Διακόσμηση Κουζίνας

Wabi-Sabi Style σε 10 βήματα

“Στη παραδοσιακή Ιαπωνική αισθητική, το Wabi-sabi (侘寂)

είναι μία παγκόσμια άποψη επικεντρωμένη στην αποδοχή της παροδικότητας  και της ατέλειας. Πολλές φορές, η αισθητική περιγράφεται ως ομορφιά η οποία είναι “Ατελής, παροδική και ανολοκλήρωτη”. Είναι μία έννοια η οποία προέρχεται από τη διδασκαλία του Βουδισμού, για τα τρία σημάδια της ύπαρξης (三法印 sanbōin), συγκεκριμένα  παροδικότητα (無常 mujō), ταλαιπωρία (苦 ku), και κενότητα ή απουσία της αυτοφυής φύσης (空 kū).

Κάποια χαρακτηριστικά του Wabi-Sabi, είναι η ασυμμετρία, η σκληρότητα, η απλότητα, η οικονομία, η λιτότητα, η σεμνότητα, η οικειότητα και η εκτίμηση της ακεραιότητας των φυσικών αντικειμένων και διαδικασιών.

   — WIKIPEDIA

Lotta Agaton Interiors

Πως βλέπετε αυτό το στυλ Wabi-sabi να ταιριάζει στη ζωή σας; Μπορείτε να το υιοθετήσετε; Παρακάτω θα δούμε περαιτέρω τι είναι το Wabi-Sabi στυλ, σε 10 βήματα και ίσως μπορέσετε να εξηγήσετε οι ίδιοι καλύτερα τι είναι το Wabi-Sabi:

Lotta Agaton Interiors

1. Αγκαλιάστε το πέρασμα των χρόνων

Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα με τους εαυτούς μας! Να επιτρέπεις στα αντικείμενα να μεγαλώνουν με χάρη και να απολαμβάνεις αυτά που έχεις, αντί να φέρνεις πάντα τα πιο καινούρια και τα πιο όμορφα. Όχι να κάνεις κάτι να μοιάζει γερασμένο και παλιό εκ προθέσεως. Όχι να αγοράζεις κάτι το οποίο είναι παλιό. Αλλά η ηλικία να έρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Kristina Dam Studio

2.  Φυσικά υλικά

Να ζεις και να εργάζεσαι με όσο το δυνατόν περισσότερα ακατέργαστα, τίμια και οργανικά υλικά.

Λιγότερο πλαστικό και περισσότερο ξύλο. Γυαλί, μάρμαρο, κεραμικά, πέτρα  κτ.λ

Pella Hedeby

3.Φυσικά χρώματα

Το Wabi-Sabi, αντλεί χρώματα από τη φύση. Αυτά που βλέπεις όταν πηγαίνεις στη παραλία, στο βουνό, στην έρημο, αυτές είναι οι αποχρώσεις του Wabi-Sabi. Προφανώς, φυσικά χρώματα και τόνοι του γκρι.

Lotta Agaton Interiors

4.Δεν χρειάζεται σύγχυση

Δεν είναι ανάγκη να σιδερώνετε τα σεντόνια και τραπεζομάντηλα, και να κοντύνετε τις κουρτίνες, μην ανησυχείτε αν το πάτωμα έχει σημάδια γδαρσίματος ή εάν ο λινός καναπές έχει ζάρες.  Όσο όλα είναι καθαρά και φρέσκα, δεν υπάρχει βαβούρα, είναι απλά και καθημερινά, θα ζείτε σε ένα σπίτι με στυλ Wabi-Sabi. Δεν θα είναι πιο αμέριμνα; να ζεις σε ένα τέτοιο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς να έχεις τις τέλεια σιδερωμένες κουρτίνες και το τραπεζομάντηλο χωρίς καμιά τσάκιση.

Lotta Agaton Interiors

5.Φύση

Φέρτε τη φύση μέσα στο σπίτι σας. Ράβδοι στα βάζα, κλαδιά δέντρων σε γλάστρες, φύλλα διασκορπισμένα στο τραπέζι της τραπεζαρίας για μια φθινοπωρινή  γιορτή, βελανίδια σε γαβάθες μαζεμένα από το γιο σας, χειροτεχνίες φτιαγμένες από φυσικά υλικά, το κλειδί είναι να μην το παρακάνεις και να  τα αφήσεις να πέσουν όσο πιο φυσικά και  ήρεμα γίνεται-και πάλι, δεν χρειάζεται βαβούρα. Δεν χρειάζεται τελειότητα.

