Η ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να είναι ολική ή μερική. Εξαρτάται από πολλού παράγοντες, κυρίως όμως από το εάν είστε ιδιοκτήτη της ή ενοικιάζετε κάποιο διαμέρισμα και θέλετε να ανανεώσετε το χώρο σας.

Προφανώς, αν το σπίτι είναι δικό σας, μια ολική ανακαίνιση κουζίνας αποτελεί μακροχρόνια επένδυση που θα ευχαριστηθείτε για πολλά χρόνια. Κοινώς, αξίζει να ξοδέψετε κάτι παραπάνω για να αποκτήσετε την τέλεια κουζίνα που πάντα ονειρευόσασταν.

Αυτά τα 15 tips, θα σας βοηθήσουν να ανακαινίσετε την κουζίνα σας μερικώς ή ολικώς, αισθητικά αλλά και λειτουργικά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, το budget και το χρόνο που έχετε σκοπό να διαθέσετε.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακαίνιση κουζίνας σίγουρα αλλάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας, αφού είναι ο πυρήνας κάθε σπιτιού. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρισκόμαστε στην κουζίνα, ειδικά αν είναι στον ίδιο χώρο με το σαλόνι μας.

Ανακαίνιση Κουζίνας | 15 Συμβουλές

1. Καθορίστε το Budget σας

Η ανακαίνιση κουζίνας δεν είναι πάντα φθηνή αλλά ούτε χρειάζεται να κοστίσει και μια περιουσία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, αποκτώντας ταυτόχρονα μια όμορφη και λειτουργική κουζίνα.

Το κλειδί για μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας είναι ο σωστός προγραμματισμός και το να γνωρίζετε τι θέλετε, πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε εργασίες.

Εάν έχετε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να τηρήσετε αυτό το ποσό και να μην το ξεπεράσετε. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η ανακαίνιση της κουζίνας σας (μερική ή ολική), δεν θα κοστίσει περισσότερο από αυτό που είστε πρόθυμοι ή σε θέση να αντέξετε οικονομικά.

 

2. Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές

Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μικρές αλλαγές στην κουζίνα σας, είτε για να βελτιώσετε την αισθητική είτε την λειτουργικότητα της. Μπορεί να μην αλλάξουν πολλά, σίγουρα όμως με λίγα μόλις χρήματα θα αλλάξει η διάθεση σας. Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Προσθέστε μια ταπετσαρία στον τοίχο της κουζίνας.
 • Αντικαταστήστε 1-2 ντουλαπόφυλλα με διάφανα (βιτρίνα) ή με ντουλαπόφυλλα αμμοβολής
 • Αν έχετε κενούς τοίχους κρεμάστε μερικά κάδρα.
 • Αλλάξτε κουρτίνες ή αντικαταστήστε τις με ξύλινα στόρια, ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε στην κουζίνα σας.
 • Αντικαταστήστε διακοσμητικά στοιχεία της κουζίνας σας με πιο μοντέρνα. Για παράδειγμα, μια φρουτοθήκη δεν χρειάζεται να είναι απλά ένα βαρετό μπολ.
 • Κρύψτε τις μικροσυσκευές. Αν τις έχετε όλες πάνω στον πάγκο, εκτός του ότι η κουζίνα μοιάζει μονίμως ακατάστατη, δεν είναι και καθόλου λειτουργική.

3. “Παίξτε” με τον φωτισμό

Ο φωτισμός μιας κουζίνας είναι εξαιρετικά σημαντικός είτε τις στιγμές που μαγειρεύουμε ή καθαρίζουμε, είτε τις στιγμές που χαλαρώνουμε ή απολαμβάνουμε κάποιο δείπνο με την οικογένεια ή τους φίλους μας.

Χρειαζόμαστε ισχυρό λευκό φως για τις εργασίες, ενώ πιο θερμό φως για τις στιγμές χαλάρωσης.

Αντικαταστήστε τη λάμπα/ες στον κεντρικό φωτισμό της κουζίνας σας με LED λάμπες ισχυρού λευκού φωτός (περισσότερα watt και περίπου 5000k),  ώστε να μπορείτε να προετοιμάσετε το φαγητό και να μαγειρέψετε ξεκούραστα.

Προσθέστε επιπλέον πηγές θερμού και έμμεσου φωτισμού για τις στιγμές χαλάρωσης. Μπορεί να είναι κάποιο επιδαπέδιο φωτιστικό ή μια ταινία led κάτω από τα ντουλάπια που κρέμονται πάνω από τον πάγκο της κουζίνας σας.

