Ακόμα και αν διατηρείτε μια βιβλιοθήκη μόνο για διακοσμητικούς λόγους, παραμένει ένα από τα κεντρικά σημεία του καθιστικού και είναι σημαντικό να καθαρίζεται συχνά. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.

Το καθημερινό, ελαφρύ καθάρισμα μειώνει τη σκόνη Για να περιορίσετε τη σκόνη, καθαρίστε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας μία φορά την εβδομάδα. Ένα μαλακό πανί είναι αρκετό για να περάσετε το πάνω μέρος και την έξω πλευρά των βιβλίων. Αδράξτε την ευκαιρία για να απομακρύνετε και τα αντικείμενα που δεν ανήκουν στη βιβλιοθήκη και να βάλετε τα βιβλία που ίσως χρησιμοποιήσατε στη θέση τους.

Το ετήσιο, βαθύ καθάρισμα προστατεύει τα βιβλία Μία φορά το χρόνο θα χρειαστεί να κάνετε ένα πολύ καλό καθάρισμα της βιβλιοθήκης σας. Βγάλτε ότι υπάρχει στα ράφια (ναι – και όλα τα βιβλία), καθαρίστε τη βιβλιοθήκη και τραβήξτε την από τον τοίχο, καθαρίστε το πίσω μέρος της, αλλά και τον τοίχο στον οποίο ακουμπούσε. Έπειτα, πάρτε ένα ένα τα βιβλία και ξεσκονίστε τα. Μπορείτε, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε και την ηλεκτρική σκούπα για το καθάρισμά τους. Οργανώστε τα και τοποθετήστε τα πίσω στη θέση τους.

Αποθηκεύστε τα βιβλία σε στεγνό σημείο Η υγρασία δημιουργεί μούχλα και μπορεί να γίνει πόλος έλξης διαφόρων εντόμων. Μην τα αποθηκεύετε τα βιβλία στο υπόγειο ή στη σοφίτα αλλιώς θα αποκτήσουν αυτή τη «μυρωδιά του βιβλίου» που μπορεί να σας γοητεύει στην αρχή, αλλά σύντομα θα χάσει τη γοητεία της όταν ξεκινήσετε να διαβάζετε.

Αποφύγετε τον ήλιο Μην τοποθετείτε τα βιβλία σας σε σημείο που τα βλέπει ο ήλιος γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεθωριάσουν τα εξώφυλλα και να καταστραφούν οι δερμάτινες επενδύσεις.

Δώστε τους χώρο Αν τα αποθηκεύετε σε στενό μέρος είναι πολύ πιθανό να «λυγίσουν» κάτι που θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την ανάγνωση. Είναι, μάλιστα, πιθανό να αρχίσουν να αποσπώνται και οι σελίδες πιο εύκολα και να πέφτουν.

Διαβάστε τα Τα βιβλία είναι σαν μυστικοί κήποι του μυαλού. Περιέχουν μέρη και εποχές στα οποία μπορείτε να ταξιδέψετε χωρίς καν να αφήσετε την άνεση του σπιτιού σας. Γι αυτό, αφού τα περιποιηθείτε και τα φροντίσετε… διαβάστε τα!