Μένετε εδώ και αρκετό καιρό σε σπίτι με ενοίκιο και νιώθετε ότι η κουζίνα σας χρειάζεται μία ανανέωση; Ή μήπως μετακομίσατε μόλις σε ένα καινούργιο ενοικιαζόμενο σπίτι και θέλετε να δώσετε τη δική σας προσωπική πινελιά στο χώρο της κουζίνας; Παρόλο που οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σε ένα σπίτι που νοικιάζετε είναι περιορισμένες, υπάρχει και πάλι αρκετό περιθώριο για να αναβαθμίσετε το χώρο σας.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μοιραστούμε μαζί σας χρήσιμα tips για να ανακαινίσετε ένα σπίτι με ενοίκιο με απόλυτη επιτυχία, καθώς και τα σημεία-κλειδιά που θα πρέπει να προσέξετε. Πάμε να τα δούμε!

Έπιπλα κουζίνας Artematica

Δείτε τους όρους του συμβολαίου

Πριν προγραμματίσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην κουζίνα σας, θα πρέπει να μελετήσετε τους όρους του συμβολαίου που έχετε υπογράψει, ώστε να διαπιστώσετε αν σας επιτρέπεται να κάνετε αλλαγές στο σπίτι. Πολλές φορές, οι όροι του συμβολαίου είναι αυστηροί, μη αφήνοντας περιθώριο για αλλαγές σε κανένα χώρο του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης και της κουζίνας. Επομένως, είναι σημαντικό να τους κατανοήσετε και να κινηθείτε με βάση αυτούς, ώστε να μην αντιμετωπίσετε οικονομικές ή νομικές συνέπειες στο μέλλον.

Vintage Έπιπλα Κουζίνας

Πάρτε την άδεια του ιδιοκτήτη

Εάν δείτε ότι το συμβόλαιο σάς επιτρέπει να κάνετε αλλαγές στο σπίτι, τότε είστε υποχρεωμένοι να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη, σχετικά με τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσετε ένα λεπτομερές σχέδιο με όλες τις τροποποιήσεις που σκέφτεστε να κάνετε στην κουζίνα και να τις παρουσιάσετε στο σπιτονοικοκύρη για να τις εγκρίνει. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν και οι δύο πλευρές ξεκάθαρη εικόνα των μεταβολών που πρόκειται να γίνουν, καθώς και του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις!

Έπιπλα κουζίνας LUNA

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματα ενοικιαστή με συμβόλαιο

Εφόσον έχετε επιλέξει ένα σπίτι με ενοίκιο, τότε οφείλετε να είστε ενήμεροι σχετικά με τα δικαιώματά σας ως ενοικιαστή με συμβόλαιο. Πιο συγκεκριμένα, τα δικαιώματα του ενοικιαστή περιλαμβάνουν:

  • Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή εντός του σπιτιού που ενοικιάζει.

  • Δικαίωμα να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να επισκευάσει τυχόν ζημιές.

  • Δικαίωμα να μένει σε ένα ασφαλές και κατοικήσιμο σπίτι.

  • Δικαίωμα να του επιστραφεί από τον ιδιοκτήτη η εγγύηση που έχει καταβάλει όταν λήξει η μίσθωση.

  • Δικαίωμα να έχει στέγαση με δίκαια κριτήρια, χωρίς να γίνονται διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, τη φυλή, την οικογενειακή κατάσταση ή κάποια αναπηρία.

  • Δικαίωμα σε μία δίκαιη διαδικασία, εάν προκύψει καταγγελία μίσθωσης ή έξωση.

Έπιπλα Κουζίνας - Snaidero luxury kitchens with island - Vision

Συνεργαστείτε με εξειδικευμένους επαγγελματίες

Αν ετοιμάζεστε για ανακαίνιση κουζίνας σε σπίτι με ενοίκιο, τότε δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να το αναλάβετε μόνοι σας, ακόμα κι αν υπάρχουν εργασίες που πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε! Πρόκειται για ένα project που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και εμπειρία, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε καταρτισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορέσουν να σας προσφέρουν ένα εγγυημένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Είτε θέλετε να δημιουργήσετε μία κλασική κουζίνα, είτε μία κουζίνα με μοντέρνα στοιχεία, η επιλογή των κατάλληλων τεχνικών, κατασκευαστών επίπλων, και μαστόρων είναι τεράστιας σημασίας, ώστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές!