Ίσως μια γυψοσανίδα με spot ή εντυπωσιακά ασύμμετρα φωτιστικά, να βελτίωναν ακόμη περισσότερο την όλη ατμόσφαιρα και τη διακόσμηση.

 

4. Αλλάξτε χρώματα στους τοίχους της κουζίνας

Η αλλαγή χρώματος στους τοίχους, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε ριζικά το ύφος μιας κουζίνας με λίγα χρήματα.

Προτιμήστε φωτεινά χρώματα ή μια διχρωμία στους τοίχους. Ο χώρος θα δείξει μεγαλύτερος, πιο φιλικός και φιλόξενος.

 

5. Διακοσμητικά στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά

Μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία που θα αλλάξουν αισθητά την αισθητική της κουζίνα σας. Σίγουρα πάντως θα σπάσουν τη μονοτονία και θα ανεβάσουν τη διάθεση σας.

Προσθέστε ράφια, φυτά, μοντέρνα έργα τέχνης και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Κρεμάστε τα inox ή ξύλινα μαγειρικά σκεύη σας, δημιουργήστε ένα χώρο για τα αγαπημένα σας βιβλία μαγειρικής, προσθέστε ένα βάζο με λουλούδια, ένα μπολ με φρέσκα λεμόνια στο τραπέζι, ένα μονόχρωμο φωτεινό τραπεζομάντηλο κ.α.

Οι επιλογές είναι απεριόριστες και περιορίζονται μονάχα από τη φαντασία σας.

6. Μειώστε τις αποστάσεις

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τις κινήσεις σας όταν κάνετε δουλειές ή μαγειρεύετε στην κουζίνα. Θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο. Μερικά tips για να το καταφέρετε:

 • Αποθηκεύστε τρόφιμα και μπολ για πρωινό κοντά στο τραπέζι.
 • Κρατήστε τα περιτυλίγματα και τα πλαστικά δοχεία σε ένα εύχρηστο σημείο κοντά σε μια επιφάνεια εργασίας για να αποθηκεύετε φαγητό που περίσσεψε.
 • Χρησιμοποιήστε ντουλάπια και συρτάρια για σκεύη και μαχαιροπίρουνα κοντά στο πλυντήριο πιάτων ή το νεροχύτη, για να διευκολύνετε τη διαδικασία τακτοποίησης τους.
 • Τοποθετήστε μπαχαρικά και καρυκεύματα δίπλα στην ηλεκτρική κουζίνα ή στο πιο κοντινό ντουλάπι.

7. Προσθέστε μηχανισμούς στα γωνιακά ντουλάπια

Τα γωνιακά ντουλάπια σε κάθε κουζίνα (ειδικά τα χαμηλά), μένουν ανεκμετάλλευτα, ακριβώς επειδή η πρόσβαση σε όλο το χώρο τους είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί να σκύβουμε παραπάνω απ οσο θα θέλαμε.

Υπάρχουν περιστρεφόμενοι μηχανισμοί που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αποθηκευτικό σας χώρο.

8. Κάντε χώρο στον πάγκο προετοιμασίας φαγητού

Αδειάστε τον πάγκο προετοιμασίας φαγητού από μικροσυσκευές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά αλλά και από περιττά διακοσμητικά στοιχεία.

Όχι μόνο θα μαγειρεύεται πιο άνετα, αλλά η κουζίνα σας θα είναι πιο συμμαζεμένη και καθαρή.

9. Δημιουργήστε νέους αποθηκευτικούς χώρους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις περισσότερες κουζίνες, είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων. Αν όντως δεν έχετε άλλα περιθώρια αποθήκευσης, μπορείτε να δημιουργήσετε!

 • Αν έχετε κενούς τοίχους, προσθέστε ράφια ή έξτρα ντουλάπια.
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ωραίο σημείο για να κρεμάσετε ογκώδη αλλά όμορφα μαγειρικά σκεύη.
 • Τοποθετήστε τα τρόφιμα στα ντουλάπια σας σε βαζάκια και δοχεία φαγητού, και κερδίστε τον χαμένο χώρο σε ύψος.
 • Αν είναι απαραίτητο, προσθέστε ντουλάπια κουζίνας μέχρι το ταβάνι της κουζίνας για τοποθέτηση σκευών και εξοπλισμού, που δεν χρησιμοποιείτε συχνά (καλά σερβίτσια, ταψιά, παλιές κατσαρόλες, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά κουζίνας κ.α.).

