Ο Σεπτέμβριος μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε το μπαλκόνι σας χωρίς ζωντάνια και χρώμα. Υπάρχουν πολλά όμορφα, εποχιακά λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο, προσφέροντας ομορφιά στο μπαλκόνι σας. Η Vwoman σας παρουσιάζει τα πιο υπέροχα φθινοπωρινά λουλούδια που αποτελούν την τέλεια λύση για να είναι ολάνθιστο το μπαλκόνι σας τους επόμενους μήνες.

1. Χρυσάνθεμα ή Αγιοδημητριάτικα

Τα χρυσάνθεμα είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φθινοπωρινά φυτά. Φυτεύονται τον Σεπτέμβριο αλλά είναι συνδεδεμένα με τον γιορτή του Αγίου Δημητρίου για αυτό και ονομάζομαι και Αγιοδημητριάτικα. Ξεχωρίζουν για τη μεγάλη ποικιλία στα χρώματά τους και τα όμορφα, λαμπερά λουλούδια τους τα οποία χρυσαφίζουν κάτω από τον ήλιο. Το όνομα τους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «χρυσός» και «ανθέμιον».

Τα χρυσάνθεμα είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να προσφέρουν χρώμα στο μπαλκόνι σας έως και τον πρώτο παγετό. Φυτεύονται εύκολα σε γλάστρες, χρειάζονται όμως αρκετό φως για να παραμείνουν ανθισμένα. Οπότε καλό είναι να τα τοποθετήσετε σε ηλιόλουστες περιοχές του μπαλκονιού, ώστε να απολαμβάνετε όλο το φθινόπωρο τα όμορφα χρώματά τους. Ένα μικρό μυστικό είναι να μην αγοράζετε ανθισμένα χρυσάνθεμα, αλλά να προτιμάτε εκείνα που έχουν πολλά μπουμπούκια, ώστε να μπορέσετε να τα χαρείτε να ανθίζουν στο μπαλκόνι σας.

2. Αστρομέριες

Οι αστρομέριες, με τα μικρά, αστεροειδή λουλούδια τους, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα φθινοπωρινά μπαλκόνια. Τα πανέμορφα αυτά λουλούδια κατάγονται από τη Νότιο Αμερική και είναι γνωστά ως «τα κρίνα του Περού» ή «τα κρίνα των Ίνκας». Ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού έως και το Φθινόπωρο. Τα όμορφα λουλούδια τους είναι σε απαλούς τόνους του μοβ, του ροζ και του λευκού. Οι αστρομέριες είναι ιδανικές για φύτευση σε γλάστρες καθώς μπορούν να συνδυαστούν με άλλα φυτά και να δημιουργήσουν μια ποικιλία χρωμάτων στο φθινοπωρινό μπαλκόνι σας.

3. Κυκλάμινα

Τα κυκλάμινα είναι από τα πιο κλασικά φθινοπωρινά λουλούδια. Με τα χαρακτηριστικά τους λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη μπορείτε να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας όχι μόνο το φθινόπωρο αλλά ακόμα και τον χειμώνα. Τα παραμυθένια κυκλάμινα χρειάζονται δροσερές θερμοκρασίες για να αναπτυχθούν και είναι ιδανικά και για μπαλκόνια με σκιά. Στα θετικά τους συγκαταλέγεται το ότι είναι πολύ εύκολα λουλούδια και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Χρειάζονται μέτριο πότισμα και καλή αποστράγγιση και σε αντάλλαγμα θα σας χαρίσουν τα όμορφα λουλούδια τους που θα γεμίσουν χρώματα το φθινοπωρινό σας μπαλκόνι.

4. Κατιφές

Ο κατιφές είναι ένα εξαιρετικό φθινοπωρινό λουλούδι γνωστό για τα έντονα πορτοκαλί, κίτρινα και χρυσαφένια άνθη του, που προσδίδουν ζωντάνια σε οποιονδήποτε χώρο. Επομένως, είναι το τέλειο λουλούδι για το φθινοπωρινό μπαλκόνι σας. Ο κατιφές είναι πολύ ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό και μπορεί να ανθίζει μέχρι και τον πρώτο παγετό. Είναι ιδανικός για γλάστρες και ζαρντινιέρες, αφού εκτός από πανέμορφα χρώματα χαρίζει και μια ευχάριστη αρωματική νότα. Θα τον λατρέψετε σίγουρα γιατί εκτός από πανέμορφος, ο  κατιφές είναι εξαιρετικά εύκολος στη φροντίδα του. Απαιτεί ελάχιστο πότισμα, αλλά ανθίζει περισσότερο σε ηλιόλουστες περιοχές του μπαλκονιού.

5. Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που μπορεί να προσθέσει μία εξωτική νότα στο φθινοπωρινό σας μπαλκόνι. Με τα μεγάλα, χρωματιστά άνθη του, σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ, του λευκού και κίτρινου, ο ιβίσκος παραμένει εντυπωσιακός ακόμη και στις πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου. Αν θέλετε να ευδοκιμήσει καλύτερα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστες περιοχές και να προστατεύετε από τους δυνατούς ανέμους. Φυτέψτε τον ιβίσκο σε μεγάλες γλάστρες για να αναδειχθεί πλήρως η ομορφιά του και φροντίστε να τον ποτίζετε τακτικά, αλλά χωρίς υπερβολές.

6. Βιολέτες

Οι πανέμορφες βιολέτες φυτεύονται την Άνοιξη, αλλά είναι ανθεκτικές και ανθίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, επομένως είναι μια τέλεια επιλογή για το μπαλκόνι σας. Με τα έντονα χρώματά τους, όπως μωβ, μπλε, κίτρινο και λευκό, μπορούν να φωτίσουν κάθε γωνιά του μπαλκονιού σας. Είναι εύκολο να τις συντηρήσετε και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, καθιστώντας τις ιδανικές ακόμα και αν δεν έχετε πολύ διαθέσιμο χρόνο για τα λουλούδια σας. Αν τώρα θέλετε οι βιολέτες σας να παραμείνουν ανθισμένες όλο τον χρόνο, ακόμα και με τα κρύα του χειμώνα, μπορείτε να επιλέξετε τις Αφρικανικές Βιολέτες που θα σας χαρίζουν τα άνθη τους ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χρόνου .

Συμβουλές Φροντίδας Φθινοπωρινών Φυτών

Για να διατηρήσετε τα φθινοπωρινά σας λουλούδια στο μπαλκόνι σας υγιή και όμορφα υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί κανόνες τους οποίους καλό είναι να ακολουθήσετε.

Πότισμα: Μην το παρακάνετε με το πότισμα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες του Φθινοπώρου δημιουργούν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, σε σχέση με το καλοκαιριού.

Λίπανση: Χρησιμοποιήστε οργανικά λιπάσματα για να ενισχύσετε την ανάπτυξη των φυτών και να διατηρήσετε τα άνθη τους ζωηρά.

Αποστράγγιση: Η αποστράγγιση είναι πολύ σημαντική για όλα τα λουλούδια. Επομένως επιλέξτε γλάστρες με καλή αποστράγγιση για να αποφύγετε το σάπισμα των ριζών.

*vwoman.gr