Διακόσμηση Ιδέες

4 Χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξετε πλακάκια στο σπίτι σας

Όταν έρθει η ώρα να διαλέξετε πλακάκια, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα πρέπει να αναλογιστείτε πριν την αγορά τους. Εδώ θα δούμε μερικές συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν ότι κάνατε τη σωστή επιλογή για τα πλακάκια του σπιτιού σας.

Το χρώμα στα πλακάκια δαπέδου

Θα πρέπει να στοχεύετε στον συνδυασμό μεταξύ όλου του δωματίου και των πλακιδίων. Σκεφτείτε τον υπόλοιπο εξοπλισμό (π.χ. τα έπιπλα) και τα ντουλάπια που υπάρχουν στον χώρο. Θα πρέπει να υπάρχει μια παρόμοια προφορά χρώματος ή διαφορετική στην οποία τα χρώματα δένουν μεταξύ τους.

χρωματιστά πλακάκια

Τα πλακάκια δαπέδου αντέχουν πολλά χρόνια, οπότε καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα ουδέτερο χρώμα που θα κρατήσει στον χρόνο αλλά και σε επικείμενες αλλαγές διακόσμησης. Σημαντική παρατήρηση εδώ είναι ότι όσο πιο σκούρο και γυαλιστερό είναι ένα πλακάκι τόσο περισσότερο φαίνεται η σκόνη πάνω του.

Ο φυσικός φωτισμός που μπαίνει στο δωμάτιο παίζει μεγάλο ρόλο επίσης. Τα ανοιχτόχρωμα πλακάκια αντανακλούν περισσότερο το φως από τα σκούρα. Με αυτό κατά νου, σε έναν χώρο με άπλετο φως θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τα πιο σκούρα χρώματα για να αποφύγετε την υπερβολική αντανάκλαση.

Σχέδιο και μέγεθος πλακιδίων

Τα πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν με διάφορους τρόπους. Απλά κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο συμμετρικά ή δεμένα μεταξύ τους σαν τούβλα είναι τα περισσότερο διαδεδομένα σχέδια. Σχεδιάστε πριν την τοποθέτηση τα δωμάτια σας, ώστε να επιλέξετε αναλόγως τις απαιτήσεις ξεχωριστά.

σχέδια πλακιδίων

Το μέγεθος καθορίζει πόσες γραμμές θα φαίνονται στο πάτωμα σας. Όσο λιγότερες γραμμές, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψευδαίσθηση ότι το δωμάτιο “μεγαλώνει”. Ιδανικό για μικρούς χώρους και δωμάτια παραφορτωμένα με έπιπλα.

Κεραμικό ή πορσελάνινο;

Τα πορσελάνινα πλακάκια είναι πιο δυνατά από τα κεραμικά λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητας τους. Αυτό τα κάνει κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, όπου η υγρασία θα δυσκολευτεί να διεισδύσει και να χαλάσει ή ακόμα να σπάσει τα πλακάκια σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

τύπος πλακιδίων

Ωστόσο, ισχυρός παράγοντας στην επιλογή μεταξύ τους είναι και το πόσο κίνηση περνάει πάνω στο πλακάκι. Στο καθιστικό και στο σαλόνι σας, θέλετε να προτιμήσετε τα πορσελάνινα. Σε χώρους μικρής χρήσης όπως η οικιακή κουζίνα, τα περισσότερα κεραμικά θα σας κάνουν τη δουλειά.

Και στα δύο είδη υπάρχουν βαθμίδες σκληρότητας. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας. Δηλώστε τον χώρο και τη χρήση των δωματίων σας ώστε να σας βοηθήσει στην επιλογή.

Πλακάκια για τα μπάνια

Τα πλακάκια που θα επιλέξετε για το μπάνιο σας θα πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή και χαμηλή απορροφητικότητα στα υγρά. Εκτός του αισθητικού αποτελέσματος που επιθυμείτε, θα πρέπει να να επιλέξετε κάτι ανθεκτικό μιας και ο χώρος του μπάνιου έχει υψηλή χρήση.

πλακακια μπανιου

Ιδανικά για το μπάνιο είναι τα πλακάκια από γυαλιστερή πορσελάνη. Μεγάλη προσοχή θέλει το πάτωμα σαν το τμήμα με την περισσότερη καταπόνηση. Φροντίστε να υπάρχει η σωστή κλίση για να φεύγουν τα νερά και όσο το δυνατόν μικρότερη υδατοαπορροφητικότητα.

Συμβουλή: Αγοράστε μερικά τετραγωνικά μέτρα παραπάνω από όσα χρειάζεστε. Τα πλακάκια μπάνιου καταπονούνται περισσότερο από όλα στο σπίτι και σε βάθος χρόνου ίσως χρειαστούν επιδιορθώσεις. Καλό θα ήταν σε αυτή τη περίπτωση να μην ψάχνεται τελευταία στιγμή για κάτι ίδιο που ίσως και μην το βρείτε.