Το παιδί μεγάλωσε και οι απαιτήσεις του επίσης. Τι πιο φυσιολογικό από το να σας ζητήσει να «ενηλικιωθεί» και το παιδικό δωμάτιο; Η μεταμόρφωσή του σε χώρο έμπνευσης, διασκέδασης, και απομόνωσης είναι απαραίτητη. Βοηθήστε το να φτιάξει το περιβάλλον που ονειρεύεται.

Μετά την κούνια και το κρεβάτι-αυτοκινητάκι έφτασε η στιγμή που το παιδί -που δεν είναι πια παιδί- θα φτιάξει έναν χώρο στον οποίο θα μπορεί να έχει την ησυχία του, να φέρει τους φίλους του, να διαβάσει, να ακούσει μουσική και κυρίως να εκφράσει το προσωπικό του στιλ.

Συζητήστε μαζί του τις οικονομικές σας δυνατότητες αλλά επιτρέψτε του να πάρει αυτό τις αποφάσεις για το πώς θέλει να είναι ο καθημερινός του χώρος. Προσπαθήστε ο δικός σας ρόλος να είναι συμβουλευτικός και όχι παρεμβατικός. Αν θέλετε να συμμετέχετε ακόμα πιο ενεργά, αναζητήστε πρωτότυπες ιδέες για το πώς μπορείτε να φρεσκάρετε ορισμένα από τα υπάρχοντα κομμάτια για να τα συμπεριλάβει στη νέα διακόσμηση.

Χρώμα Είναι πάντα ο πιο εύκολος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει μια μεγάλη αλλαγή. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους τοίχους αλλά και τα έπιπλα, σε ορισμένα από τα οποία θα δώσετε μια δεύτερη ζωή (π.χ. μια βιβλιοθήκη είναι απαραίτητη σε κάθε νεανικό δωμάτιο).

Μαυροπίνακας Είναι ένα στοιχείο που αν το έχει ήδη μέσα στο δωμάτιό του μπορεί να το κρατήσει αναλλοίωτο. Απλώς δεν θα ζωγραφίζει λουλουδάκια και αυτοκινητάκια αλλά θα σημειώνει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητές του. Σε περίοδο εξετάσεων, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμα και ως πίνακα για να λύσει καμιά άσκηση μαθηματικών…

Αξεσουάρ Είναι το Α και το Ω της διακόσμησης, ιδιαίτερα εκεί που δεν μπορείτε να κάνετε πολλές ή μεγάλες αλλαγές. Αφαιρέστε ό,τι φωνάζει «παιδί» και προσθέστε «ενήλικες» λεπτομέρειες, π.χ. ένα ιδιαίτερο φωτιστικό.

Ράφια Τα ράφια είναι κλασική αξία μέσα σε κάθε τέτοιο δωμάτιο (είτε είναι βρεφικό, είτε παιδικό, εφηβικό ή φοιτητικό). Αλλάξτε τα παιδικά αρκουδάκια με μικρά ή μεγαλύτερα καδράκια που θα φιλοξενούν ασπρόμαυρες εικόνες ή αγαπημένες σας φράσεις από βιβλία για να το εμπνεύσουν. Δεν θα πιστεύετε πόσο πολύ αλλάζει ο χαρακτήρας του δωματίου.

Εco ευαισθησίες με πρακτικό χαρακτήρα. Ο φελλός  είναι από τις τελευταίες λέξεις της μόδας στη διακόσμηση. Θα το βρείτε με τη μορφή πλακιδίων ή σε ρολό και σε αρκετές επιλογές χρωμάτων και σχεδίων. Επενδύστε την επιφάνεια ενός τοίχου και εκτός από μια πολύ ενημερωμένη οικολογική επιλογή, θα έχετε κερδίσει ηχομόνωση, θερμομόνωση, πίνακα ανακοινώσεων, καθώς και πρωτότυπη διακόσμηση. Εναλλακτικά τοποθετήστε ένα χρωματιστό πάνελ μπροστά από το γραφείο σας.

Ενα χρωματιστό πάνελ μπροστά από το γραφείο απομονώνει το σημείο όπου το παιδί μελετά από το υπόλοιπο δωμάτιο.

Ένα χρωματιστό πάνελ μπροστά από το γραφείο απομονώνει το σημείο όπου το παιδί μελετά από το υπόλοιπο δωμάτιο.

Φορτώστε τα (όχι στον κόκορα), αλλά σε πρωτότυπες επιτοίχιες κρεμάστρες. Με τα χρόνια έχουν μαζευτεί διάφορα πράγματα που μπορεί να μην είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε, αλλά δεν θέλετε και να φαίνονται επάνω στα ράφια. Τοποθετήστε τα μέσα σε πάνινες τσάντες και κρεμάστε τα σε χρωματιστούς γάντζους (ξύλινους, μεταλλικούς ή από άλλο υλικό). Είναι μια καλή ιδέα αποθήκευσης και για καθημερινά πράγματα: πάνινα παπούτσια, φουλάρια ή πουκάμισα, μπουφάν κλπ.

Κρυμμένα μυστικά και αποδείξεις Φτιάξτε μια μοντέρνα σύνθεση σαν ντουλάπα που θα «εξαφανίζει» το γραφείο και τα αντικείμενά του, ώστε ο χώρος να μπορεί να μεταμορφωθεί σε φιλόξενο καθιστικό ή αποκλειστικά και μόνο σε υπνοδωμάτιο.

Πηγή : spirossoulis,com