Διακόσμηση Σαλονιού - Καθιστικού

Ιδέες για τζάκι σαλονιού – 36 τρόποι για να δημιουργήσετε ένα σημείο εστίασης

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι ιδέες για το τζάκι στο σαλόνι αναφέρονται συχνά ως η καρδιά του σπιτιού – σε τελική ανάλυση, τίποτα δεν είναι ευπρόσδεκτο στα ζεστά vibes hygge όπως μια φωτιά που τρίζει.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, το τζάκι δεν ήταν μόνο βασικό στοιχείο στο σαλόνι, αλλά τζάκι υπήρχε στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού. Δυστυχώς, η έλευση της κεντρικής θέρμανσης είδε την άνοδο των καλοριφέρ και την πτώση του τζακιού.

Οι σύγχρονες ιδέες για το σαλόνι, ωστόσο, έχουν δει την επιστροφή του τζακιού ως κομβικό σημείο στο δωμάτιο. Όχι μόνο το τζάκι αγαπιέται για τα αισθητικά του διαπιστευτήρια, αλλά όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού επιλέγουν τις ξυλόσομπες ως μια πιο οικονομική μέθοδο θέρμανσης των σπιτιών τους.

Ιδέες για τζάκι σαλονιού

Οι δημιουργικές ιδέες για το τζάκι του σαλονιού μπορούν να μεταμορφώσουν πλήρως το σαλόνι σας, αγκυροβολώντας το χώρο ανεξάρτητα από την εποχή και φέρνοντας ζεστασιά το χειμώνα.

Είτε δημιουργείτε μια δήλωση με σύγχρονες ιδέες για τζάκι, είτε αποκαθιστάτε ένα παλιό τζάκι, βάζετε ένα καινούργιο στο σημείο που έλειπε ή απλώς το παραποιείτε μέχρι να το φτιάξετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι το τζάκι σας τραβάει την προσοχή.

Ακόμα κι αν δεν έχετε λειτουργική φωτιά, μπορείτε να αποδεχτείτε ιδέες για το τζάκι του σαλονιού, για παράδειγμα, ενσωματώνοντας ιδέες με τζάκι ή προσθέτοντας πλαίσιο και διαμορφώνοντας το εσωτερικό με στοιβαγμένους κορμούς, κεριά, φυτά και έργα τέχνης, για να κάνετε μια διακοσμητική δήλωση.

1. Εισάγετε μια πινελιά πολυτέλειας με ένα μαρμάρινο τζάκι

(Photo : Hello Flora)

Ταιριάζουν καλύτερα σε αρχοντικά ή μεγαλύτερα ακίνητα, οι ιδέες για τζάκι σαλονιού από μάρμαρο ήταν, και εξακολουθούν να ευνοούνται για την ανθεκτικότητά τους, το βάθος χρώματος και την εντυπωσιακή τους φωτεινότητα.

 « Οι ιδέες για πέτρινο τζάκι, όπως το μάρμαρο, προσθέτουν αμέσως μεγαλοπρέπεια σε ένα δωμάτιο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του», εξηγεί η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Tracy Cole, ιδρυτής της Hello Flora, η οποία σχεδίασε αυτόν τον χώρο. «Αν αγοράζω ένα νέο τζάκι, αναζητώ πολλή κίνηση στην πέτρα για να προσθέσω ενδιαφέρον και βάθος σε ένα σχέδιο. Το μάρμαρο είναι ένα πολυτελές υλικό που κάνει πραγματικά έναν χώρο να αισθάνεται ιδιαίτερο ». 

Όταν πρόκειται να μάθετε πώς να αγοράσετε ένα τζάκι και ένα τζάκι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ανθεκτικότητα καθώς και τη διακόσμηση. Το μάρμαρο είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και τη φωτιά, που σημαίνει ότι μπορείτε να ανάβετε τη φωτιά όλο το χειμώνα χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν ζημιές. 

2. Φρεσκάρετε με υπάρχον τζάκι με πινέλο

(Photo : Little Greene)

Πριν σκίσετε τις ιδέες για το τζάκι ενός υπάρχοντος καθιστικού, δοκιμάστε να σηκώσετε το πινέλο και τα αγαπημένα σας χρώματα βαφής. 

«Μία από τις καλύτερες ιδέες βαφής σαλονιού, ένα βαμμένο τζάκι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δημιουργήσετε μια ενδιαφέρουσα σχεδίαση. Εάν το σπίτι σας δεν έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρώμα για να αποδώσετε την εντύπωση των λεπτομερειών εκεί που λείπουν», λέει η Ruth Mottershead, δημιουργική διευθύντρια στο Little Green. Αυτό το τζάκι είναι βαμμένο στο Sage Green Intelligent Satinwood, ασταρωμένο με το Intelligent αστάρι του.

