Διακόσμηση Κήπου

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον κήπο για να προετοιμάσετε τον κήπο και την αυλή για το φθινόπωρο

Αν ψάχνετε πράγματα να κάνετε στον κήπο αυτές τις αργίες, δεν είστε μόνοι. Με το φθινόπωρο στον ορίζοντα, ήρθε η ώρα για αρχάριους και κηπουρούς με πράσινα δάχτυλα να δώσουν μερικές χαλαρές άκρες.

Εξάλλου, εμείς οι Βρετανοί αγαπάμε τις τραπεζικές διακοπές. Και με ζεστό, ηλιόλουστο καιρό που προβλέπεται για αυτή τη Δευτέρα, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να βγείτε έξω. Αλλά ενώ θα μπορούσατε να απολαύσετε τα τελευταία απομεινάρια του ήλιου στα έπιπλα του κήπου σας ή να μαγειρέψετε μια τελευταία καταιγίδα στο καλύτερο μπάρμπεκιου σας, γιατί να μη δώσετε στον κήπο σας λίγο TLC πριν αλλάξει ο καιρός;

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να ολοκληρώσετε αυτές τις περίεργες δουλειές και να ετοιμάσετε τον κήπο σας για το φθινόπωρο. Από το κόψιμο του χόρτου μέχρι τη διατήρηση των επίπλων σας ασφαλή, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τα 5 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον κήπο αυτές τις αργίες. 

5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον κήπο αυτές τις αργίες

Με την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου στον ορίζοντα, ο κήπος σας θα χρειαστεί ένα χέρι βοήθειας για να προετοιμαστεί για αυτήν την αλλαγή του καιρού. Και αν θέλετε να κρατήσετε τον εαυτό σας απασχολημένο αυτές τις τραπεζικές διακοπές, αυτό μπορείτε να κάνετε.

1. Κλαδέψτε και αποκεφαλίστε τα φυτά

Εάν έχετε ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά ανθοφόρα φυτά στα όρια του κήπου σας ή στα παρτέρια σας, τώρα είναι η ώρα να τους δώσετε λίγη προσοχή που χρειάζεστε. Αν και πολλά από αυτά μπορεί να εξακολουθούν να ανθίζουν (κάτι που, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα αγγίξετε μέχρι να πέσουν τα λουλούδια), είναι καλή ιδέα να τα σκοτώσετε καθώς αρχίζουν να πέφτουν για το φθινόπωρο.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικά φυτά που θα ωφεληθούν από το κλάδεμα και την περικοπή. Για παράδειγμα, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να κλαδέψετε τη λεβάντα , τα αναρριχώμενα φυτά όπως η γουιστέρια και το γιασεμί και οι κατάφυτοι φράκτες και θάμνοι. Κάνοντας αυτό όχι μόνο θα διατηρήσετε το φυτό υγιές κατά τους ψυχρότερους μήνες, αλλά θα προωθήσετε και τη νέα ανάπτυξη του επόμενου έτους!

Αλλά αντί να πετάτε απλώς αυτά τα μοσχεύματα στο σωρό κομποστοποίησης, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αξιοποιήσετε αυτές τις αργίες:

Ανεβάστε το παιχνίδι επιτραπέζιων εικόνων: Η τάση του επιτραπέζιου τοπίου είναι ακόμα ζωντανή και δυναμική και ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα κλαδεμένα φυτά σας. Η εμπειρογνώμονας των εκδηλώσεων και του τραπεζιού, Lavinia Stewart-Brown, σχολιάζει: «Για να προσθέσετε λίγο επιπλέον “ουάου” στο δείπνο σας ή στο μπάρμπεκιου, προτείνω πάντα να προετοιμάζετε ένα διασκεδαστικό τοπίο. Εάν οι άνθρωποι τρώνε και απολαμβάνουν ένα ποτό ενώ συνομιλούν, δεν θέλετε να υπάρχουν υπερβολικά λουλούδια στο τραπέζι. Δοκιμάστε μεμονωμένα στελέχη (σε απλούς χρωματισμούς) σε βάζα με μπουμπούκια που ταιριάζουν στα χρώματα των κεριών και των χαρτοπετσετών.’

Στεγνώστε τη λεβάντα σας: Φαίνεται σπατάλη να πετάτε την τέλεια λεβάντα, γι’ αυτό το να ξέρετε πώς να στεγνώνετε τη λεβάντα για φακελάκια θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Όχι μόνο μπορούν να προσθέσουν ένα ευπρόσδεκτο άρωμα στο σπίτι σας, αλλά η λεβάντα προσφέρει επίσης μια ηρεμιστική παρουσία που θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. 

Μετατρέψτε τα σε μπουκέτο: Τι καλύτερος τρόπος για να φωτίσετε το σπίτι σας από το να προσθέσετε ένα μπουκέτο με τα δικά σας λουλούδια στο μείγμα; «Είναι τόσο ικανοποιητικό να πηγαίνεις στον κήπο το σαββατοκύριακο και να μαζεύεις τα ΔΙΚΑ σου λουλούδια», λέει η Lauren Goodman, ιδρύτρια της Bluebird Creative.

