Υιοθετήστε όμορφα και εύκολα φυτά, που δεν ζητούν πολλά και υπόσχονται ζωντανή διακόσμηση και καθαρότερη ατμόσφαιρα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας.
Επιλέξτε φυτά χαμηλής συντήρησης κατάλληλα για αρχάριους, αλλά και για όσους δεν έχουν χρόνο για έξτρα φροντίδα. Φυτά ιδανικά, ακόμα και για ένα φορτωμένο πρόγραμμα, ακόμα και για έναν φοιτητή με αγάπη για το πράσινο, το ζωντανό χρώμα ενεργοποίησης του εγκεφάλου και ηρεμίας της ψυχής.
1. Αλόη
Διαλέξτε μια νεαρή γνήσια αλόη (Aloe vera), με τις δημοφιλείς ιαματικές ιδιότητες ή και την πιο μικρή αλόη βαριεγκάτα ή πέρδικα (Aloe variegata). Το φυτό τους, όπως και τα υπόλοιπα συγγενικά είδη, έχει παχιά χυμώδη φύλλα με άφθονη υγρασία, ώστε να αντεπεξέρχονται και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ξηρασίας, ακόμα και σε αμμώδη εδάφη. Ακουμπήστε μια μικρή αλόη πάνω στο γραφείο ή στο τραπέζι του σαλονιού σας, ακόμα και στο κομοδίνο ή στον πάγκο της κουζίνας.
- Επιλέξτε μια θέση φωτεινή ή έστω ημισκιερή θέση, αλλά όχι ηλιόλουστη.
- Η αλόη υποφέρει από την υπερβολική υγρασία και αντέχει πολύ στην ξηρασία, αλλά καλό είναι να δέχεται τακτικά ποτίσματα με λίγο νερό. Τους κρύους μήνες δώστε της νερό, μόνο όταν στεγνώσει το χώμα.
- Αν δείτε ότι η αλόη σας αρχίζει να αναπτύσσεται αρκετά και βγάζει κοντά στη βάση της νέα μικρά φυτά, πρέπει να της αλλάξετε γλάστρα με μία λίγο μεγαλύτερη και να φυτέψετε τις νεαρές αλόες ξεχωριστά στο κατάλληλο χώμα.
Προσοχή: Αν η αλόη η γνήσια μεγαλώσει αρκετά, καλύτερα να την κρατήσετε μακριά από περάσματα και αν δεν έχετε ελεύθερο χώρο στο σπίτι, βγάλτε τη στη βεράντα.
2. Πεπερόμια
Τα φυτά της πεπερόμιας (Peperomia spp.) έχουν σχετικά μικρή (20 με 30 εκ.) και αργή ανάπτυξη. Διαθέτουν ενδιαφέρουσα μορφή, συχνά με διαφορετικά χαρακτηριστικά στη βλάστηση και ποικίλες αποχρώσεις στα φύλλα, ανάλογα το είδος και την ποικιλία. Μάλιστα, η διακοσμητική τους αξία εντοπίζεται περισσότερο στα φύλλα, παρά στα περίεργα λευκά άνθη. Χρησιμοποιήστε μεμονωμένα τα φυτά τους ή συνδυάσετε τα για μια εντυπωσιακή ομάδα με διαφορετικές μορφές βλάστησης, ακόμα και κρεμοκλαδή, αλλά και με διαφορετικά σχέδια και χρώματα στα φύλλα, όπως ασημί, κίτρινο ή κόκκινο μαζί πράσινο χρώμα.
- Τα φυτά της πεπερόμιας προτιμούν τα φωτεινά ή έστω τα μέτρια φωτεινά σημεία. Σε μέρη με χαμηλό φωτισμό θα ζήσουν, αλλά τα φύλλα τους δεν θα γίνουν τόσο όμορφα. Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
- Τοποθετήστε μια πεπερόμια πάνω σε ένα τραπέζι, ιδανικά δίπλα σε παράθυρο, στο γραφείο σας, ακόμα και κάτω από λάμπα φθορισμού, ή και στο πρεβάζι ενός παραθύρου με κουρτίνα.
