγματικότητα, κάνοντας το ταβάνι να δείχνει χαμηλότερο και τους τοίχους στενότερους. Επειδή στα υπόγεια συνήθως ο χώρος είναι περιορισμένος, διάλεξε φυσικά χρώματα στους τοίχους και στα μεγάλα έπιπλα, όπως μπεζ και γκρι. Αν θέλεις να δώσεις χρώμα, προτίμησε να το κάνεις διακοσμώντας με μικρά αντικείμενα στο χρώμα που σου αρέσει.

Το υπόγειο λοιπόν δε χρειάζεται να είναι πλέον ο πιο παραμελημένος χώρος του σπιτιού! Με μερικές απλές αλλά σημαντικές κινήσεις και σωστή διακόσμηση, μπορείς να μεταμορφώσεις το υπόγειο και να το εκμεταλλευτείς πλήρως, ώστε να μην αφήνεις το χώρο να πάει χαμένος!

Πηγή : ediva.gr