   Sania Pell For Elle Decoration, UK

6.Φως

Αγκαλιάστε και ενισχύστε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως στο σπίτι σας. Κρατήστε τα φώτα κλειστά, μέχρι να σκοτεινιάσει έξω καθώς θα σας γλυτώσει αρκετά από τους λογαριασμούς του ρεύματος και θα νοιώσετε καλύτερα να εργάζεστε σε ένα σπίτι πιο φωτεινό. Σε δωμάτια όπου η ιδιωτικότητα είναι απαραίτητη, βάλτε κουρτίνες με φυσικά υλικά και χρώματα, όπως είναι το λινό.

 Pella Hedeby for RUM Hemma, Photography by Sara Medina Lind

7.Μυρωδιά

Ανοίξτε τα παράθυρα σας. Μπορεί να μην είναι μέρος του Wabi-Sabi. Ανοίξτε τα παράθυρα σας όλες τις εποχές τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ώστε ο αέρας να συνεχίσει να ανακυκλώνεται, να μπαίνουν νέες μυρωδιές μέσα στο σπίτι και να βγαίνουν οι παλιές. Ανάψτε οργανικά αρωματικά  κεριά.

 

 

Lotta Agaton Interiors

8. Αλλαγές

Το ακούτε συχνά στο χώρο της μόδας, αλλά χρησιμοποιείται και στη διακόσμηση του σπιτιού γενικά. Είναι καλό να καθαρίζετε και να συλλέγετε, αλλά είναι επίσης  απαραίτητο να έχετε και την οπτική του επιμελητή, και να κάνετε σωστή αλλαγή των πραγμάτων, πριν πείτε ότι το δωμάτιο ή ακόμα και το σπίτι είναι «έτοιμο». Μια καλή επεξεργασία είναι απαραίτητη στο Wabi- Sabi, καθώς η ταπεινότητα είναι ένα θεμελιώδης χαρακτηριστικό αυτής της Ιαπωνικής αισθητικής.

Sania Pell for Elle Decoration, UK

9. Πείτε όχι στη συσσώρευση

Μαζί με τις αλλαγές, όταν διακοσμούμε και επιλέγουμε έπιπλα για το σπίτι μας, είναι απαραίτητο και ένα περιβάλλον χωρίς συσσώρευση. Στη πραγματικότητα δεν χρειάζεστε όλα αυτά τα πουλόβερ, τις μπλούζες και τα έξτρα ζευγάρια παπούτσια. Θέλετε να κρατήσετε όλα τα ρουχαλάκια που φόραγε το παιδί σας όταν ήταν μικρό; Ίσως θα μπορούσατε να δωρίσετε μερικά. Αλλά ακόμη και ψηφιακά. Θέλετε ο σκληρός σας δίσκος να είναι φορτωμένος με χιλιάδες φωτογραφίες που δεν θα σας χρειαστούν ποτέ; To ψηφιακό ξεκαθάρισμα, θεωρείται επίσης ξεκαθάρισμα. Σκεφτείτε σοβαρά τι χρειάζεστε πραγματικά και να είστε αδίστακτοι σε αυτό!

      Sania Pell for Elle Decoration, UK

10.Χρήσιμα και όμορφα σε ισορροπία

Δεν χρειάζεται να έχετε αυτή τη φωσφορίζοντα οδοντόβουρτσα, ενώ μπορείτε να πάρετε μια φτιαγμένη με φυσικά υλικά ή να αγοράζετε επώνυμα και εμφανίσιμα προϊόντα μόνο για να σας ευχαριστούν εμφανισιακά. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι οπτικά σε σχέση με κάποιους άλλους όπως κάποιοι είναι αντίστοιχα σε μυρωδιές και ήχους. Μπορείτε να έχετε όμορφα σαπούνια  σε περιποιημένες συσκευασίες, πετσέτες που φαίνονται όμορφες και είναι φιλικές προς το δέρμα, εργαλεία στη κουζίνα που θα είναι προσαρμοσμένα στο προσωπικό σας στυλ και που δεν πρόκειται να πληρώσετε περισσότερα για ένα απλό λευκό μπολ σε σχέση με ένα που θα έχει μοτίβα και σχέδια.

 

Τι πιστεύετε εσείς; Θα μπορούσατε να υιοθετήσετε αυτό το είδος ζωής; Ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή Wabi-Sabi στο σπίτι σας; Και αν το προσπαθούσατε, με ποιες από τις 10 παραπάνω συμβουλές θα το κάνατε;

 

Πηγή: https://www.decor8blog.com/blog/2018/2/19/wabi-style-style-in-10-steps