- Τα φυτά της δεν χρειάζονται συχνά πότισμα. Καλύτερα να ποτίζετε, όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό. Γενικά, τον χειμώνα ποτίζετε καλύτερα κάθε 2 εβδομάδες, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο κάθε 8 με 10 ημέρες.
- Τους αρέσει η υγρασία στην ατμόσφαιρα, γι΄ αυτό προτιμούν και τον χώρο του μπάνιου.
- Αλλάξτε γλάστρα, αφού περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.
Αν τα άκρα των φύλλων τους γίνονται καφέ, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να επανέλθουν, τοποθετήστε τις πάνω σε δίσκο με βότσαλα, όπου θα διατηρείτε λίγο νερό.
3. Σπαθίφυλλο
Τα φυτά του σπαθίφυλλου (Spathiphyllum sp.) μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 80 με 90 εκ. Έχουν τουφωτή ανάπτυξη με μακρόστενα καταπράσινα φύλλα, μέσα από τα οποία ξεπετάγονται, κυρίως μετά τα μέσα της άνοιξης, αλλά και αργότερα μέχρι αργά το φθινόπωρο, λευκά πρωτότυπα λουλούδια, σαν κρίνα – λόγχες, που διατηρούνται για πολύ καιρό. Τοποθετήστε ένα από τα φυτά του σε κουζίνα, γραφείο, ακόμα και σε μια άνετη κρεβατοκάμαρα.
- Κάθε σπαθίφυλλο προσαρμόζεται άνετα σε κάθε εσωτερικό χώρο με θερμοκρασία κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου, αρκεί να βρίσκεται σε θέση με μέτριο φωτισμό. Μάλιστα, ανέχεται τον χαμηλό, αλλά βγάζει περισσότερα άνθη σε πιο φωτεινές θέσεις, πίσω από κουρτίνα.
- Χρειάζεται συχνό πότισμα από Μάρτιο μέχρι και Οκτώβριο, ενώ από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο αρκεί μία φορά την εβδομάδα.
- Δεν αντέχει την ξηρή ατμόσφαιρα, γι’ αυτό ψεκάζετε κάπου-κάπου τα φύλλα του με νερό.
- Κόβετε ξερά φύλλα και μαραμένα άνθη από τη βάση τους.
- Όταν αρχίσουν να φαίνονται οι ρίζες, κυρίως από τις τρύπες της βάσης της γλάστρας, το φυτό χρειάζεται μεταφύτευση.
Το υπερβολικό πότισμα αλλά και η υπερβολική υγρασία στο χώμα, όταν δεν πραγματοποιείται καλή αποστράγγιση, κιτρινίζουν τα φύλλα στις άκρες, οι οποίες στη συνέχεια αποχτούν σκούρο καφέ χρώμα. Όταν λείπει το νερό, τα φύλλα γέρνουν και αρχίζουν να μαραίνονται.
4. Αγλαόνημα
Το αγλαόνημα με τα μεγάλα μακρόστενα φύλλα, βαμμένα με ασημί τόνους (Aglaonema commutatum), έχει γρήγορη ανάπτυξη και συμπαγή βλάστηση, ύψους συνήθως στα 60 με 80 εκ. Με τα χρόνια ξεπερνάει σε ύψος και το 1,00 μ., ενώ σε διάμετρο φτάνει και τα 50 εκ.. Έτσι, εξελίσσεται σε ένα φυτό ιδανικό για να στολίσει το καθιστικό ή το σαλόνι σας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα.
Στην αγορά μπορεί να συναντήσετε και άλλες ποικιλίες με διαφοροποιημένη όψη στα φύλλα, όπου συνδυάζονται διάφορες τόνοι πρασίνου, ροζ, ακόμα και κόκκινου. Για να μην ξεθωριάσουν όμως, τα έντονα διακοσμητικά φύλλα, χρειάζονται πιο έντονο φωτισμό.
- Συντηρείται σωστά σε θέσεις με χαμηλό φωτισμό, μέχρι και υψηλό, αρκεί να μην πέφτει απευθείας επάνω στα φύλλα του ο ήλιος.