3. Κάντε μια δήλωση με ένα τζάκι αντίκα

Όταν πρόκειται για παραδοσιακές ιδέες για τζάκια, τα τζάκια αντίκες είναι ο καλύτερος τρόπος. Όχι μόνο εμποτίζουν ένα σπίτι με αυθεντικό χαρακτήρα αλλά διατηρούν και την αξία τους. 

4. Αγκαλιάστε τη γοητεία ενός inglenook

Ενώ σήμερα το inglenook είναι ένα αγαπημένο αυθεντικό χαρακτηριστικό, ιστορικά ήταν η σανίδα σωτηρίας μιας οικογένειας – ζέσταινε το σπίτι τους, μαγείρευε το φαγητό τους και στέγνωνε τα ρούχα τους. Χτισμένο από τούβλο ή τοπική πέτρα, το μεγάλο του μέγεθος σχεδιάστηκε για να καλύψει την αναποτελεσματικότητά του, αλλά αυτό είχε περιορισμένο αντίκτυπο, και ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού σήμερα επιλέγουν να συνδυάσουν τα αυθεντικά inglenooks με σύγχρονες ιδέες για καυστήρες ξύλου, χρησιμοποιώντας τον υπόλοιπο χώρο για να καύσιμα σπιτιού. 

Όταν ψάχνετε να αποκαταστήσετε τις ιδέες για το τζάκι του σαλονιού σας, ζητήστε επαγγελματική συμβουλή. Τα εξειδικευμένα καταστήματα με τζάκια είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης – είναι κόμβοι τεχνογνωσίας και διαθέτουν επίσης απαραίτητα υλικά. Ορισμένοι προσφέρουν ακόμη και οι ίδιοι υπηρεσίες ανακαίνισης ή μπορούν να προτείνουν εμπόρους.

5. Δημιουργήστε βάθος με σχέδιο τζάκι με πλακάκια

(Photo : Original Style)

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός βικτοριανού τζακιού ήταν τα περίτεχνα πλακάκια τζακιού στα μάγουλά του. Αυτό το μαρμάρινο τζάκι σε ένα βικτοριανό σπίτι βασίζεται σε αυτήν την τάση, αφού έχει συνδυαστεί με διακοσμητικά πάνελ βικτοριανού στιλ. Μια πιο μινιμαλιστική εστία τζακιού, με πλακάκια με βικτοριανά πλακάκια δαπέδου στο μοτίβο τοποθέτησης York εξισορροπεί την εμφάνιση.

6. Απαλύνετε το σχέδιο σας με ένα ξύλινο τζάκι

(Photo : Future/Kasia Fiszer)

Οι ιδέες για ξύλινο τζάκι σαλονιού προσφέρουν μια πιο απαλή εμφάνιση. Τα μοντέρνα σχέδια τείνουν να είναι κομψά και μινιμαλιστικά, ενώ τα παραδοσιακά διαθέτουν συνήθως περίτεχνα σκαλίσματα. 

«Πολλά από τα σκάλισμα είναι πολύ υψηλής ποιότητας και το κόστος είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τα ισοδύναμα μαρμάρου», λέει ο Chris Martin. «Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί χρειάζονται γλιστρήματα γύρω από την εστία για να λειτουργήσουν ως πυρίμαχο φράγμα στην ξυλεία, αλλά δίνουν επίσης μια ευκαιρία για μια διακοσμητική άνθηση». 

7. Προμηθευτείτε ένα μεταχειρισμένο τζάκι

(Photo : Future PLC / Veronica Rodriquez)

Γιατί να μην αποκαταστήσετε ένα παλιό τζάκι για να δημιουργήσετε ιδέες για τζάκι καθιστικού που είναι μοναδικές για εσάς και το σπίτι σας; Παρακολουθήστε το Facebook Marketplace και το Freecycle και ίσως μπορέσετε να αγοράσετε ένα δωρεάν, οπότε θα σας κοστίσει μόνο χρόνο και την τιμή ορισμένων εργαλείων βαφής και DIY.

Η λάτρης των DIY και πρώην σταρ του Girls Aloud, Kimberley Walsh είπε ότι ήταν έκπληκτη με το πόσο εύκολο ήταν να γίνει αυτό. Αγόρασε ένα από μια υπαίθρια αγορά μεταχειρισμένων και το αποκατέστησε πλήρως, φτιάχνοντας το αυλάκι και αναδιαμορφώνοντας μέρος του, πριν το αστάρωσε, το τρίψει και το ξαναβάψει.

