Για να είναι καλαίσθητος και φιλόξενος ένας χώρος, δεν χρειάζονται πολλά. Ειδικά αν ακολουθεί τις τάσεις της μίνιμαλ διακόσμησης.
Συχνά η ζωή μας αναλώνεται σε λεπτομέρειες και καταλήγουμε να χάνουμε την ουσία. Τα λόγια μπορεί να είναι εύκολα και οι πράξεις να απαιτούν κόπο, μόχθο και συγκέντρωση, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η δική μας συμβουλή; Απλοποιήστε, απλοποιήστε, απλοποιήστε. Αφαίρεση των περιττών, επιστροφή στα ουσιώδη. Με μια λέξη, μίνιμαλ.
Όταν μιλάμε για περιττά, η βεντάλια ανοίγει και χωρά από τοξικούς ανθρώπους μέχρι τα πάρα πολλά έπιπλα που «μπουκώνουν» τον προσωπικό μας χώρο. Απαλλαγείτε από όσα σας βαραίνουν και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει. Ένα βήμα τη φορά.
Κάνουμε την αρχή από τη διακόσμηση. Βασικός κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες. Η διακόσμηση είναι μια προσωπική υπόθεση, που στόχο έχει να κάνει τους ενοίκους ενός σπιτιού να νιώθουν άνετα και να απολαμβάνουν την παραμονή τους εντός του.
Ψήφος εμπιστοσύνης στο less is more γιατί, όσο κι αν πειραματιστείτε, θα καταλήξετε πως όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Η μίνιμαλ διακόσμηση μπορεί να φαντάζει απλή υπόθεση όμως έχει τα δικά της μυστικά για να είναι επιτυχημένη.
Unsplash Hutomo Abrianto
Ο όρος μινιμαλισμός χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1960 για να περιγράψει μια λιτή και συγχρόνως αυστηρή γλυπτική. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μινιμαλιστικής γλυπτικής είναι η απόρριψη περιττών στοιχείων, η χρήση της γεωμετρίας, αλλά και η χρήση βιομηχανικών υλικών, όπως π.χ. ανοξείδωτο ατσάλι, υαλοβάμβακας, πλαστικό, φύλλα μολύβδου ή χάλυβα.
Ο μινιμαλισμός ή Art Minimal ή τέχνη του ελάχιστου, έχει τις ρίζες του στα ρεύματα του Κονστρουκτιβισμού και του Σουπρεματισμού της δεκαετίας του 1920, και προέκυψε ως αντίθεση στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό της δεκαετίας του 1950.
Μίνιμαλ σπίτι
Το μίνιμαλ σπίτι αποτελεί μια «ενσάρκωση» της φιλοσοφίας Ζεν που εστιάζει πάντα στις απλές, καθημερινές πράξεις κι όχι στο άνευ σημασίας εντυπωσιακό και επιτηδευμένο.
Η μίνιμαλ διακόσμηση επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ουσίας των αντικειμένων και όχι στην άσκοπη υπερφόρτωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αδειάσετε το σπίτι σας από τα μη απαραίτητα και να κρατήσετε μόνο αυτά που σας χρειάζονται.
Η ψευδαίσθηση του μεγάλου χώρου
Ένας μίνιμαλ χώρος θα πρέπει να δείχνει μεγάλος και άνετος, ακόμη κι αν τα τετραγωνικά είναι λίγα. Πώς το πετύχετε αυτό σε ένα μικρό διαμέρισμα; Θα αποφύγετε να φορτώσετε τους χώρους με μεγάλα χαλιά με έντονα και πολύπλοκα μοτίβα, και θα διατηρήσετε τις επιφάνειες «καθαρές».
Unsplash Avery Klein
Αντί να γεμίσετε τους τοίχους με κάδρα και κορνίζες, προτιμήστε έναν μεγάλο πίνακα και μόνο. Λίγα και επιλεγμένα διακοσμητικά θα μετατρέψουν τον χώρο σας σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, χωρίς να τον «μπουκώσουν».
Μονοχρωματικό design
Το μονοχρωματικό design βασίζεται σε ένα κύριο χρώμα, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Δεν είναι απαραίτητο να μείνετε μονάχα σε έναν τόνο. Οι αποχρώσεις του θα σας βοηθήσουν να κάνετε ωραίους συνδυασμούς.
Unsplash Paul Hanaoka
Οι διακοσμητές συνήθως επιλέγουν ως δευτερεύοντα χρώματα μια απόχρωση μερικούς τόνους πιο ανοιχτή και μια απόχρωση μερικούς τόνους πιο σκούρα από τη βασική. Λευκό, σπασμένο λευκό, μπεζ, ζαχαρί, γκρι είναι κάποια από τα χρώματα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
Συνδυασμός απλότητας και χρηστικότητας
Στη μίνιμαλ διακόσμηση ταιριάζουν καλύτερα τα μοντέρνα έπιπλα με καθαρές γεωμετρικές γραμμές. Προτιμήστε χαμηλά κομμάτια, που θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται ακόμα πιο μεγάλο. Οι παράλληλες ευθείες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε διακοσμητικές πολυπλοκότητες και περιττές φιοριτούρες.
Unsplash Deborah Diem
Η μίνιμαλ διακόσμηση προτάσσει τη χρηστικότητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τραπεζάκι στο σαλόνι ένα παλιό μπαούλο το οποίο θα λειτουργήσει κι ως ένας εξαιρετικός αποθηκευτικός χώρος. Και διακόσμηση και οργάνωση και χρηστικότητα.
Η αφαίρεση
Μινιμαλιστικό στιλ και πολλά διακοσμητικά στοιχεία δεν πάνε μαζί. Κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και δείτε ποια αντικείμενα πρέπει όντως να βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Τα περιττά μπορούν να αφαιρεθούν για να «αναπνεύσει» ο χώρος. Ένας μεγάλος καθρέφτης θα δώσει βάθος και φως.
Unsplash Beazy
Τα φυτά είναι μια ακόμα καλή ιδέα. Θα δώσουν αμέσως ζωή και χρώμα σε ένα δωμάτιο. Για να συνδυάσετε αισθητική και πρακτικό όφελος, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα φυτά που καθαρίζουν επίσης τον αέρα του σπιτιού.