- Του αρέσει η υγρασία στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν προβληματίζεται σε κανονικές συνθήκες δωματίου. Μόνο αν δείτε να μαραίνονται οι άκρες των φύλλων του, τοποθετήστε τη γλάστρα του πάνω σε δίσκο με βότσαλα με νερό.
- Χρειάζεται τακτικό πότισμα, αλλά το χώμα δεν πρέπει να μένει πολύ βρεγμένο. Καλύτερα να στεγνώνει επιφανειακά, χωρίς να ξεραίνεται εντελώς, μέχρι να το ποτίσετε ξανά. Τον χειμώνα αραιώστε αρκετά τα ποτίσματα.
- Αλλαγή γλάστρας χρειάζεται όταν δείτε ότι έχει μεγαλώσει αρκετά, συνήθως μετά από ένα με δύο χρόνια.
5. Ζάμια
Αποκαλείται και ζαμιοκούλκας (Zamioculcas zamiifolia). Βγάζει μεγάλα σύνθετα φύλλα, που αποτελούνται από όρθιους έως σχεδόν τοξοειδείς λεπτούς μίσχους με γυαλιστερά, δερματώδη και καταπράσινα φυλλαράκια. Δεν αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αλλά η τουφωτή του ανάπτυξη μπορεί να φτάσει το 0,50 με 1,00 μ. σε ύψος και πλάτος. Ως ένα από τα πλέον ανθεκτικά φυτά για κάθε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε το παντού: έξω από την εσωτερική σας είσοδο, σε έναν κοινόχρηστο διάδρομο, στο γραφείο σας, αλλά και σε οποιοδήποτε δωμάτιο.
- Τοποθετήστε τη ζάμια σε θέση με λίγο ή περισσότερο φως, χωρίς ήλιο, σε περιβάλλον ακόμα και με μέτρια ξηρή ατμόσφαιρα.
- Αντέχει χωρίς πότισμα για αρκετές ημέρες και μπορείτε να την “ξεχάσετε” ακόμα και για τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο, αν βρίσκεται σε υγρό και σκιερό περιβάλλον.
- Τον χειμώνα πρέπει να την ποτίζετε μία φορά τον μήνα, σε κανονικές συνθήκες, ενώ σε πολύ ζεστό και ξηρό περιβάλλον, ποτίζετε κάθε τρεις εβδομάδες. Το καλοκαίρι δίνετε νερό, ακόμα και κάθε δύο εβδομάδες, ειδικά αν κάνει πολύ ζέστη.
Η ζάμια κινδυνεύει από την υπερβολική υγρασία στο χώμα και το δείχνει σχετικά γρήγορα, κιτρινίζοντας τα φύλλα της. Σε τέτοια περίπτωση, κόβετε τα κίτρινα φύλλα, αδειάζετε το πιατάκι της γλάστρας και ξαναποτίζετε όταν περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
- Μεταφύτευση πρέπει να γίνει όταν γεμίσει η γλάστρα από τα σύνθετα φύλλα.
Γενικές συμβουλές:
- Τα εύκολα φυτά συντηρούνται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.
- Όταν αλλάζετε γλάστρα, άνοιξη ή φθινόπωρο, χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας χώμα, ένα μείγμα κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου με καλή αποστράγγιση, ανακατεμένο με καθαρό κομπόστ.
- Αποφύγετε τις θέσεις κοντά σε πηγές θέρμανσης, αλλά αν αναγκαστείτε να το κάνετε, ψεκάζετε -πλην της αλόης- τα φύλλα με καθαρό νερό.
- Τα φυτά σας -πλην της αλόης- ευνοούνται σε μορφή και εξέλιξη με καθάρισμα των φύλλων, χρησιμοποιώντας μαλακό πανί βρεγμένο με καθαρό νερό.
- Απομακρύνετε κίτρινα και μαραμένα φύλλα, ώστε να προωθηθεί νέα και υγιής βλάστηση.
- Για να ενισχύσετε τα φυτά σας, χορηγήστε ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα από Μάρτιο μέχρι και Οκτώβριο.
Πηγή : greenside.gr