«Στην αρχή, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό να φαίνεται καλό, και στην πραγματικότητα, δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νόμιζα», μοιράζεται. «Υπάρχουν τόσα πολλά μαθήματα στο διαδίκτυο τώρα, αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να κάνετε πράγματα. Βρίσκεται στο κύριο σαλόνι μας, επειδή είναι ένα πραγματικά υπέροχο βικτοριανό ψηλοτάβανο δωμάτιο, αλλά το τζάκι που είχαν πρέπει να είχε μπει όταν βγήκε το αρχικό και απλώς δεν του έδωσε τα εύσημα που του άξιζε».

8. Κάντε το στο κέντρο της σκηνής και κρύψτε την τηλεόραση

(Photo : Future PLC / James French)

Ένα μεγάλο στήθος καμινάδας, λευκό αφηρημένο έργο τέχνης και σκούρο χρώμα κάνουν μια μεγάλη δήλωση εδώ και η τηλεόραση απλά εξαφανίζεται. «Είτε είστε κορίτσι με τηλεόραση πάνω από το τζάκι είτε με τέχνη πάνω από το τζάκι, η προσθήκη ενός κεντρικού στοιχείου με ύψος και οπτικό βάρος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα σημείο εστίασης», λένε η οι διακοσμητές Jenna και η Mariana.

«Συχνά έχουμε ανοιχτές εσοχές και στις δύο πλευρές του στήθους της καμινάδας, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χώρο προσθέτοντας ενσωματωμένα ράφια ή βιβλιοθήκες. Ένα τζάκι πρέπει επίσης να γειωθεί για μέγιστο οπτικό αντίκτυπο, οπότε αν δεν έχετε εστία, δημιουργήστε μια χρησιμοποιώντας πλακάκια ή στοίβες από βιβλία/φυτά.’

9. Επιλέξτε μια υφή εμφάνιση

(Photo : Future PLC / Chris Snook)

Αυτή η ιδέα για το τζάκι του σαλονιού έχει μια υπέροχη boho εμφάνιση με πολλές φυσικές υφές και είναι βέβαιο ότι θα φαίνεται λαμπερή και ελκυστική μόλις ανάψει. Έχετε τους βαμμένους τοίχους με επένδυση από ξύλο, το μάρμαρο, τα φυσικά ξύλινα κεριά, την πέτρα του Βούδα, τα κεραμικά βάζα και ένα φωτιστικό με χάντρες. Όλα αυτά τα απτικά υλικά έχουν επιδέξια στρωθεί πάνω σε αυτό που μπορεί να ήταν ένα αρκετά απλό και συνηθισμένο μαρμάρινο τζάκι και εστία.

10. Προσθέστε μια νότα royalcore

(Photo : Benjamin Moore)

Αναβαθμίστε τις ιδέες για το τζάκι του σαλονιού σας. Mπλε τοίχοι, καθρέφτες και έργα τέχνης με χρυσό πλαίσιο, ιδέες επένδυσης τοίχων DIY και ένας συνδυασμός παλιού και νέου όσον αφορά τα έπιπλα και τα μαλακά έπιπλα θα μεταφέρουν το τζάκι σε ένα νέο επίπεδο. 

11. Κάντε μια δήλωση με μοντέρνο σχέδιο

(Photo : Future PLC / Richard Gadsby)

Δημιουργήστε μια καταπληκτική στιγμή με μια μοντέρνα, ηλεκτρική φωτιά ως μέρος των ιδεών για το σαλόνι σας με ανοιχτό σχέδιο. Η φωτιά που κόβεται από τον τοίχο εδώ σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ένα χάσμα μεταξύ των διαφορετικών περιοχών, αλλά δημιουργεί επίσης μια αίσθηση χώρου, ιδανική για διασκέδαση.

12. Ψεύτικέ το με χρώμα όψης και έμφασης

(Photo : Future PLC)

Εάν δεν έχετε τζάκι, θα μπορούσατε να αγοράσετε μια πρόσοψη και να αποσπάσετε την προσοχή σας με έντονα χρώματα. Όπως φαίνεται παραπάνω, με κάποιο λαμπερό χρώμα στους τοίχους, νεραϊδόφωτα, έργα τέχνης και κεριά, μπορείτε να κάνετε την εντύπωση ενός τζακιού χωρίς πραγματική φωτιά.

Αυτός είναι ένας οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα ψεύτικο τζάκι, που κοστίζει περίπου 200 £. Είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τη ροή του δωματίου όταν σχεδιάζετε ένα σαλόνι. Και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για styling με το μανδύα καθώς αλλάζουν οι εποχές.

13. Παίξτε με γεωμετρικά πλακάκια

Φέρτε προσωπικότητα και ένα κομψό παριζιάνικο στυλ καφέ με μερικά μονόχρωμα πλακάκια. Έχουν ένα διακριτικό ματ φινίρισμα και μπορούν να τακτοποιηθούν με διάφορους τρόπους, είτε πρόκειται για σκακιέρα είτε για το δικό σας μοναδικό μοτίβο.