«Ο Αύγουστος είναι μια εξαιρετική περίοδος για να κλαδέψετε το πράσινο στον κήπο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόνομο φύλλωμα για να γεμίσετε ανθοδέσμες ή συνθέσεις. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, και η δημιουργία λουλουδιών στο σπίτι σας είναι μια δημιουργική διέξοδος και κάτι που πρέπει να σας φέρει χαρά!».

(Photo : Future / Heather Young)

Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας: Για να γλιτώσετε από την αγορά ακόμη περισσότερων φυτών το επόμενο έτος, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τα μοσχεύματα σας ως τρόπο πολλαπλασιασμού ορισμένων μόνοι σας; Συχνά είναι απίστευτα εύκολο να πολλαπλασιάσετε τα φυτά σας, ανεξάρτητα από το αν θέλετε να πολλαπλασιάσετε τη λεβάντα ή το θυμάρι. Απλώς θυμηθείτε να κάνετε την έρευνά σας πριν ξεκινήσετε. 

Τώρα είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να δώσετε στα οπωροφόρα δέντρα σας, όπως μια συκιά ή μια μηλιά, ένα καλό κλάδεμα. 

2. Παραγγείλετε τους ανοιξιάτικους λαμπτήρες σας

Τίποτα δεν λέει την άνοιξη όπως το να έχεις έναν κήπο γεμάτο άνθη, και οι ανοιξιάτικοι βολβοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε αυτό το χρώμα και το άρωμα στον κήπο σας. Αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πότε πρέπει να φυτέψετε ανοιξιάτικους βολβούς.

Παρόλο που δεν πρέπει να φυτέψετε τους βολβούς σας αυτές τις αργίες, δεν είναι κακό να προλάβετε την ιδέα του κήπου του επόμενου έτους . Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να αποφασίσετε ποιους βολβούς θέλετε να φυτέψετε και πού – και θα μπορούσατε ακόμη και να τακτοποιήσετε το έδαφος ή να αφαιρέσετε παλιά φυτά προετοιμάζοντας τη φύτευση αυτών των βολβών. 

Όταν το κάνετε αυτό, μπορείτε να παραγγείλετε τους ανοιξιάτικους βολβούς σας, έτοιμους να φυτευτούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Επιπλέον, αυτή η δουλειά στις τραπεζικές διακοπές δεν είναι πολύ επίπονη, οπότε στοιχηματίζουμε ότι δεν θα ιδρώσετε καν. 

(Photo : Future PLC / Salsabil Morrison)

3. Φροντίστε το γρασίδι σας

Με τόσο ζεστό καιρό αυτό το καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το γρασίδι σας να φαίνεται λίγο χειρότερο για φθορά. Γι’ αυτό είναι πολύ λογικό να πάρετε αυτήν την επιπλέον ημέρα άδειας για να περιποιηθείτε το γκαζόν σας. 

Για αρχή, θα πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν βρύα ή άλλη οργανική ύλη που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο γρασίδι σας τους τελευταίους μήνες, καθώς και να αφαιρέσετε τυχόν ζιζάνια που θα μπορούσαν να μεταδώσουν ασθένειες. Εάν χρειάζεται, μπορεί να θέλετε να το αντιμετωπίσετε με ένα ζιζανιοκτόνο

Στη συνέχεια, βγάλτε το καλύτερο σας χλοοκοπτικό και δώστε του μια καλή κοπή. Ο Steve Chilton, ειδικός στον κήπο στο LeisureBench λέει, «Αν έχουμε έναν κρύο Σεπτέμβριο, αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις τελευταίες φορές που χρειάζεται να τακτοποιηθεί το γκαζόν φέτος».

(Photo : Future PLC)

Και ενώ μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι πρέπει να κόψετε το γρασίδι σας για εκείνους τους πιο κρύους μήνες, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιζήμιο για την υγεία του. Αντίθετα, αυξήστε το ύψος κοπής του χλοοκοπτικού σας για περισσότερη προστασία από τα στοιχεία.

Φυσικά, με τον απρόβλεπτο καιρό που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες, το γρασίδι σας μπορεί να είναι λίγο υγρό. Δείτε λοιπόν τι λένε οι ειδικοί μας σχετικά με το αν πρέπει να κόψετε βρεγμένο γρασίδι ή όχι. 

Και όταν το κόψετε λίγο, γιατί να μην προσθέσετε και κάποιο προϊόν; Η λίπανση του γκαζόν σας στο τέλος του καλοκαιριού θα δει ότι έχει όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που χρειάζεται για να επιβιώσει το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αγαπάμε ιδιαίτερα το Miracle-Gro Evergreen Complete 4-in-1 Lawn Food από την Amazon.

4. Προετοιμαστείτε να προστατέψετε τα έπιπλα κήπου σας

Αν και αναμφίβολα θα χρειαστείτε ένα διάλειμμα για τσάι στα έπιπλα κήπου σας ενώ ολοκληρώνετε αυτές τις εργασίες στον κήπο των τραπεζικών διακοπών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προετοιμάσετε τα έπιπλα κήπου σας για το φθινόπωρο. 

