Το χαλί είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που αλλάζουν την ατμόσφαιρα στο χώρο. Αν αγαπάτε κι εσείς τη ζεστασιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που δίνει ένα χαλί σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού, ελάτε να δούμε μαζί όλα τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή σας.

Τι ποιότητα χαλιού να προτιμήσω

Πολυπροπυλένιο Χαλί

Είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες για την ύφανση χαλιών τα τελευταία χρόνια. Το πολυπροπυλένιο, συνήθως επεξεργάζεται με θερμότητα για να γίνει heatset, κάτι που το κάνει πιο απαλό, ανθεκτικό και αντιστατικό. Αντιστατικό σημαίνει πως η σκόνη, οι τρίχες και τα ακάρεα δεν μπορούν να εισχωρήσουν στη σύνθεση του χαλιού κι έτσι καθαρίζεται πολύ εύκολα με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτή του η ιδιότητα είναι που το καθιστά ιδανικό για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, για σπίτια με κατοικίδια ή για παιδικά δωμάτια. Το πολυπροπυλένιο χρησιμοποιείται πολύ στην ύφανση χαλιών μηχανής λόγω της οικονομικής του τιμής, γεγονός που σημαίνει πως μπορείτε να βρείτε φανταστικά και πρακτικά χαλιά σε πολύ καλές τιμές.

Χαλί Μάλλινο

Τα μάλλινα χαλιά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή καθώς χαρίζουν άνεση, ζεστασιά και μια αίσθηση πολυτέλειας σε όποιον χώρο και να τοποθετηθούν. Το μαλλί αποτελεί ένα φυσικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο κρατάει το σπίτι ζεστό και απορροφά σε μεγάλο βαθμό τυχόν θορύβους. Πρόκειται για ένα υλικό αρκετά ανθεκτικό λόγω της ελαστικότητας που διαθέτει, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλο χρόνο ζωής και πολύ καλή συμπεριφορά στην εμφάνιση των χαλιών, η οποία παραμένει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια, ακόμα και με καθημερινή χρήση. Τα μάλλινα χαλιά καθαρίζονται εύκολα χωρίς να απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Όπως και το πολυπροπυλένιο, το μαλλί είναι αντιστατικό, κάτι που το κάνει εύκολο στο καθάρισμα με τη σκούπα και ιδανικό για σπίτια ανθρώπων με αλλεργίες ή κατοικίδια και παιδικά δωμάτια.

Στα μειονεκτήματά τους θα βάζαμε το γεγονός ότι είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως (είναι πιθανό να ξεθωριάσουν τα χρώματά τους σε περίπτωση που τα βλέπει πολλές ώρες της ημέρας ο ήλιος) και επίσης δεν πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους με υποψία υγρασίας, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στη μούχλα.

Βαμβακερό Χαλί

Τα βαμβακερά χαλιά αποτελούν μια πιο οικονομική επιλογή και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος καθώς κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά σχέδια και με διαφορετικούς τρόπους ύφανσης, δίνοντας το δικό τους παρόν σε καλαίσθητους χώρους. Δεν είναι τόσο ζεστά όσο τα μάλλινα και γενικά ενδείκνυνται για περιοχές με πιο ήπιο χειμώνα.

Το βαμβάκι είναι ένα φυσικό υλικό που συνδυάζεται συχνά είτε με ακρυλικό είτε με πολυεστέρα, καθαρίζεται σχετικά εύκολα και δεν προκαλεί αλλεργίες. Τα βαμβακερά χαλιά μπορούν να πλυθούν στο χέρι ενώ τα μικρότερα μεγέθους ξεχωρίζουν για την ευκολία τους να πλένονται στο οικιακό πλυντήριο ρούχων.

Χαλί από Ακρυλικό Νήμα

Πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο υλικό με ιδιαίτερη ελαστικότητα, που εξασφαλίζει στις εταιρείες παραγωγής τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά σχέδια με έντονα χρώματα. Είναι απαλό στην υφή του, καθαρίζεται εύκολα και πλένεται με νερό. Δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι αρκετά ανθεκτικό. Υπάρχει πληθώρα χαλιών που κατασκευάζονται με ακρυλικό νήμα σε δελεαστικές τιμές και σχέδια ταιριαστά για κάθε χώρο.

Χαλί από Γιούτα / Ψάθινο Χαλί

Πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που έχουμε αγαπήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν συμπεριλάβει στις συλλογές τους χαλιά γιούτα. Στην ουσία είναι ένα είδος ψάθας που αποτελεί ιδανικό υλικό για καλοκαιρινά χαλιά ενώ προτιμάται συχνά και σε μικρά μεγέθη ως διακοσμητική πρόταση επάνω σε μεγαλύτερα χαλιά (layers) ή π.χ. μπροστά στο τζάκι. Για την καθαριότητα αυτών των χαλιών δεν συνίσταται τίποτα περισσότερο από την ηλεκτρική σκούπα και το τίναγμα του χαλιού. Σε περίπτωση λεκέ, περάστε απαλά τοπικά με ένα βρεγμένο πανάκι.