14. Αγκαλιάστε τη συμμετρία

(Photo : Future PLC / Simon Whitmore)

Εάν θέλετε το σαλόνι σας να είναι ένα χαλαρωτικό μέρος για να χαλαρώσετε, σκεφτείτε τη συμμετρία όταν σκέφτεστε ιδέες για τζάκι στο σαλόνι. Τοποθετήστε ξύλα και στις δύο πλευρές του τζακιού σε προσεγμένες κολώνες, μαζέψτε κεριά και τακτοποιήστε φυτά και έργα τέχνης, ώστε να υπάρχει μια αίσθηση ισορροπίας που είναι εύκολη στο μάτι.

15. Αποκτήστε color blocking

(Photo : Carpetright)

Λάτρεις του χρώματος, μην αμελήσετε τις ιδέες για το τζάκι του σαλονιού σας! Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δώσουμε ένα διασκεδαστικό χρώμα και μας αρέσει ο συνδυασμός φωτεινού πράσινου, κίτρινου και ροζ εδώ, δεμένοι μεταξύ τους με ένα γεωμετρικό χαλί. Μια φρέσκια μπογιά είναι πάντα νικητής αν θέλετε να ταρακουνήσετε τα πράγματα χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

16. Τακτοποιήστε έπιπλα για να αγκαλιάσετε τη φωτιά

(Photo : Future PLC)

Η αναδιάταξη των επίπλων σας έτσι ώστε τα βασικά κομμάτια να έχουν γωνία προς τη φωτιά είναι ένας τρόπος να κάνετε τη φωτιά σας να απαιτεί προσοχή, χωρίς να ξοδέψετε χρήματα. «Τοποθετήστε τα έπιπλά σας έτσι ώστε να αγκαλιάζουν το τζάκι αντί να το αποφεύγετε», λέει η Sally Denning. Δεν χρειάζεται να θέσετε σε κίνδυνο την όψη σας για την τηλεόραση, αλλά μερικές μικρές αλλαγές και ανακατεύοντας λίγο τα πόδια του καναπέ θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι το τζάκι ξεχωρίζει.

17. Δώστε στυλ σε ένα μανδύα σαν επαγγελματίας

(photo : Future PLC)

«Τα συμμετρικά μαντελάκια – με ας πούμε, ένα πανομοιότυπο φωτιστικό σε κάθε άκρο – μπορούν να αισθάνονται πολύ επίσημα», σχολιάζει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Nicki Bamford-Bowes. «Εξαιρετικό σε συγκεκριμένους χώρους και καταστάσεις, όπως μια τραπεζαρία ή ένας μεγάλος διάδρομος. Ωστόσο, για να δημιουργήσω μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα σε χώρους όπως ένα σαλόνι, προτιμώ ένα πιο ανεπίσημο, ασύμμετρο μανδύα ». 

Παίξτε με την τακτοποίηση βάζα, έργα τέχνης, εποχιακά φυλλώματα και πολλά κεριά για το φως του περιβάλλοντος, που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ιδεών για άνετο σαλόνι.

18. Κάντε ένα χαρακτηριστικό τοίχου στήθους καμινάδας

(Photo : Future PLC/Sussie Bell)

«Δοκιμάστε να βάψετε το τζάκι σε χρώμα που να κάνει αντίθεση με τους τοίχους, με ταπετσαρία σε όλους τους τοίχους ή τις κόγχες εκτός από το στήθος της καμινάδας», προτείνει η Ruth Mottershead. «Ή επιλέγοντας χρώμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, τυλίγοντας το τζάκι και το στήθος της καμινάδας αφήνοντας το σκούρο τζάκι ή τα διακοσμητικά πλακάκια να γίνουν το χαρακτηριστικό του δωματίου.»

19. Κρατήστε το απλό

(Photo : Dulux)

«Μια εσωτερική σόμπα δίνει την ψευδαίσθηση ενός «παραθύρου φωτιάς», λέει ο Declan Kingsley-Walsh, Διευθύνων Σύμβουλος, Morsø UK. «Έτσι, κρατήστε τα πράγματα ελάχιστα για να αφήσετε τη φωτιά να παραμείνει στο επίκεντρο». Αυτό το στυλ ιδεών για τζάκι σαλονιού λειτουργεί σχεδόν σε οποιοδήποτε χώρο, σύγχρονο ή παραδοσιακό, καθώς εξαρτάται από το πώς το ντύσετε. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για ιδέες για μικρά σαλόνια, γιατί δεν αποσπά υπερβολικά την προσοχή και δεν καταλαμβάνει το χώρο. 

Όταν σχεδιάζετε τη σόμπα σας, σκεφτείτε επίσης να ενσωματώσετε ιδέες αποθήκευσης κορμών, όπως φαίνεται εδώ.

