Διακόσμηση Κουζίνας

Οδηγός ανακαίνισης της Κουζίνας

Η κουζίνα δεν είναι μόνο το δωμάτιο στο οποίο ετοιμάζουμε το φαγητό, είναι και ο χώρος στον οποίο μαζεύεται η οικογένεια. Μία γενική ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να ανανεώσει σημαντικά όχι μόνο το σπίτι αλλά και τη ζωή και τη διάθεση μας.

Η κουζίνα αποτελεί έναν πολύ αγαπημένο χώρο του σπιτιού. Η προετοιμασία του φαγητού αλλά και η συνάντηση ολόκληρης της οικογένειας, αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες, για τους οποίους η κουζίνα είναι σημαντική. 

Η λειτουργικότητά και η αισθητική της τείνουν να φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο επηρεάζει και την ποιότητα της καθημερινότητας. Ένα ουσιώδες βήμα είναι να επιχειρήσετε την υλοποίηση μιας ανακαίνισης κουζίνας, όταν ο συγκεκριμένος χώρος αλλά και εσείς οι ίδιοι, το έχετε ανάγκη. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί αλλάξει συνολικά τόσο την εικόνα της κουζίνας, όσο και την καθημερινή χρήση της. Η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί και εσείς θα αποκτήσετε το αποτέλεσμα, το οποίο επιθυμείτε.

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε έναν αναλυτικό οδηγό, προκειμένου να ανακαλύψετε πώς ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας.

Τα 3 πρώτα σημαντικά βήματα πριν την έναρξη της ανακαίνισης

Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η διαδικασία μιας ανακαίνισης, δεν μπορεί να αποτελέσει μια επιπόλαιη απόφαση. Είναι απαραίτητο να κάνετε ορισμένα βήματα, πριν την έναρξή της.

Τι εργασίες περιλαμβάνει η ανακαίνιση κουζίνας;

Ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες

Αποτελεί την πρώτη και κύρια εργασία, ως προς την ανακαίνιση κουζίνας. Πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος τόσο των υδραυλικών εγκαταστάσεων, όσο και των ηλεκτρολογικών. Οποιαδήποτε βλάβη παρουσιαστεί, θα πρέπει να αποκατασταθεί στο συγκεκριμένο στάδιο, διότι σε άλλη περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα μακροπρόθεσμα. Η αναφερόμενη διαδικασία συμπεριλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των σωληνώσεων και την επικείμενη αντικατάστασή τους σε περίπτωση βλάβης, τον έλεγχο για ύπαρξη υγρασίας και πιθανές αναγκαίες επιδιορθώσεις. Επίσης, ως προς τα ηλεκτρολογικά, μπορεί να γίνει αντικατάσταση των παλαιών πριζών ή ακόμα και ορισμός νέας παροχής, για να τοποθετήσετε τις συσκευές σας. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης νέων διακοπτών και νέου φωτισμού. Μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο στάδιο είναι το κατάλληλο, σε περίπτωση που θελήσετε να αλλάξετε το σημείο των πριζών. Ενημερώστε το αρμόδιο συνεργείο, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες και να σας ενημερώσουν περαιτέρω.

Αποξηλώσεις

Αποξήλωση στα έπιπλα και τα πλακάκια

Η επόμενη εργασία είναι η αποξήλωση των παλαιών επίπλων της κουζίνας, των πλακιδίων της πλάτης και του νεροχύτη. Με τον παραπάνω τρόπο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί καλύτερα η διερεύνηση για την ανακάλυψη περιφερειακών βλαβών και προβλημάτων. Επίσης, η κουζίνα σας θα είναι έτοιμη, ούτως ώστε να υποδεχτεί οποιαδήποτε διαδικασία αναδιαμόρφωσης.

τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου

Αλλαγή του δαπέδου

Σε συνέχεια της αποξήλωσης, ακολουθεί και η αντικατάσταση του δαπέδου της κουζίνας. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να έρθετε σε επαφή με το συνεργείο και να αποφασίσετε με σοφία, τι δάπεδο επιθυμείτε στη νέα σας κουζίνα. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστείτε ένα δάπεδο με ανθεκτικότητα, στο οποίο δε θα γλιστράτε και θα υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη φθορά. Επίσης, λόγω της φύσης και της χρήσης της κουζίνας, θα πρέπει το δάπεδο να μπορεί να καθαρίζεται χωρίς πολύ κόπο. Το μάρμαρο και το ξύλο είναι κάποια από τα υλικά, τα οποία επιλέγονται συνήθως για το δάπεδο της κουζίνας. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς και βρείτε την κατάλληλη λύση.