Χαλί από Βισκόζη

Η βισκόζη ή ραιγιόν είναι μια συνθετική ύλη που υφαίνεται με τρόπο ώστε η υφή της να θυμίζει πολυτελείς φυσικές ύλες όπως το μαλλί, το λινό ή το μετάξι. Τα χαλιά από βισκόζη είναι συνήθως πολύ οικονομικά και μπορείτε να τα βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών ωστόσο προσέξτε την τοποθέτησή τους καθώς η βισκόζη είναι ευπαθής στην έντονη χρήση. Μαδάει και κάνει κιτρινίλες αν πέσει πάνω της κάποιο υγρό (ακόμα και νερό) γι’ αυτό και πολλές φορές συνδυάζεται με άλλες ύλες όπως το μαλλί ή το polyester για να γίνει πιο ανθεκτική. Για τους παραπάνω λόγους τα χαλιά από βισκόζη αποτελούν κυρίως διακοσμητικά στοιχεία και θα προτείναμε να τα αποφύγετε αν έχετε ένα σπίτι με μεγάλη κινητικότητα, παιδιά ή κατοικίδια ή αν σας ταλαιπωρούν αλλεργίες.

Όποια ποιότητα και αν επιλέξετε είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά από την αρχή για τη συντήρηση του χαλιού σας ώστε να εξασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή του στο χρόνο.

Πώς να αποφασίσω τις διαστάσεις

Τα χαλιά διατίθενται από τις εταιρείες παραγωγής σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων. Κάθε χαλί στην ουσία οριοθετεί το χώρο στον οποίο τοποθετείται επομένως ενημερωνόμαστε για κάποια βασικά tips και στη συνέχεια ακολουθούμε την προσωπική μας αισθητική και βεβαίως την τσέπη μας!

Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε από τις διαστάσεις του χώρου που θα μπει το χαλί, το τι χρήση έχει αυτός ο χώρος και τι έπιπλα βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

Πρώτος κανόνας: Δεν αφήνουμε το χαλί να αγγίζει τοίχους αλλά προτιμάμε να αφήνουμε ένα μεγάλο περιθώριο από το τέλος του χαλιού ως τον τοίχο μας, περίπου 40-45 εκατοστά για μεγάλο χώρο και 20-25 εκατοστά για μικρότερο.

Έπειτα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με το δωμάτιο:

Μια επιλογή είναι να πάρουμε ένα μεγάλο χαλί και να τοποθετήσουμε όλα τα έπιπλά μας (καναπέ, τραπεζάκι, πολυθρόνες) επάνω του. Η επιλογή αυτή δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο αλλά προϋποθέτει ένα πολύ μεγάλο χαλί.

Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι τα πόδια του καναπέ να πατάνε στο χαλί. Αυτή η προσέγγιση δίνει μια αίσθηση τακτοποίησης, αρμονίας και καθαρότητας στο χώρο, χωρίς να τον «πνίγει».

Τέλος, αν το σαλόνι είναι πολύ μεγάλο, το χαλί μπορεί να μπει στη μέση του χώρου και τα έπιπλα να τοποθετηθούν τριγύρω του. Με αυτή την επιλογή το χαλί γίνεται το επίκεντρο του σαλονιού και προσθέτει στο χώρο μια ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Ο βασικός κανόνας λέει πώς πρέπει οι καρέκλες της τραπεζαρίας να βρίσκονται επάνω στο χαλί ακόμα και ανοιχτές, δηλαδή όταν τις τραβάμε για να καθίσουμε. Υπολογίζουμε επομένως περίπου 60 εκατοστά εκτός τραπεζιού για να μετρήσουμε το τι χαλί θα χρειαστούμε.

Μια πολύ ωραία επιλογή και ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου μας είναι να τοποθετήσουμε όλα τα έπιπλα επάνω στο χαλί. Σε αυτή την περίπτωση για να μη δείχνει «φτωχό» το χαλί μας, θα πρέπει σίγουρα να βγαίνει τουλάχιστον 30-40 εκατοστά έξω από το κρεβάτι μας.

Άλλη επιλογή που έχει όλο και πιο πιστούς υποστηρικτές τελευταία είναι το «μισό κρεβάτι». Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε ένα χαλί κάτω από το κρεβάτι μας το οποίο φροντίζουμε να βγαίνει 30-40 πόντους έξω από το κρεβάτι στο κάτω μέρος και να φτάνει δεξιά κι αριστερά ώστε να μην πατήσουμε ξυπόλητοι κατεβαίνοντας από αυτό.

Τέλος, κλασική επιλογή αποτελούν οι διάδρομοι που συνήθως πωλούνται σε σετ των 3 τμχ και τοποθετούνται ένας δεξιά, ένας αριστερά και ένας στο κάτω μέρος του κρεβατιού.

Πηγή :spitishop.gr