20. Κάντε το σύγχρονο cool

(Photo : Future PLC/Rachael Smith)

Σε μια σύγχρονη διάταξη αγκαλιάστε την ελευθερία να αναβαθμίσετε. Κάντε μεγάλο αντίκτυπο, κυριολεκτικά, με ένα μεγάλο σχέδιο τζακιού στις ιδέες του μοντέρνου σαλονιού σας.

«Τα γυάλινα πάνελ στις σόμπες είναι πλέον μεγαλύτερα και φαρδύτερα, ώστε να μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε την ομορφιά της φωτιάς από κορμούς, σε σύγκριση με περισσότερα παραδοσιακά σχέδια», λέει ο Declan από το Morso.

«Οι σόμπες μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις της σόμπας και υπάρχει καπναγωγός, που σημαίνει ότι τα εστιακά σημεία απομακρύνονται από το παραδοσιακό τζάκι».

21. Κορνίζα με ταπετσαρία

(Photo : Future PLC/Simon Whitmore)

Τραβήξτε την προσοχή στη φωτιά μέσα στο τζάκι του σαλονιού, πλαισιώνοντας το περίβλημα με ένα διακοσμητικό χαρτί. «Η προσθήκη ιδεών για ταπετσαρίες σαλονιού στο στήθος της καμινάδας σε ένα κατά τα άλλα σιωπηλό σχέδιο το αναδεικνύει και δημιουργεί ένα στοιχείο έκπληξης», προτείνει η Ruth από τη Little Greene.

22. Φτιάξτε ένα πρωτότυπο τζάκι

(Photo L Future PLC/Chris Snook)

Με τα κατάλληλα υλικά μπορείτε να ανακυκλώσετε οτιδήποτε και να σχεδιάσετε ένα σαλόνι στην τελειότητα. «Τα περισσότερα τζάκια είναι φτιαγμένα από βερνικωμένο ξύλο, χυτοσίδηρο, πλακάκια ή πέτρα, οπότε αν θέλετε να τα βάψετε – και ένα χρώμα που κάνει αντίθεση πάντα βοηθάει στην ανάδειξη αυτού του αρχιτεκτονικού χαρακτηριστικού – τότε χρησιμοποιήστε ένα στρώμα ασταριού για όλες τις επιφάνειες», συμβουλεύει η Ruth. από το Little Greene.

«Αν διαθέτετε ένα τζάκι με πολύ γλυπτό ή χυτοσίδηρο, τότε βάψτε τους τοίχους και το ίδιο το τζάκι με το ίδιο χρώμα – αυτό μειώνει την ισχυρή φύση του σιδερώματος ή του σχήματος, αλλά επιτρέπει στη λεπτομέρεια να φαίνεται από τα τονισμένα σημεία και τις σκιές που εμφανίζονται καθώς το φως πέφτει πάνω του».

23. Δώστε του στυλ εποχιακά

(Photo : Future PLC/Joanna Henderson)

«Δώστε στυλ στις ιδέες σας για το τζάκι του σαλονιού σας ανάλογα με την εποχή», λέει η Sally της Interiors Stylist. «Για την άνοιξη και το καλοκαίρι, βάλτε κεριά στη σχάρα ή προσθέστε εποχιακό φύλλωμα. Καθώς κατευθύνεστε προς το φθινόπωρο, στοιβάστε με κορμούς – είναι ιδανικά για να προσθέσετε υφή και μπορούν να μετακινηθούν σε ένα καλάθι κορμού προς τη μία πλευρά τον χειμώνα».

24. Μην εξουδετερώνεις τον καυστήρα ξύλου

(Photo : Morso)

«Για μια σύγχρονη σόμπα, προσπαθήστε να διατηρήσετε την περιοχή γύρω από ελάχιστη με μια ουδέτερη παλέτα», λέει ο Declan από το Morso. «Αυτό επιτρέπει στις ζεστές, χορευτικές φλόγες της σόμπας να είναι το επίκεντρο. Για πιο παραδοσιακές σόμπες, εκθέστε το αυθεντικό τούβλο ή χρησιμοποιήστε διακοσμητικά πλακάκια για να δημιουργήσετε μια ζεστή, οικεία εμφάνιση για ρουστίκ ιδέες για το σαλόνι.

25. Επιλέξτε ένα πλαίσιο με αντίθεση

(Photo : Future PLC/Dominic Blackmore)

Δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε με αυτό το κουρασμένο παλιό ξύλινο περίβλημα στο τζάκι του σαλονιού σας; Εάν νιώθετε γενναίοι, βάφοντάς το σε φωτεινό χρώμα θα το κάνει να τραγουδήσει. Προσπαθήστε να διαλέξετε το χρώμα που έχετε επιλέξει σε τόνους όπως μαξιλάρια και χαλιά και μικρότερα κομμάτια ανακυκλωμένων επίπλων για μια πιο συνεκτική εμφάνιση.