Ακόμη και τα πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες έπιπλα κήπου μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βροχή και το κρύο, γι’ αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα κάλυμμα επίπλων κήπου ή να μεταφέρετε τα έπιπλα κήπου σας σε έναν ασφαλή, καλυμμένο χώρο. Λοιπόν, γιατί να μην ξεκαθαρίσετε το υπόστεγο σας αυτήν την τραπεζική αργία;

Όσο είστε σε αυτό, φροντίστε να εστιάσετε και στις μικρότερες προσθήκες στον κήπο σας. Χρησιμοποιήστε ένα πλυντήριο πίεσης για να καθαρίσετε τη βεράντα σας από τυχόν μούχλα ή ριζωμένη βρωμιά, να καθαρίσετε την εξωτερική εστία σας και να δώσετε στα ηλιακά φώτα σας λίγο TLC.

Ο Brian Davenport, συνιδρυτής του The Solar Center, λέει: «Τα ηλιακά φώτα θα πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι και τα ηλιακά πάνελ θα πρέπει να σκουπίζονται για να αφαιρέσουν τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα και όταν δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερή, ξηρή περιοχή, όπως ένα υπόστεγο κήπου ή γκαράζ». 

5. Προστατέψτε τα ευάλωτα φυτά

Τις περισσότερες φορές, ο καιρός στη Βρετανία δεν έχει νόημα. Το ένα λεπτό, έχει ήλιο και ζέστη, και το επόμενο λεπτό, ρίχνουμε τα χοντρά, αδιάβροχα μπουφάν σας. Και ενώ οι άνθρωποι μπορούν σχεδόν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ακραίες αλλαγές, ορισμένα φυτά είναι λίγο πιο ευάλωτα. 

Επομένως, ίσως είναι καλή ιδέα να περάσετε αυτές τις αργίες προστατεύοντας (ή τουλάχιστον σκεπτόμενοι την προστασία) αυτών των ευάλωτων φυτών. Ίσως χρειαστεί να μετατοπίσετε ψηλότερα φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες για να τους δώσετε λίγο περισσότερη σταθερότητα ή μπορεί να χρειαστεί να απομακρύνετε έναν θάμνο από ένα δέντρο που θα τον πνίξει με νεκρά φύλλα. 

Απλά προσέξτε να μην επανατοποθετήσετε ή να μετακινήσετε τίποτα όταν είναι σε πλήρη άνθηση, καθώς αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να σκοτώσετε τα φυτά σας. Αντίθετα, περιμένετε μέχρι να πέσουν τα λουλούδια και ακολουθήστε αυστηρές οδηγίες αναφύτευσης για το συγκεκριμένο φυτό που θέλετε να μετακινήσετε.

Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να ελέγξετε τις απαιτήσεις καλλιέργειας για τυχόν φυτά που μπορεί να ανησυχείτε. Εάν έχετε αμφιβολίες, τοποθετήστε τα στο θερμοκήπιό σας ή ακόμα και πάρτε τα μέσα όταν αλλάξει ο καιρός.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΒΑΡΙΕΣΤΕ;

Αν δυσκολεύεστε να έχετε ελεύθερο χρόνο και διαπιστώνετε ότι βαριέστε εύκολα, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να είστε απασχολημένοι στον κήπο. Θα μπορούσατε να φροντίσετε τα λουλούδια και τα νεκρά κεφάλια σας οτιδήποτε χρειάζεται να αφαιρεθεί ή μπορείτε να κόψετε το γρασίδι για να κάνετε τον κήπο σας να φαίνεται τακτοποιημένος και τακτοποιημένος. 

Αλλά αν δεν θέλετε να κάνετε πρακτικές, θα μπορούσατε να καθίσετε και να σχεδιάσετε τι θέλετε να κάνετε στη συνέχεια στον κήπο σας. Θέλετε να προσθέσετε περισσότερο χρώμα; Θέλετε να προσθέσετε χώρο καθιστικού; Ή θέλετε να προσθέσετε ένα επίθεμα λαχανικών; Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε την ώρα σας και να κάνετε τους δημιουργικούς σας χυμούς να ρέουν.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕΓΜΕΝΟ;

Αν δεν σας πειράζει λίγη βροχή, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε στον κήπο όταν βρέχει. Αν και είναι καλύτερο να αποφύγετε να κόψετε το γρασίδι, θα μπορούσατε να λάβετε μέτρα για να κρατήσετε τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μακριά από τα φυτά σας – καθώς αυτό συμβαίνει συνήθως όταν είναι πιο δραστήρια.

Παράλληλα, θα μπορούσατε επίσης να φροντίσετε τα φυτά σας και να κόψετε τυχόν νεκρά ή κατεστραμμένα φύλλα ή κλαδιά. Αλλά αν δεν θέλετε να αγγίξετε αυτά τα υγρά φυτά, θα μπορούσατε να εστιάσετε στο να καθαρίσετε το υπόστεγο σας ή να οργανώσετε το ωδείο σας.