Η επιλογή του σωστού κρεβατιού αποτελεί μια πολύ σημαντική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική υγεία σου, την άνεση και τη χαλάρωσή σου.
Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας είναι αφιερωμένο στον ύπνο, χωρίς καν να υπολογίζουμε τις ώρες που απλά ξαπλώνουμε και χαλαρώνουμε στο κρεβάτι.
Με αυτά ως δεδομένα, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στο εξής ερώτημα:
Τι κρεβάτι να διαλέξω;
Σε αυτό ακριβώς θα σε βοηθήσουμε, καθώς παρακάτω θα μιλήσουμε για τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις και θα σου δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή!
Τι λες, λοιπόν; Ξεκινάμε;
1. Στάση ύπνου και στρώμα
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κρεβατιού παίζει η στάση στην οποία κοιμάσαι.
Διαφορετικές θέσεις ύπνου απαιτούν και διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης και άνεσης.
Για παράδειγμα, αν κοιμάσαι ανάσκελα, χρειάζεσαι ένα στρώμα που να παρέχει στήριξη ώστε να διατηρείται η σπονδυλική σου στήλη στην ευθεία. Άρα, τα μέτρια ή σκληρά στρώματα είναι τα ιδανικά για αυτή τη στάση ύπνου.
Αν κοιμάσαι στο πλάι, θα χρειαστείς ένα στρώμα που να προσαρμόζεται στο περίγραμμα του σώματός σου, προσφέροντας ανακούφιση στους ώμους και στους γοφούς, που είναι τα σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση σε αυτή τη στάση. Για αυτή τη στάση, καλό είναι να προτιμήσεις μαλακό ή μέτριο στρώμα με καλές ιδιότητες προσαρμογής στο σώμα.
Τέλος, αν κοιμάσαι μπρούμυτα, τότε θα χρειαστείς ένα πιο σκληρό στρώμα ώστε να αποτρέψει τους γοφούς από το να βυθίζονται πολύ βαθιά μέσα του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
2. Σκληρότητα στρώματος και προσωπικές προτιμήσεις
Προφανώς, πέραν της στάσης ύπνου που καθορίζει το πόσο σκληρό ή όχι θα είναι το στρώμα, μεγάλο ρόλο παίζει και η προσωπική σου προτίμηση.
Μπορείς, λοιπόν, να δεις τι σε βολεύει όσον αφορά την άνεση και τη χαλάρωσή σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να ξαπλώνεις και να κοιμάσαι σε μαλακό, μέτριο, σκληρό ή πολύ σκληρό στρώμα.
Έτσι, μπορεί γενικά να προτείνεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο σκληρότητας ανάλογα με τη στάση ύπνου σου, ωστόσο μπορεί οι προσωπικές σου προτιμήσεις να διαφοροποιούνται.
Πέρα, λοιπόν, από τη στάση ύπνου, λάβε υπόψη σου και τι επίπεδο σκληρότητας σε βολεύει.
3. Τύπος κρεβατιού
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεβατιού ανάμεσα στους οποίους μπορείς να διαλέξεις.
Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις κρεβάτια με κεφαλάρι, τα οποία εξυπηρετούν τόσο από άποψη λειτουργικότητας όσο και από άποψη αισθητικής.
Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, το κεφαλάρι παρέχει στήριξη σε περίπτωση που θέλεις να καθίσεις στην πλάτη (π.χ. για διάβασμα), ενώ μπορεί επίσης να βελτιώσει την αισθητική του κρεβατιού, καθώς μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα σχέδια, υλικά κλπ.
Μπορείς ακόμα να πάρεις κρεβάτι με υποπόδιο, το οποίο, πέραν του αισθητικού κομματιού, μπορεί να εξυπηρετήσει και από άποψη πρακτικότητας, καθώς μπορείς να κάτσεις πάνω του ή να τοποθετήσεις κάποιο αντικείμενο.
Υπάρχουν ακόμα τα κρεβάτια-πλατφόρμες, που δεν έχουν υποπόδια και τα πλαϊνά τους είναι χαμηλά, τα κρεβάτια με ουρανό, τα κρεβάτια με μηχανισμό ανάκλησης κ.λπ.
