Χτίζετε το σπίτι σας και ετοιμάζεστε να σχεδιάσετε την κουζίνα σας; Μην αγχώνεστε. Ο σχεδιασμός κουζίνας δεν είναι κάτι ακαταλαβίστικο ούτε ακατόρθωτο. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι τα βασικά σχεδιαστικά στυλ για την κουζίνα καθώς και τα υπέρ και τα κατά τους ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποιο ταιριάζει σε εσάς. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα σχέδια κουζίνας και στείλτε τον αρχιτέκτονα ή τον πολιτικό μηχανικό του σπιτιού σας… αδιάβαστο!
Σχεδιασμός κουζίνας σε Π.
Είναι το αγαπημένο σχέδιο κουζίνας της σύγχρονης οικογένειας. Στο σχεδιασμό κουζίνας σε Π, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές και τα ντουλάπια κουζίνας βρίσκονται σε σχηματισμό που θυμίζει το γράμμα Π (από εδώ βγήκε και το όνομά του. Τα πλεονεκτήματα αυτού του στυλ σχεδιασμού είναι πολλά. Καταρχήν όλα βρίσκονται γύρω από τον μάγειρα ή τη μαγείρισσα. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι πολύ πρακτικός καθώς τα απαραίτητα βρίσκονται μπροστά, δεξιά και αριστερά από το άτομο που μαγειρεύει, ολόγυρά του. Έτσι το μαγείρεμα γίνεται πιο εύκολα και πιο διασκεδαστικά. Στα μείον του συγκεκριμένου στυλ είναι ο μεγάλος χώρος που απαιτείται για την εφαρμογή του. Είναι αδύνατον να εφαρμοστή σε μια μικρή κουζίνα, καθώς χρειάζεται χώρος.
Σχεδιασμός κουζίνας σε Γ.
Είναι το πιο βολικό στυλ σχεδιασμού, και όχι τυχαία. Ο σχεδιασμός κουζίνας σε Γ είναι ιδιαίτερα πρακτικός και λειτουργικός και εφαρμόζεται άνετα και σε πολύ μικρούς χώρους. Το συγκεκριμένο σχέδιο βάζει σε μία ευθεία τις επιφάνειες της κουζίνας και χρησιμοποιεί μία ακόμη κάθετη για τις ηλεκτρικές συσκευές, το ψυγείο, την ηλεκτρική κουζίνα ή τον νιπτήρα. Στα θετικά του είναι επίσης το μη δεσμευτικό του στυλ. Εφόσον δεν κλείνει γύρω σας το χώρο όπως το Π, αφήνει ελεύθερο πεδίο για άλλα έπιπλα κουζίνας, όπως τραπεζάκι, καρέκλες ή άλλο διακοσμητικό της επιλογής σας. Φροντίστε σε αυτήν την περίπτωση να μην είναι πολύ κοντά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές. Το ψυγείο δηλαδή να έχε μία απόσταση από την ηλεκτρική κουζίνα.
Σχεδιασμός κουζίνας σε μία ευθεία.
Εννιά στις δέκα κουζίνες ακολουθούν τον σχεδιασμό κουζίνας σε ευθεία. Το συγκεκριμένο στυλ σχεδιασμού χρησιμοποιεί μόνο μία πλευρά του δωματίου για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, τον νιπτήρα αλλά και τον πάγκο. Προτιμήστε αυτό το στυλ εάν δεν έχετε καθόλου χώρο και ετοιμάζεστε να φτιάξετε μία μικρή κουζίνα ή έναν ενιαίο χώρο με σαλοκουζίνα. Στα θετικά του στυλ σε ευθεία είναι η μικρή επιφάνεια του πάγκου που σημαίνει αυτόματα και μικρή επιφάνεια καθαρισμού ενώ το μη δεσμευτικό του στυλ αφήνει ελεύθερο όλο τον υπόλοιπο χώρο για διακόσμηση με άλλα έπιπλα κουζίνας. Και σε αυτήν την περίπτωση όπως και στην Γ, φροντίστε να μην είναι πολύ κοντά το ψυγείο με την ηλεκτρική κουζίνα ώστε να αποφύγετε ατυχήματα.
Όπως είδατε ο σχεδιασμός κουζίνας δεν απαιτεί… πτυχίο. Μετά την ανάγνωση του άρθρου, συζητήστε με τον σύντροφό σας και προχωρήστε στη λύση που σας ταιριάζει. Καλή επιτυχία.