Σκεφτείτε προσεκτικά την επιλογή χρώματος. Εάν έχετε ένα δροσερό ουδέτερο σαν γκρι στους τοίχους, επιλέξτε ένα έντονο κίτρινο ηλιοφάνειας, γαλάζιο ή φούξια ροζ. Εάν εργάζεστε με ένα πιο ζεστό ουδέτερο, δοκιμάστε ένα μοντέρνο τούβλο ή κόκκινο τερακότα, ένα φασκόμηλο ή πράσινο της ελιάς ή ακόμα και δαμάσκηνο.

26. Γίνε γκρι παντού

(Photo : Future PLC/Joanna Henderson)

Ένας τρόπος για να κάνετε ένα τζάκι να αισθάνεται λιγότερο παλιομοδίτικο ή ενοχλητικό είναι να το βάψετε σε ένα μοντέρνο χρώμα, αλλά και με αυτό το χρώμα στον τοίχο πίσω. Αυτή η ιδέα για το γκρι κουκούλι για το σαλόνι είναι στην τάση και κάνει αυτό το μανδύα να αισθάνεται έξυπνο. Είναι επίσης αρκετά ελαφρύ ώστε να μη χάνετε τις λεπτές λεπτομέρειες οποιασδήποτε σκαλισμένης λεπτομέρειας.

27. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε κλίμακα

(Photo : Future PLC/David Giles)

Αυτό είναι σημαντικό εάν επιλέγετε ένα ανταλλακτικό τζάκι ή αν εγκαταστήσετε ένα νέο τζάκι όπου δεν υπήρχε προηγουμένως. «Αν έχετε πολύ χώρο και ψηλά ταβάνια, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα ψηλό τζάκι με προεξοχή, ένα περίτεχνο τζάκι και μια μεγάλη προέκταση εστίας», συμβουλεύει ο Owen από το Renaissance London.

«Αν ο χώρος σας είναι μικρότερος, όπως σε ένα μπάνιο ή ένα υπνοδωμάτιο επισκεπτών, ίσως θέλετε να επιλέξετε κάτι πιο ομοιόμορφο στον τοίχο. Εστιάστε τη λεπτομέρεια σε περίτεχνες μαρμελάδες ή πλακάκια γύρω από τη σχάρα.’

28. Μετατρέψτε ένα στήθος καμινάδας σε γραφείο στο σπίτι

(Photo : Future PLC/Άννα Σταθάκη)

Εδώ είναι μια πολύ έξυπνη λύση για ένα τζάκι που δεν λειτουργεί – μετατρέψτε το σε γραφείο ή μπουντουάρ. Οι βαθύτερες ντουλάπες κάθονται στις κόγχες που δημιουργούνται από τον καπναγωγό, ενώ η τοποθέτηση ενός ραφιού στο στήθος της καμινάδας δημιουργεί έναν στιγμιαίο χώρο εργασίας ή μια μπάρα ομορφιάς. Και η εστία γίνεται ένα μέρος για να μπείτε σε ένα σκαμπό – είναι το γραφείο στο σπίτι που πάντα θέλατε, αλλά δεν καταλαμβάνει σχεδόν καθόλου χώρο.

29. Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένο ξύλο

(Photo : Future PLC/Colin Poole)

Μια μεγάλη ανοιχτή εστία και καμινάδα μπορεί να φαίνονται αυθεντικά, αλλά είναι επίσης μάλλον μη πρακτικά. Στις ιδέες εξοχικού σαλονιού, εξετάστε το ενδεχόμενο να στεγανοποιήσετε τον καπναγωγό, ώστε να μην υπάρχουν ρεύματα, και αντ ‘αυτού να χρησιμοποιήσετε έναν αποδοτικό καυστήρα ξύλου, καθώς εκπέμπουν πολύ καλύτερα θερμότητα απευθείας στο δωμάτιο από τα ανοιχτά ξύλα.

Ένα απλό ανακυκλωμένο δοκάρι είναι μια ρουστίκ εναλλακτική σε ένα παραδοσιακό κάλυμμα, ενώ εξακολουθεί να γνέφει για την ηλικία του σπιτιού.

30. Ενσωμάτωσέ το σε νέα κατασκευή

Αν και δεν ισχύει για όλες τις νέες εκδόσεις, ορισμένες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα εστιακό σημείο για να αντικαταστήσετε την τηλεόραση, ένα τζάκι surround όπως αυτό θα μπορούσε να είναι η ρετρό λύση που αναζητούσατε. Θα ταιριάζει σε έναν επίπεδο τοίχο για ένα στιγμιαίο χαρακτηριστικό και μπορείτε να προσθέσετε ηλεκτρική κουζίνα ή εστία της επιλογής σας για να ολοκληρώσετε την εμφάνιση.