Επικεντρωθείτε στη διακόσμηση

Μία καλή λύση για να ανανεώσετε το χώρο της κουζίνας, χωρίς να κάνετε μεγάλες παρεμβάσεις είναι να επικεντρωθείτε στη διακόσμηση και σε αλλαγές που δεν είναι μόνιμες. Η σωστή διακόσμηση μπορεί να αλλάξει εντελώς την αισθητική του χώρου, μετατρέποντας ακόμα και την πιο βαρετή κουζίνα σε μία στιλάτη μοντέρνα κουζίνα που ούτε κι εσείς οι ίδιοι δεν θα μπορείτε να αναγνωρίσετε! Μερικοί τρόποι για να αλλάξετε τη διακόσμηση της κουζίνας σας, κάνοντας προσωρινές αλλαγές είναι να:

Cucina moderna Eos Alevè noce Glass bianco opaco

  • Αλλάξετε τον φωτισμό -ακόμα κι ένα καινούργιο φωτιστικό οροφής μπορεί να μεταμορφώσει το χώρο!

  • Βάλετε ταπετσαρία στην πλάτη της κουζίνας.

  • Αλλάξετε τα πόμολα από τα ντουλάπια και τα συρτάρια.

  • Βάλετε νέες κουρτίνες στο παράθυρο της κουζίνας.

  • Βάψετε τα ντουλάπια.

  • Προσθέσετε φυτά και καινούργια αξεσουάρ, όπως πετσέτες και δοχεία τροφίμων.

  • Αλλάξετε τις ηλεκτρικές συσκευές με νέες, ανώτερης ενεργειακής κλάσης και μοντέρνου design.

επιπλα κουζινας

Επενδύστε σε ποιοτικές ηλεκτρικές συσκευές

Οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη λειτουργικότητα της κουζίνας, αφού διευκολύνουν πολλές διαδικασίες, από το μαγείρεμα, μέχρι τη σωστή συντήρηση των τροφίμων. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσετε σε ποιοτικές και “έξυπνες” ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, οι οποίες θα έχουν τη βέλτιστη απόδοση, χωρίς να ξοδεύουν πολλή ενέργεια. Παράλληλα, δε θα πρέπει να υποτιμάτε και την αξία των μικρών ηλεκτρικών συσκευών, όπως η καφετιέρα, η τοστιέρα, το airfryer και το blender. Οι συσκευές αυτές μπορούν να αναβαθμίσουν, τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά την κουζίνα σας, κάνοντας παράλληλα την προετοιμασία φαγητών και ποτών πολύ πιο εύκολη!

Κρατήστε λογαριασμό των εξόδων

Η ανακαίνιση έχει έξοδα, τα οποία ποικίλουν, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, το μέγεθος της κουζίνας και το αν θα ανακαινίσετε το χώρο μερικώς ή ολικώς. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό, εάν το συμβόλαιο και ο ιδιοκτήτης επιτρέπουν την ανακαίνιση, να κρατήσετε λογαριασμό όλων των εξόδων. Από τα υλικά και το κόστος των τεχνικών εργασιών, μέχρι τα έπιπλα κουζίνας και τις ηλεκτρικές συσκευές, όλα θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα, ώστε κι εσείς κι ο ιδιοκτήτης να έχετε μία σαφή εικόνα, το οποίο είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν μελλοντικές παρεξηγήσεις!

Η ανακαίνιση της κουζίνας σε σπίτι με ενοίκιο είναι ένα project για το οποίο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες, όπως οι όροι του συμβολαίου, η έγκριση του ιδιοκτήτη, η ποιότητα των υλικών και των συσκευών, αλλά και η συνεργασία με έμπειρους επαγγελματίες. Μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης της ανακαίνισης, να διατηρείτε ανοιχτή επικοινωνία με τον σπιτονοικοκύρη σας, ώστε να εξασφαλίσετε ότι και οι δύο βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν!

*gruppocucine.gr