Ανακαίνιση σπιτιού με βάψιμο

Ελαιοχρωματισμός των τοίχων

Ένα ακόμα βήμα είναι και ο ελαιοχρωματισμός στους τοίχους της κουζίνας. Οι βαφές οι οποίες επιλέγονται είναι ανθεκτικές και ειδικές, ώστε να μην αλλοιώνονται από τα σημάδια της υγρασίας. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αποφασίσετε σε τι χρώματα θέλετε να κινηθείτε, ως προς το οπτικό κομμάτι της κουζίνας. Οι All time classic επιλογές είναι το total black και το total white. Ωστόσο, μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο εκκεντρική κουζίνα, με έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο ή το κίτρινο. Extra tip: Το κομμάτι του τοίχου που θα βαφτεί είναι συγκριτικά πολύ λιγότερο, από ότι η έκταση της κουζίνας η οποία θα καλυφθεί με πλακάκια. Οπότε, δώστε περισσότερη προσοχή στη σωστή επιλογή των πλακιδίων.

μετρήσεις κουζίνας

Οι σωστές μετρήσεις

Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν γίνει στην κουζίνα, θα πρέπει να έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες σας και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής λειτουργικότητας του χώρου. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να συζητήσετε για τη διαρρύθμιση και είναι επίσης απαραίτητο, να γίνουν οι σωστές μετρήσεις από τους αρμόδιους. Έτσι, θα μπορέσει να επιτευχθεί ο ορθός σχεδιασμός των επίπλων και θα υλοποιηθούν οι σωστές αναδιαμορφώσεις στην κουζίνα. Η λειτουργικότητα και η σωστή διαρρύθμιση, θα σας λύσουν τα χέρια αργότερα και θα μεγαλώσουν περισσότερο το χώρο.

Κάποιες ακόμα προαιρετικές εργασίες είναι:

κουφώματα κουζίνας

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων

Εάν και εφόσον υπάρχουν παράθυρα ή μπαλκονόπορτες στην κουζίνα, τότε υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής τους, με νέα εξελιγμένα κουφώματα αλουμινίου, με τα οποία θα περιοριστεί σημαντικά η υγρασία. Συνιστάται κυρίως για παλαιά σπίτια, με κουφώματα ξύλινα ή φθαρμένα.

Χώρος κουζίνας με λευκή νησίδα

Κατασκευή μιας νησίδας ή ενός διαχωριστικού

Είναι ένα προαιρετικό βήμα, το οποίο συναντάμε συνήθως σε αρκετά ευρύχωρες κουζίνες. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να ζητήσετε να δημιουργηθεί μια νησίδα στο χώρο, προκειμένου να αυξήσετε τους αποθηκευτικούς χώρους. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να λειτουργήσει σαν πάγκος μπαρ ή σαν πάγκος φαγητού για τους αγαπημένους σας. Από την άλλη, ενδέχεται να θέλετε μια νησίδα ή έναν επιπλέον πάγκο, ο οποίος θα λειτουργήσει σαν διαχωριστικό. Είναι μια ιδανική λύση, εάν η κουζίνα σας αποτελεί ενιαίο δωμάτιο με το σαλόνι.

Πόσο διαρκεί μια ανακαίνιση κουζίνας;

Η διάρκεια της ανακαίνισης μιας κουζίνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το εύρος των εργασιών ή οι διαστάσεις του εκάστοτε χώρου.

Σε γενικές γραμμές ενδέχεται να χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως και ένας μήνας, από την έναρξη του  οράματος μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, παρακάτω σας παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες συνιστώσες, οι οποίες θα επηρεάσουν το χρόνο παράδοσης του έργου:

  1. Οι διαστάσεις της κουζίνας
  2. Οι ανάγκες που παρουσιάζει ο εκάστοτε χώρος
  3. Η εύρεση της αρμόδιας εταιρείας ανακαίνισης
  4. Ο πλήρης έλεγχος του χώρου και η σύνταξη προσφοράς
  5. Το εύρος των εργασιών και των ενδεχόμενων προβλημάτων που θα βρεθούν στο χώρο
  6. Η παραγγελία των νέων υλικών και επίπλων
  7. Η εγκατάσταση των επίπλων, των πλακιδίων κ.α.
  8. Τελικός έλεγχος ότι όλα λειτουργούν ομαλά και όπως πρέπει

Συνοψίζοντας, η διαδικασία της ανακαίνισης χρειάζεται χρόνο, όπως βλέπουμε και παραπάνω, επομένως το έργο θα παραδοθεί το συντομότερο δυνατό, αμέσως μόλις όλες οι εργασίες ολοκληρωθούν επιτυχώς. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα το οποίο θα σας δοθεί από το συνεργείο, στην ουσία σας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίζετε πότε περίπου θα παραδοθεί η κουζίνα στα χέρια σας.