Από την εποχή που ο Έντισον έφτιαξε τον πρώτο λαμπτήρα, πολλές λάμπες κάηκαν και πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν για τους λαμπτήρες, τα φωτιστικά και τον κατάλληλο φωτισμό των χώρων. Ο φωτισμός στο σαλόνι δεν έχει τίποτε κοινό με αυτόν του χολ, ενώ το φως στο δωμάτιο των παιδιών εξαρτάται από την ηλικία τους και ο φωτισμός του μπάνιου έχει τα μυστικά του.
Ανεβαίνοντας τις σκάλες
Η σκάλα, είτε εσωτερική είτε εξωτερική, πρέπει να φωτίζεται καλά, με διάχυτο, έντονο φωτισμό, για την αποφυγή ατυχημάτων. Τα φωτιστικά πρέπει να τοποθετούνται στο επάνω μέρος της σκάλας, ώστε να επικεντρώνονται στα σκαλιά και να δημιουργούν τις κατάλληλες φωτοσκιάσεις που οριοθετούν και ξεχωρίζουν τα σκαλοπάτια.
Μπαίνοντας στην είσοδο
Ο χώρος υποδοχής, όπου είμαστε απλώς περαστικοί, πρέπει να δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση και ταυτόχρονα να μην είναι έντονος. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε φωτιστικά με τοπικό φωτισμό, που θα εστιάζει σε κάποιον πίνακα, σε φυτά ή σε άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
Χαλαρώνοντας στο σαλόνι
Εδώ περνάμε τις περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μας. Είναι ο χώρος που συνδυάζει πολλές δραστηριότητες και λειτουργίες. Λαμβάνοντας λοιπόν αυτά υπόψη σας θα πρέπει να επιλέξετε ένα φωτιστικό που θα δίνει γενικό, διάχυτο φωτισμό (πολύφωτο, πλαφονιέρες ή φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι και άμεσα τον χώρο), ικανοποιητικό για να κινείστε άνετα. Με ένα όμως μόνο φωτιστικό τοποθετημένο στο κέντρο του, το καθιστικό θα δείχνει μικρότερο και ψυχρό. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν και άλλες δυνατότητες φωτισμού, που θα επιτευχθούν με πρόσθετα φωτιστικά (αμπαζούρ, σποτ, απλίκες που δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις στους τοίχους) ή κρυφό φωτισμό για «ατμόσφαιρα».
Μαγειρεύοντας στην κουζίνα
Η κουζίνα, η οποία στην ουσία είναι ένα εργαστήριο όπου καθημερινά γίνονται διάφορες εργασίες, χρειάζεται έναν πολύ καλό γενικό φωτισμό. Γι’ αυτό απαιτείται ένα κεντρικό φωτιστικό που θα φωτίζει καλά όλους τους πάγκους εργασίας και το τραπέζι που τρώμε. Επιπλέον, οι πάγκοι της κουζίνας μπορούν να έχουν πρόσθετο, δικό τους φωτισμό για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, με λάμπες κρυμμένες στα ντουλάπια που βρίσκονται από πάνω τους.
Δειπνώντας στην τραπεζαρία
Προτιμήστε φωτιστικά άμεσου φωτισμού σε μικρή απόσταση πάνω από το τραπέζι. Πρόκειται για μια μοντέρνα τάση, αλλά εξυπηρετεί και πρακτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, τα πολύφωτα που χρησιμοποιούνται στην τραπεζαρία πρέπει να τοποθετούνται περίπου 75-80 εκατοστά πάνω από το τραπέζι, ώστε να παρέχουν φωτεινότητα και να φωτίζονται ικανοποιητικά τα πιάτα και οι άνθρωποι που κάθονται γύρω από το τραπέζι. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να θαμπώνουν τα μάτια. Αν χρειάζεται, συμπληρώστε τον χώρο σας με γενικό φωτισμό, που μπορεί να προέρχεται από ένα ή και περισσότερα φωτιστικά δαπέδου ή, αν υπάρχουν παροχές στους τοίχους, με απλίκες.
Κάνοντας μπάνιο
Μπορεί να μη δίνουμε πάντοτε τη δέουσα σημασία, ωστόσο και στο μπάνιο είναι απαραίτητος ένας καλός φωτισμός, με στεγανά φωτιστικά που δεν θα επηρεάζονται από την υγρασία, τοποθετημένα πάνω από τον καθρέφτη ή στα πλάγιά του, για να μη δημιουργούνται σκιές, διευκολύνοντας έτσι το μακιγιάζ, το χτένισμα, το ξύρισμα και το μπάνιο ή το ντους σας.
Ξαπλώνοντας στην κρεβατοκάμαρα
Στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισμό. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα φωτιστικό οροφής ή κρεμαστό με λαμπτήρα 75-100 Watt, για να έχετε επαρκή φωτισμό όταν ντύνεστε, βάφεστε κ.λπ. Όταν όμως είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε, το κεντρικό φωτιστικό είναι ενοχλητικό. Προτιμάτε να ανάβετε κάποιο πορτατίφ δίπλα σας ή μια απλίκα πάνω από το κρεβάτι.
Παίζοντας στο παιδικό δωμάτιο
Για τα μωρά, ο φωτισμός στο δωμάτιό τους δεν πρέπει να είναι έντονος. Τα δυνατά φώτα μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό στο βρέφος.
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο φωτισμός πρέπει να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τους λευκούς κλασικούς λαμπτήρες που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι με εκείνους που εκπέμπουν κίτρινο φως. Αυτός ο φωτισμός δεν κουράζει τα παιδιά και τους επιτρέπει να παίζουν άνετα και ευχάριστα.
Για παιδιά σχολικής ηλικίας, πέρα από αυτόν τον γενικό φωτισμό, πρέπει να υπάρχει στο γραφείο τους ένα ευλύγιστο πορτατίφ με το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας και να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφουν ή διαβάζουν τα παιδιά. Δώστε σημασία επίσης στην ποιότητα κατασκευής του, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Πρέπει να αποτελείται από υλικό που να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Κατά την αγορά του προσέξτε να έχει την ένδειξη CE, σήμα που δηλώνει ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης.
Δουλεύοντας στο γραφείο
Εδώ πρέπει να διαθέτετε τον καλύτερο δυνατό φωτισμό, γιατί το διάβασμα και το γράψιμο απαιτούν ισχυρό, ξεκούραστο φως. Το απαραίτητο λαμπατέρ στο γραφείο πρέπει να εστιάζει τη δέσμη φωτός πάνω στον χώρο εργασίας και να έχει μεγάλο, σπαστό βραχίονα για να μπορεί να ρυθμιστεί στη σωστή κάθε φορά θέση. Εάν είστε δεξιόχειρες, πρέπει να το τοποθετείτε αριστερά για να αποφεύγονται οι σκιές και αν είστε αριστερόχειρες, δεξιά. Η επιλογή ακατάλληλου φωτιστικού αλλάζει τη στάση του σώματος και προκαλεί πόνους στον αυχένα και στη μέση. Εκτός από το λαμπατέρ, πρέπει να υπάρχει και ένα άλλο φωτιστικό για τον υπόλοιπο χώρο, καθώς η αντίθεση ανάμεσα σε σκοτάδι και φως καταπονεί τα μάτια.
Πηγή : vita.gr, φωτ. shutterstock