4. Μέγεθος και διαστάσεις κρεβατιού
Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο σχετικά με το τι κρεβάτι να διαλέξεις είναι το μέγεθος και οι διαστάσεις του κρεβατιού.
Το μέγεθος και οι διαστάσεις εξαρτώνται από τις προσωπικές σου ανάγκες, τον διαθέσιμο χώρο στην κρεβατοκάμαρά σου αλλά και το αν κοιμάσαι μόνος ή μαζί με κάποιο άτομο.
Πιο συγκεκριμένα, τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι:
-
Twin ή μονό κρεβάτι: Κατάλληλο για άτομο που κοιμάται μόνο του.
-
Twin XL: Μονό κρεβάτι, μακρύτερο από το Twin, ιδανικό για ψηλότερα άτομα.
-
Full / Double ή διπλό κρεβάτι: Κρεβάτι για δύο άτομα.
-
Full / Double XL: Ίδιο με το παραπάνω, απλά μεγαλύτερο σε μήκος.
-
Queen: Έχει ίδιο μήκος με το παραπάνω, αλλά είναι μεγαλύτερο σε πλάτος και χωράει πιο άνετα δύο άτομα. Είναι το πιο δημοφιλές μέγεθος για ζευγάρια και μεγάλα υπνοδωμάτια.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα μεγέθη κρεβατιών, που είναι όμως ακόμα μεγαλύτερα και προτιμώνται πιο σπάνια και για μεγαλύτερα σπίτια από τον μέσο όρο.
Πριν καταλήξεις στο μέγεθος, φρόντισε να μετρήσεις τις διαστάσεις που έχει το υπνοδωμάτιό σου, ώστε να βεβαιωθείς ότι το κρεβάτι που θα αγοράσεις χωράει άνετα στον χώρο σου.
5. Υλικό κρεβατιού
Θα μπορούσες να διαλέξεις κρεβάτι χωρίς να λάβεις υπόψη σου το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο;
Φυσικά και όχι!
Συνήθως τα κρεβάτια είναι φτιαγμένα από ξύλο ή μέταλλο.
Και συχνά το ξύλο είναι το υλικό που προτιμάται περισσότερο από τον κόσμο. Μπορεί, μάλιστα, το ξύλο να είναι βαμμένο, να έχει περαστεί με βερνίκι, να έχει «νερά» ή να είναι «ντυμένο» με ταπετσαρία. Γενικά, το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να δώσει μια αίσθηση ρουστίκ ή παραδοσιακή.
Από την άλλη, υπάρχουν και τα μεταλλικά κρεβάτια, τα οποία μπορεί να είναι πιο ρετρό ή μοντέρνα και συνήθως έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο από τα ξύλινα.
6. Επιλογές αποθήκευσης
Θα ήθελες μήπως το κρεβάτι σου να επιτελεί και μια ακόμα χρήσιμη λειτουργία, πέραν της κλασικής του να υποδέχεται το κουρασμένο σου κορμί;
Μήπως (σκοπεύεις να) έχεις πολλά πράγματα στο υπνοδωμάτιο και αναζητάς τρόπο να τα αποθηκεύσεις;
Τότε η ιδανική επιλογή για σένα (ειδικά εάν το υπνοδωμάτιό σου είναι μικρό) είναι ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο. Συνήθως, αυτά τα κρεβάτια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε ο σκελετός τους να σηκώνεται προς τα πάνω.
Η ανύψωση του σκελετού αποκαλύπτει από κάτω έναν ολόκληρο χώρο (περίπου ίσο με την επιφάνεια που καλύπτει το κρεβάτι) που προσφέρεται για αποθήκευση.
Τι κρεβάτι να διαλέξω – Συμπερασματικά
Το τι κρεβάτι να διαλέξω, λοιπόν, αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική εξέταση όλων των παραπάνω παραγόντων, καθώς η επιλογή θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου, τη συνολική σου υγεία και ευεξία αλλά και την άνεση και τη χαλάρωσή σου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που παρουσιάσαμε παραπάνω, θα έχεις τη δυνατότητα να απολαμβάνεις ξεκούραστες νύχτες και βελτιωμένο ύπνο στο νέο σου κρεβάτι.
Πηγή : epiplo-alexandros.gr