32. Ταιριάξτε το τζάκι σας με τους τοίχους σας

(Photo : Future PLC/Simon Whitmore)

Τα τζάκια μπορεί μερικές φορές να ξεχωρίζουν για όλους τους λάθος λόγους. Έτσι, αν θέλετε το δικό σας να συνδυάζεται, βάψτε το ώστε να ταιριάζει με τους τοίχους γύρω του. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν προτιμάτε ένα βαθύ χρώμα και όχι ένα χλωμό ουδέτερο. Διαλέξτε τον τόνο στα απαλά έπιπλα, αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό «φως» για να κάνει αντίθεση με τη σκιά για να αποφύγετε την υπερβολή.

33. Εργασία σε καυστήρα ξύλου

(Photo : Future PLC/Simon Whitmore)

Η εσοχή τζακιού δεν χρησιμοποιείται; Εγκαταστήστε μια σόμπα που καίει κορμούς. Θα δημιουργήσει υπέροχα ζεστό κεντρικό κομμάτι και θα ζεστάνει όλη την περιοχή. Φροντίστε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου εργολάβου που θα βεβαιωθεί ότι η κατασκευή είναι ασφαλής και κατασκευασμένη σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς.

Τα αποτελέσματα όπως φαίνονται εδώ σε αυτό το γραφικό εξοχικό σαλόνι είναι εκπληκτικά και μπορείτε να τα απολαύσετε από όλες τις γωνίες του δωματίου. «Είτε το σαλόνι σας είναι μεγάλο είτε μικρό, μια ξυλόσομπα το κάνει πάντα άνετο», λέει ο Declan από το Morso.

34. Εξατομικεύστε τον μανδύα

(Photo : Future PLC/David Giles)

Αναρωτηθήκατε ποτέ πού έδειχναν τα έπιπλα του σαλονιού πριν από τις μέρες της τηλεόρασης; Αν και πολλά έχουν παραμεληθεί ή ξεσκιστεί εντελώς, το τζάκι κερδίζει βαρύτητα για άλλη μια φορά χάρη στην τρέχουσα αγάπη μας για όλα τα πράγματα κληρονομιάς.

Είτε προσφέρει ένα μέρος για το ποτήρι του κρασιού σας σε ένα πάρτι, είτε για ένα οικογενειακό πορτρέτο, το ίδιο το μανδύα αντικατοπτρίζει από καιρό κάθε εποχή σχεδιασμού. Χρησιμοποιήστε ένα γυμνό μανδύα για να εμφανίσετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα – ένας σίγουρος τρόπος για να σας φτιάξει τη διάθεση σε μια βαρετή, θλιβερή μέρα.

Επιλέξτε συγκεκριμένα αντικείμενα για να κάνετε περισσότερο μια δήλωση – τα μεγάλα γράμματα για να γράψετε τα ονόματα των παιδιών φαίνονται υπέροχα ή χρησιμοποιήστε τον τοίχο από πάνω για να τοποθετήσετε μια εκτύπωση μεγάλης κλίμακας και να αφήσετε το μανδύα ελεύθερο.

35. Προσθέστε διαφορετική πηγή φωτός

(Photo : Future PLC/David Giles)

Ένα εκτεθειμένο στήθος καμινάδας από τούβλα είναι ένα δημοφιλές διακοσμητικό στυλ τζακιού αυτή τη στιγμή. Απαιτεί προσοχή, προσθέτει υφή και προσφέρεται για όχι μόνο ρουστίκ αλλά και μοντέρνα σχέδια, καθώς δίνει ένα νεύμα στη βιομηχανική τάση.

Φαίνεται ιδιαίτερα το μέρος σε αυτό το χαλαρό σαλόνι, καθώς δημιουργεί ένα σημείο εστίασης και εξισορροπεί το εκλεκτικό σχήμα. Εάν το τζάκι σας δεν χρησιμοποιείται, ανάψτε την εστία με ένα ιδιόμορφο καινοτόμο φως LED με γράμματα ως επιπλέον χαρακτηριστικό.

36. Στολίστε με κτηνοτροφικό φύλλωμα

(Photo : Future PLC/Polly Eltes)

Δώστε σε αυτούς τους απογευματινούς περιπάτους της Κυριακής επιπλέον σκοπό, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να αναζητήσετε τροφή στους φράχτες για όμορφο φύλλωμα που θα στολίσει το τζάκι σας. Βάλτε τα κλαδευτήρια στην τσέπη σας και προσέξτε για κισσούς, τριανταφυλλιές, ευκάλυπτους, πουρνάρια και μοσχεύματα κουτιού. Εκτός από όμορφες όψεις, θα γίνουν και αναζωογονητικές.

