Είναι λογικό πως όταν τα τετραγωνικά μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν μας βοηθούν ιδιαίτερα, πρέπει να παίξουμε έξυπνα και δημιουργικά, όσον αφορά στη διακόσμηση και στην επίπλωση. Δεν είναι ούτε αρνητικό, ούτε εμπόδιο για να έχεις έναν όμορφο, προσεγμένο χώρο. Αντιθέτως, μια τέτοια περίπτωση θα σου δώσει αφορμή να βάλεις το δικό σου στοιχείο στον χώρο σου και γι’ αυτό θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις με όρεξη και φαντασία.

Επέλεξε ανοιχτά έπιπλα

Φωτογραφία: Heidi Jean Feldman

Αντάλλαξε τα κλασικά σχέδια καναπέδων γι’ αυτούς χωρίς πλάτη. Ένα κάθισμα στυλ ανάκλιντρου μπορεί να μπει οπουδήποτε μέσα στο σαλόνι χωρίς να κλείνει την εικόνα και χωρίς να εμποδίζει. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μπορεί να εξυπηρετεί δύο ξεχωριστά κομμάτια του χώρου χωρίς να χρειάζεται να έχεις έξτρα έπιπλα.

Αιωρούμενα έπιπλα

Φωτογραφία: Sarah Solis

Η designer Sarah Solis ήθελε να κάνει το οικογενειακό σπίτι στο Λος Άντζελες να μοιάζει χαλαρό αλλά απόλυτα λειτουργικό όσον αφορά στην εργασία στο σπίτι. Ένα γραφείο στερεωμένο στον τοίχο καταλαμβάνει λιγότερο χώρο μέσα στο δωμάτιο και συμβάλλει σε μια πιο “ανοιχτή” εικόνα στο μάτι.

Προσεκτική διακόσμηση

Φωτογραφία: Kevin J. Miyazaki

Σε αυτή την περίπτωση, απέφυγαν να φορτώσουν τους τοίχους με διακόσμηση και έργα τέχνης. Αντί αυτών, προτίμησε πιο κομψά διακοσμητικά όπως στην πιο πάνω φωτογραφία. Η επιλογή αυτή δίνει μια πιο απαλή αίσθηση στον χώρο και σου επιτρέπει να εστιάσεις στον κόσμο που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν.

Μην το πολυσκεφτείς

Φωτογραφία: Bjorn Wallander

Στο διαμέρισμα του φωτογράφου Bjorn Wallander στη Νέα Υόρκη, ούτε εκατοστό δεν πάει χαμένο. Ο φωτογράφος επέλεξε να μην καταφύγει σε βιβλιοθήκες και βοηθητικά τραπεζάκια για τα αγαπημένα του λευκώματα, αλλά να μετατρέψει αυτά σε τραπέζια στοιβάζοντάς τα. Μικρά διακοσμητικά και μπιμπελό στολίζονται σε πεζούλια και ήδη υπάρχοντα ράφια.

Έπιπλα διπλής χρήσης

Φωτογραφία: Laure Joliet

Σε ένα διαμέρισμα με περιορισμένο χώρο, τα δωμάτια εκτελούν διπλούς ρόλους. Στην πιο πάνω περίπτωση, το ίδιο δωμάτιο λειτουργεί σαν σαλόνι, σαν μικρή τραπεζαρία αλλά και σαν χώρος βιβλιοθήκης. Επιπλέον, τα έξτρα καθίσματα μπορούν να βοηθήσουν όταν οι καλεσμένοι σου ξεπερνούν τον αριθμό των θέσεων στο σαλόνι.

Ψηλα ράφια

Φωτογραφία: Trevor Tondro Photography

Η αποθήκευση είναι σημαντική σε κάθε μικρό σαλόνι κι αν δεν έχεις χώρο για βιβλιοθήκες τότε πρέπει να αξιοποιήσεις τους τοίχους. O designer John Wooden, στον πιο πάνω χώρο, προσέθεσε ψηλά ράφια σαν μια έξυπνη λύση που του προσφέρει αποθηκευτικό χώρο κατά μήκος των τοίχων.