10. Προσθέστε περισσότερες πρίζες

Ποτέ δεν είναι αρκετές, και ειδικά στην κουζίνα είναι πάντα απαραίτητες. Όχι μόνο για να συνδέουμε περισσότερες συσκευές, αλλά και για να αποφεύγουμε μπαλαντέζες που μπορεί πολύ εύκολα να βραχούν προκαλώντας ανεπιθύμητα ατυχήματα.

Επίσης, δεν θα βλέπετε καλώδια να “τρέχουν” στον πάγκο, κάνοντας την κουζίνα να δείχνει ακατάστατη. Με τη βοήθεια ενός ηλεκτρολόγου, η τοποθέτηση τους είναι εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

11. Δώστε έμφαση σε 1-2 στοιχεία

Μπορείτε να χαρακτηρίσετε το χώρο της κουζίνας, εστιάζοντας σε 1-2 έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο ρετρό ψυγείο θα αποτελούσε το επίκεντρο της κουζίνας σας.

Αν το συνοδεύσετε με ένα κόκκινο φούρνο μικροκυμάτων ή έναν βραστήρα ανάλογης αισθητικής, θα δώσει άμεσα τελείως διαφορετικό χαρακτήρα στην όλη διακόσμηση.

12. Ανανεώστε τις ηλεκτρικές συσκευές

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα, η ανανέωση των ηλεκτρικών συσκευών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Στην ουσία, οι ηλεκτρικές συσκευές λίγο πολύ εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Ο φούρνος ψήνει, το ψυγείο παγώνει… Δώστε λοιπόν έμφαση στην αισθητική τους και στο ύφος που θα δώσουν στην κουζίνα σας.

Πολύ σημαντικό είναι να καταναλώνουν και λιγότερο ρεύμα. Αν ανανεώστε τις ηλεκτρικές συσκευές σας κάντε το σωστά, θα τις έχετε για πολλά χρόνια.

13. Η εργονομία είναι το παν

Η εργονομία κουζίνας είναι όντως εξαιρετικής σημασίας, ειδικά για μια νοικοκυρά που περνάει πολλές ώρες μέσα σε αυτή. Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Μειώστε τα εμπόδια που δημιουργούν περιττές και άχρηστες κινήσεις.
 • Φροντίστε ο πάγκος εργασίας της κουζίνας να είναι αρκετά ψηλός, για να μη σκύβετε.
 • Φροντίστε τα ντουλάπια να είναι πιο μέσα από τον πάγκο. Σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα θα χτυπάτε συχνά το κεφάλι σας.
 • Καλό είναι να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλα τα ντουλάπια, χωρίς να χρειαζόμαστε σκαμπό ή καρέκλα για να βρούμε αυτό που θέλουμε.
 • Ο φωτισμός επίσης καλό είναι να μην πέφτει στα μάτια μας, αλλά σε αυτό που θέλουμε να βλέπουμε.
 • Τέλος, τα κρεμαστά έπιπλα κουζίνας, κάνουν εξαιρετικά εύκολο τον καθαρισμό του χώρου κάτω από αυτά.

14. Ανανεώστε τα έπιπλα κουζίνας

Αν φτάσατε σε αυτό το σημείο, τότε πιθανότατα είστε αποφασισμένοι να κάνετε ολική ανακαίνιση κουζίνας. Τα έπιπλα κουζίνας αποτελούν το επίκεντρο της ανακαίνισης.

Οι επιλογές σε αυτό το στάδιο είναι απεριόριστες και μπορείτε να αποκτήσετε την κουζίνα που έχετε ονειρευτεί. Θα βρείτε το άρθρο μας για σχέδια κουζίνας[1]  αρκετά βοηθητικό και κατατοπιστικό, για να ανακαλύψετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

 

15. Επιλέξτε το κατάλληλο συνεργείο ανακαίνισης

Μια ολική ανακαίνιση κουζίνας, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και μόνωση, γκρέμισμα τοίχων, προσθήκη γυψοσανίδων, αλλαγή πατώματος ή υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, εκτός από την τοποθέτηση νέων επίπλων κουζίνας.

Φροντίστε να επιλέξετε το σωστό συνεργείο ανακαίνισης. Ρωτήστε τους:

 • Πόσα χρόνια βρίσκονται στο χώρο;
 • Έχουν να παρουσιάσουν δείγματα από άλλες δουλειές;
 • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εργασιών;
 • Το κόστος είναι τελικό ή υπάρχει περίπτωση να προκύψουν επιπρόσθετα κόστη;
 • Ποια είναι η πολιτική τους αν το αποτέλεσμα είναι ελαττωματικό ή έχει ατέλειες;

*Πηγή : gruppocucine.gr