Είναι καιρός να επιλέξουμε τα πιο όμορφα και ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά για τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας. Φυτά που έχουν ικανότητα αναρρίχησης, μπορούν δηλαδή να ανεβαίνουν και να απλώνονται σε τοίχους, κάγκελα, πέργκολες δίνοντάς μας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα αναρριχώμενα φυτά μας δημιουργούν πυκνό καταπράσινο φύλλωμα και έντονη ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια που μπορεί να φτάσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά, καθώς διαθέτουν δυνατό ριζικό σύστημα που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία του εδάφους. Αναπτύσσονται γρήγορα και δημιουργούν ζωηρή βλάστηση με λεπτούς βλαστούς οι οποίοι αναρριχώνται με ταχύτητα σε μεγάλο μήκος.

Τα αναρριχώμενα φυτά μπορούν να κρύψουν ατέλειες σε φράχτες και τοίχους και χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας, αποτελώντας ιδανικά φυτά για δημιουργία φράχτη γεμάτο χρώμα και ζωντάνια.

1. Βουκαμβίλια

φυτά

Ξεκινάμε τη λίστα των ομορφότερων αναρριχώμενων φυτών με τη βουκαμβίλια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που βλέπουμε στα ελληνικά σπίτια. Με υπέροχα λουλούδια σε κόκκινες, μοβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις, ανάλογα την ποικιλία, η βουκαμβίλια αποτελεί ένα φυτό σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι.

Η βουκαμβίλια έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα δέκα μέτρα αν βρεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει.

Ευδοκιμεί κοντά στη θάλασσα και δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο.

2. Γιασεμί

φυτά

Άλλο ένα δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό που κυριαρχεί στα ελληνικά σπίτια είναι το γιασεμί με το υπέροχο άρωμα του. Η πιο αγαπημένη ποικιλία γιασεμιού είναι το χιώτικο που ξεχωρίζει με τα μικρά λευκά λουλούδια του και το έντονο μεθυστικό άρωμα τους.

Η ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να έχει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ανθεκτικό στη ζέστη και στον καύσωνα αλλά ευαίσθητο στην παγωνιά και στους βοριάδες. Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, θα επιλέξουμε σημείο με νότια ή δυτικό προσανατολισμό.

3. Μπιγκόνια Καπένσια

Μια εξαιρετική επιλογή αναρριχώμενου φυτού για ένα φράχτη με έντονο χρώμα, η καπένσια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή! Με τα μοναδικά πορτοκαλί λουλούδια της σε σχήμα τρομπέτας και τη γρήγορη ανάπτυξη της, η καπένσια θα μας χαρίσει έναν όμορφο φράχτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα.

Τόσο στον ήλιο όσο και στη σκιά, η καπένσια αναπτύσσεται το ίδιο καλά ενώ προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών. H καπένσια είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον, είναι ωστόσο σχετικά ευαίσθητη στο κρύο και τον παγετό. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστα σημεία αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερές θέσεις προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους. Αν φυτέψουμε την καπένσια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

4. Αγιόκλημα

Άλλη μία προτεινόμενη επιλογή αναρριχώμενου φυτού είναι το αγιόκλημα που διακρίνεται για την πλούσια αρωματική και πολύχρωμη ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες.

Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετούς. Αν φυτέψουμε το αγιόκλημα σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

5. Γλυσίνια

φυτά

Η γλυσίνια είναι άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή που προτείνουμε στη λίστα μας. Φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος που ξεχωρίζει για τις χαρακτηριστικές κρεμαστές ταξιανθίες, σε μορφή τσαμπιού, η γλυσίνια εμφανίζει λουλούδια με απαλό άρωμα, σε διάφορες αποχρώσεις του μοβ και του μπλε, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου.

Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, σχηματίζει πλούσιο φύλλωμα για σκίαση και ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγισμένα. Αν και ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, η γλυσίνια δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Η γλυσίνα ευδοκιμεί σε σημεία με αρκετό ήλιο για να χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

6. Κισσός

φυτά

Μία ξεχωριστή πρόταση αναρριχώμενου φυτού είναι ο κισσός, αν δεν ενδιαφερόμαστε για τα λουλούδια. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα.

Ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρα σε οποιοδήποτε σημείο του μπαλκονιού μας, αδιαφορώντας για τον προσανατολισμό.

Πηγή : elle.gr