Ταπετσαρία στο ταβάνι

Φωτογραφία: Sean Litchfield

Τα πολλά χρώματα μπορούν να ζαλίσουν αλλά αν τα θέλεις μέσα στο σαλόνι σου υπάρχει εναλλακτική. Αντί να ντύσεις τους τοίχους με ταπετσαρίες, προτίμησε να στοχεύσεις στο ταβάνι αφού έτσι θα οδηγείς το μάτι προς τα πάνω και θα κάνεις τον χώρο να μοιάζει πιο ανοιχτός.

Κρέμμασε φυτά

Φωτογραφία: Fatma El Amin

Η έμπορος χαλιών Amber El-Amin άφησε χώρο πάνω από τον καναπέ στο πιο μικρό σαλόνι του σπιτιού της, για να κρεμάσει μια γλάστρα σ’ αυτό. Το πράσινο προσφέρει ζωντάνια στον χώρο και δίνει μια πιο παιχνιδιάρικη εικόνα στο μάτι.

Λιγότερα αλλά πιο φωτεινά κομμάτια

Φωτογραφία: Frank Frances

Περιόρισε τη διακόσμηση σε ένα μικρό σαλόνι αλλά φρόντισε τα κομμάτια που θα συμπεριλάβεις να είναι πιο φωτεινά, πιο ζωηρά χρωματικά. Βάλε χρωματιστούς πίνακες, ελάχιστα διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα σε καθαρές γραμμές – με άλλα λόγια τα βασικά αλλά σε φωτεινά χρώματα.

Στρατηγικές θέσεις στους καθρέφτες

Φωτογραφία: Lisa Romerein

Οι καθρέφτες παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε μικρό δωμάτιο. Τοποθέτησε μερικούς καθρέφτες σε διάφορους τοίχους στο σαλόνι και φρόντισε οι κορνίζες τους να έχουν χρωματική συνοχή. Οι καθρέφτες ανακλούν το φως και μεγαλώνουν τον χώρο, ενώ όταν τα χρώματα ταιριάζουν δημιουργείται μια ευχάριστη συνοχή.

Δημιούργησε ζώνες με χαλιά

Φωτογραφία: William Abranowicz

Χαλιά με διαφορετικά σχέδια και patterns μπορούν πολύ εύκολα να χωρίσουν μικρούς χώρους σε ζώνες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε διαφορετικούς χώρους με καθίσματα που με τη βοήθεια των χαλιών χωρίζονται ασυναίσθητα στο μάτι και το σαλόνι μοιάζει μεγαλύτερο.

Έξυπνα τραπέζια

Φωτογραφία: Fantastic Frank

Τα μικρά σαλόνια “απαιτούν” έξυπνες λύσεις και αυτή η περίπτωση coffee tables είναι ίσως η πιο κατάλληλη. Ξέρεις ήδη πως ένα μεγάλο, ογκώδες τραπέζι δεν θα σε βοηθήσει, όσο πολύ κι αν το θέλεις. Αντί αυτού, πήγαινε προς πιο κομψά, σκανδικαβικά σχέδια όπως αυτό το σετ με δύο τραπέζια που… φωλιάζει το ένα μέσα στο άλλο.

Σκαλιστά ράφια

Φωτογραφία: Robert McKinley Studio

Αν κάνεις σκέψεις να χτίσεις ράφια μέσα στον τοίχο, δεν θα σου βγει ποτέ σε κακό. Κράτα τα στο ίδιο χρώμα με τους υπόλοιπους τοίχους και γέμισέ τα με διακοσμητικά με μετρημένα αντικείμενα και βιβλία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο, η πιο κοντινή λύση είναι τα ράφια στον τοίχο.

Σκούρα χρώματα

Φωτογραφία: Paul Raeside

Οι πιο σκουρόχρωμοι τοίχοι ενισχύουν ένα μικρό δωμάτιο. Όταν μπογιατίσεις το ίδιο χρώμα και το σαλόνι, ενισχύεις το αίσθημα της ζεστασιάς ακόμα περισσότερο. Εδώ όμως θα πρέπει να εμπλουτίσεις το δωμάτιο με πιο φωτεινά, fun έπιπλα.

Πηγή : myplace.cy