Το σπίτι στο οποίο ζείτε θα πρέπει να είναι ένας χώρος που διευκολύνει τη ζωή σας και που μέσα του νιώθετε άνετα. Παρόλα αυτά, ειδικά τα πιο παλιά σπίτια, εμφανίζουν πολλά προβλήματα στη διαρρύθμισή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έλλειψη λειτουργικότητας και αυξημένες ανάγκες για χώρο. Με μια αποτύπωση χώρου, μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας αν το σπίτι σας έχει ανάγκη για ριζική ανακαίνιση. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διορθώσετε την αρχιτεκτονική του χώρους σας, αλλά και να τον οργανώσετε σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Η ανακαίνιση σπιτιού όμως, αν και θα οδηγήσει στην ιδανική διαρρύθμιση σπιτιού σας, μπορεί να αποδειχθεί μια δαπανηρή διαδικασία. Παρόλα αυτά, πέρα από αυτήν υπάρχουν λύσεις για τη διαρρύθμιση του χώρου, τις οποίες μπορείτε να τις εφαρμόσετε άμεσα. Μικρές και υπέροχες ιδέες για την εκμετάλλευση του χώρου, θα μετατρέψουν το σπίτι σας σε αυτό που ονειρευόσασταν.

Σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε τρόπους μεγιστοποίησης χώρου που θα ανανεώσουν το ακίνητό σας.

Δημιουργείστε σαφώς διαχωρισμένους χώρους

Εξοικονόμηση χώρου με ντουλάπια και κρεβάτι

Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι ο ρόλος του κάθε χώρου για τη διαρρύθμιση σπιτιού. Μόλις το κάνετε αυτό, θα μπορέσετε να πάρετε πολλές ιδέες για την μεγιστοποίηση της λειτουργικότητάς του. Αν έχετε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο, μπορείτε να τον διαχωρίσετε, ώστε να δημιουργήσετε περισσότερες γωνίες που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές σας ανάγκες. Ένας έξυπνος τρόπος για εξοικονόμηση χώρου στον διαχωρισμό των δωματίων είναι να προτιμήσετε συρόμενες πόρτες, ή πάνελ. Αυτές δεν απαιτούν επιπλέον χώρο κι έτσι διευκολύνουν τη διαρρύθμιση του σπιτιού. Επίσης, έπιπλα με ράφια ή ντουλάπια μπορούν να αναλάβουν το ρόλο διαχωριστικού. Τα έπιπλα αυτά έχουν διπλό ρόλο, μια καις σας δίνουν και έξτρα αποθηκευτικό χώρο.

Αφήστε Ελεύθερους Διαδρόμους ανάμεσα στα Δωμάτια

Τοποθέτηση επίπλων με άνετους διαδρόμους

Σε σχέση με την προηγούμενη συμβουλή, όταν διαχωρίζετε τους χώρους σας μην ξεχάσετε να αφήσετε άνετους διαδρόμους μεταξύ τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το συναντάτε διάφορα εμπόδια προσπαθώντας να κινηθείτε μέσα στο σπίτι. Παρόλο που αρχικά μπορεί να μην σας φανεί ενοχλητικό, είναι σίγουρο πως με το πέρασμα του καιρού θα δυσκολέψει την καθημερινότητά σας. Έτσι, όταν σχεδιάζετε το χώρο σας, σκεφτείτε πρώτα τη ροή που θέλετε να έχει. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσετε σε ένα αποτέλεσμα εργονομικό.

Δοκιμάστε τα Διαφορετικά επίπεδα στον Χώρο και τα Έπιπλα

Κρεβάτι με οργανωμένους αποθηκευτικούς χώρους

Ιδέες διαρρύθμισης υπάρχουν πολλές, αλλά μία από τις καλύτερες είναι η διαμόρφωση του χώρου σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η ιδέα είναι ιδανική για αύξηση του αποθηκευτικού χώρους στα υπνοδωμάτια, μιας και κάτω από το κρεβάτι υπάρχει πολύς ανεκμετάλλευτος χώρος. Τα διαφορετικά επίπεδα σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε κάθετους χώρους, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σε ράφια, ντουλάπια, ή ό,τι άλλο εξυπηρετεί τις ανάγκες σας.

Λειτουργικότητα και Στυλ – τι είναι πιο σημαντικό;

Σαλόνι με σωστή διαρρύθμιση επίπλων του χώρου

Όταν διαμορφώνετε τον χώρο σας θέλετε να τον κάνετε όμορφο, ώστε να χαίρεστε που ζείτε μέσα του. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι η λειτουργικότητα του χώρου θα πρέπει να έρχεται πρώτη και στη συνέχεια να ακολουθεί το στυλ. Η διακόσμηση θα πρέπει πάντα να εξυπηρετεί στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς σας. Ακόμα, υπάρχουν ιδέες για τη διακόσμηση του τοίχου με τις οποίες μπορείτε να κάνετε το χώρο να φαίνεται ακόμα πιο λειτουργικός.