Το τιμημένο και παραδοσιακό τζάκι ήταν κάποτε μια αναγκαιότητα για τη θέρμανση ενός δωματίου, αλλά στον σημερινό κόσμο μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο ως μια παρηγορητική απόλαυση και απόλαυση. Από τεχνητές φωτιές αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι ρουστίκ καυστήρες ξύλου και ανοιχτόχρωμα μπουρνούζια, υπάρχει σίγουρα ένα στυλ και τύπος που ταιριάζει σε κάθε στυλ σαλονιού, κρεβατοκάμαρας, κουζίνας ή ακόμα και μπάνιου.

Συχνές ερωτήσεις

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ ΕΝΑ ΣΑΛΟΝΙ ΜΕ ΤΖΑΚΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

«Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το κάθισμά σας με τρόπο που να περιβάλλει την εστία, ενώ εξακολουθείτε να έχετε γωνία προς την τηλεόραση», λέει ο Sam Hood, συνιδρυτής και επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής της AMARA. “Αυτό θα σας δώσει το καλύτερο και των δύο κόσμων, αγκαλιάζοντας τόσο τα μοντέρνα όσο και τα παραδοσιακά σημεία εστίασης.”

ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΤΖΑΚΙ Ή ΤΖΑΚΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ένα όμορφο τζάκι μπορεί να είναι απαραίτητο τώρα, αλλά είναι λυπηρό γεγονός ότι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν μπορούσαν να το ξεσκίσουν αρκετά γρήγορα. Αυτό άφησε πολλά παλαιότερα σπίτια χωρίς τις αυθεντικές ιδέες τους για το τζάκι του σαλονιού. Επομένως, εάν θέλετε να τα αποκαταστήσετε, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ένα παλιό τζάκι, που έχει διασωθεί από ένα ακίνητο παρόμοιας ηλικίας ή να αγοράσετε νέο;

«Η αποκατάσταση μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη και προκλητική διαδικασία, από την προμήθεια έως την εγκατάσταση, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα αληθινό κομμάτι ιστορίας ανάμεσα στο ύφασμα του σπιτιού σας», λέει ο Owen από την Renaissance London. «Εναλλακτικά, ο καθορισμός ενός τζακιού αναπαραγωγής σας δίνει την ελευθερία να δημιουργήσετε κάτι εντελώς νέο. Μπορεί να γίνει για να φαίνεται παλιό, ενώ ενσωματώνει όλες τις λεπτομέρειες και την εξατομίκευση που θα θέλατε.’

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η σόμπα ή η φωτιά παραμένει ένα λειτουργικό στοιχείο σχεδιασμού που ενισχύει την αισθητική οποιουδήποτε χώρου, παρόλο που δεν χρησιμοποιείται τακτικά», επισημαίνει ο Declan από τη Morso. «Διατηρήστε κορμούς και εργαλεία δίπλα στο τζάκι κοντά στο τζάκι του σαλονιού σας – ανεξάρτητα από την εποχή – προσθέτουν ενδιαφέρον και κάνουν τη σόμπα να αισθάνεται οικεία όλο το χρόνο».

«Για τζάκια που δεν λειτουργούν με ανοιχτές κοιλότητες, χρησιμοποιήστε ένα σωρό λευκά κεριά σε διαφορετικά ύψη», λέει η Interior Fox. «Μπορείτε να τα ανάψετε και δημιουργεί μια ωραία λάμψη που μιμείται τη φωτιά. Μια άλλη οικονομική επιλογή είναι να στοιβάζετε βιβλία και φυτά τακτοποιημένα για να δημιουργήσετε διαφορετικά ύψη μέσα στην κοιλότητα. Μην ξεχνάτε το μαντήλι! Κεριά, στολίδια και μικρά βάζα με πράσινο μπορούν να κάνουν θαύματα για ένα άδειο μαντήλι ».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ;

Η πιο σημαντική ασφαλής πρακτική στο τζάκι είναι να διασφαλίσετε ότι έχετε εγκατεστημένους συναγερμούς μονοξειδίου του άνθρακα και καπνού στο σπίτι σας. Δοκιμάστε τα τακτικά.

Εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια, ένας πυροφύλακας μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη και θα αποτρέψει οποιονδήποτε από το να πλησιάσει πολύ.

Να σκουπίζετε την καμινάδα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο όταν καίτε ξύλα ή κάρβουνο και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο όταν καίτε καύσιμα χωρίς καπνό, για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς χωρίς περιορισμούς ή πυρκαγιάς στην καμινάδα. Οι σκούπες θα ελέγξουν επίσης την επένδυση της καμινάδας και θα καθαρίσουν τυχόν συσσωρεύσεις που ενδέχεται να αναφλεγούν.