Εκμεταλλευτείτε τον Κενό Χώρο κάτω από τη Σκάλα

Διαρρύθμιση χώρου κάτω από τη σκάλα για μικρές μεζονέτες

Αν στο σπίτι σας διαθέτετε εσωτερική σκάλα, τότε γνωρίζετε πολύ καλά πως κάτω από αυτήν υπάρχει πολύς ανεκμετάλλευτος χώρος. Εκεί είναι ένα σημείο το οποίο δεν χρησιμοποιείτε πολύ, ή το έχετε μετατρέψει σε αποθήκη. Με την κατάλληλη διακόσμηση όμως, αυτός ο χώρος μπορεί να μετατραπεί σε μια ιδιαίτερη γωνία του σπιτιού σας. Από ένα έπιπλο, όπως μια βιβλιοθήκη, μέχρι ένα μικρό δωμάτιο, ο χώρος κάτω από τη σκάλα είναι πολυλειτουργικός.

Πειραματιστείτε με τον δευτερεύοντα φωτισμό

Σωστός φωτισμός που μεγαλώνει τους μικρούς χώρους

Τα μικρά σπίτια εμφανίζουν πολλά προβλήματα στη διαρρύθμιση χώρου. Με όλα τα έπιπλα μέσα, ένα μικρό δωμάτιο φαίνεται ακόμα πιο μικρό. Αν διαθέτετε έναν τέτοιο χώρο, τότε σίγουρα γνωρίζετε τα προβλήματα που εμφανίζει στην οργάνωση του χώρου. Το πρώτο βήμα για να μετατρέψετε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι να αλλάξετε τον φωτισμό του. Ο κλασικός φωτισμός από το ταβάνι κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο μικρός, ενώ πολλές φορές αποδεικνύεται και πολύ έντονος. Η λύση σε αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα τρίγωνο από δευτερεύοντα φωτισμό, ή κρυφό φωτισμό, με τη χρήση διάφορων επιδαπέδιων ή επιτραπέζιων φωτιστικών.

Επιλέξτε Έπιπλα με μέτρο

Σε συνέχεια με την προηγούμενη συμβουλή, το επόμενο βήμα για να αυξήσετε τη λειτουργικότητα ενός μικρού δωματίου είναι να επιλέξετε έπιπλα με μέτρο. Αν ο χώρος δεν είναι αρκετός, τότε περικόψτε τα έπιπλα που θα βάλετε μέσα. Αναζητήστε για πρωτότυπες ιδέες, όπως είναι τα ράφια τοίχου, ώστε τα έπιπλα σας να μη χρειάζονται επιπλέον χώρο. Μην την επιλογή των σωστών επίπλων, το δωμάτιο δεν θα φαίνεται παραγεμισμένο, ενώ παράλληλα θα αφήνει και μια φυσική ροή κίνησης, η οποία είναι πολύ σημαντική.

Δημιουργείστε Ράφια και ντουλάπια σε κάθε δυνατό σημείο

Κανένα σημείο του σπιτιού δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο. Οι ανάγκες για χώρο είναι πολλές κι έτσι κάθε κενό σημείο μπορεί να γίνει ντουλάπι, συρτάρι, ή ράφι. Σε κάθε σπίτι πρέπει να υπάρχουν μπόλικοι αποθηκευτικοί χώροι για άνετη καθημερινότητα. Υπάρχουν πολλές πρωτότυπες λύσεις που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε ακόμα και τους πιο απρόσμενους χώρους σε αποθηκευτικά σημεία. Τα σκαλοπάτια της σκάλας σας, το σημείο δίπλα στην μπανιέρα σας, ακόμα και ο χώρος κάτω από ένα έπιπλο είναι μερικά από αυτά τα σημεία.

Παίξτε με τις Αντιθέσεις στη Χρωματική Παλέτα

Ακόμα μια ιδέα κατάλληλα για μικρά σπίτια είναι ο τονισμός των αντιθέσεων και ειδικά όσον αφορά στη διακόσμηση του τοίχου. Οι συνδυασμοί χρωμάτων σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικοί. Τονίστε έναν τοίχο με ένα έντονο χρώμα ή μια ιδιαίτερη ταπετσαρία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι διατηρούν ένα απαλό χρώμα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές υφές στα υφάσματα των επίπλων και των κουρτινών.

Επιλέξτε Πολυλειτουργικά Έπιπλα

Ένα έξυπνο κόλπο για την εκμετάλλευση του χώρου σας είναι να επιλέξετε έπιπλα τα οποία να έχουν πολλές λειτουργίες. Έτσι μπορείτε να έχετε μια βιβλιοθήκη ενσωματωμένη με το γραφείο σας, ή ακόμα και να μετατρέψετε ένα ράφι της βιβλιοθήκης σε κάβα. Φυσικά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε τα αντικείμενα να δένουν οπτικά μεταξύ τους.

Πηγή : ergo-trust.com.gr