Το Memphis Design είναι ένα μεταμοντέρνο στυλ με επιρροή και χαρακτηριστικό του την “απροσεξία” που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 σε μια συνεργατική ομάδα σχεδιασμού αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Ενώ το όνομα μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι η Memphis Design Group ξεκίνησε στο Τενεσί, στην πραγματικότητα προέκυψε από το Μιλάνο της Ιταλίας.

Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι του Bob Dylan “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again”, το οποίο έπαιξε σε επανάληψη κατά την πρώτη συνάντηση της ομάδας.

Όταν το Μέμφις έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη του συλλογή, οι θεατές παρατάχθηκαν από νωρίς για να το κατακρίνουν, αλλά, εκτός από λίγους αφοσιωμένους (Karl Lagerfeld και David Bowie ανάμεσά τους), όχι απαραίτητα για αγορά. Αλλά τώρα, σχεδόν 40 χρόνια μετά την έναρξη του Μέμφις, οι λαμπτήρες της Ταϊτής αντικαθιστούν λαμπτήρες εκτεθειμένου νήματος σε κάποιες περιπτώσεις. Όπως και στο παρελθόν, αυτή η αναζωπύρωση είναι επίσης μια απάντηση στις τάσεις του σχεδιασμού: Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του μοντέρνου στα μέσα του αιώνα και όλα αυτά τα κομψά, τικ, «καλόγουστα» έπιπλα έχουν αρχίσει να μοιάζουν. Το ίδιο και οι καφετέριες, τα Airbnbs, τα boutique ξενοδοχεία και οι χώροι συνεργασίας σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, με τους λευκούς τοίχους από τούβλα, τα ντουλάπια και τις καρέκλες.

Ίσως είναι πιο λογικό να ταιριάζουμε αυτούς τους περίεργους καιρούς με κάποια παράξενα έπιπλα. Τι μπορείτε να κάνετε: Τα περισσότερα από τα πρωτότυπα κομμάτια του Μέμφις από τη δεκαετία του ’80 είναι ακόμα σε παραγωγή και είναι διαθέσιμα για αγορά μέσω του Μέμφις Μιλάνο στο Μιλάνο και της γκαλερί της Νέας Υόρκης Urban Architecture. Και οι αρχικοί σχεδιαστές του Μέμφις παίρνουν περισσότερα δικαιώματα από ποτέ – κάτι που δεν είδαν να έρχεται. «Το ρητό λέει ότι τρία πράγματα αποκτούν αξιοπρέπεια με την ηλικία», λέει ο Peter Shire, ένα από τα ιδρυτικά μέλη. «Πόρνες, άσχημα κτίρια και πολιτικοί. Ίσως τώρα μπορείτε να προσθέσετε το Μέμφις σε αυτό».

Memphis Desigh

Ο πρόσφατα χρισμένος Όμιλος Μέμφις είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα στυλ που επαναστατούσε ενάντια στις τάσεις του μινιμαλισμού της δεκαετίας του ’70 και τις καθαρές μοντέρνες γραμμές του μεσαίωνα του ’50 και ’60. Με επικεφαλής τον σχεδιαστή Ettore Sottsass, η τάση που τώρα αναφέρεται ως Memphis Design πρωτοεμφανίστηκε στην Έκθεση Επίπλων του Μιλάνου το 1981 με 55 διακοσμητικά κομμάτια που έφεραν γεωμετρικά σχήματα που θυμίζουν το κίνημα Art Deco με μια τολμηρή παλέτα χρωμάτων εμπνευσμένη από την Pop-Art.

Το κίνημα σχεδιάστηκε για να προκαλέσει μια συναισθηματική ανταπόκριση και δεν προοριζόταν ποτέ να είναι διαχρονικό ή mainstream. Με βάση τη μορφή πριν από τη λειτουργία, το στυλ αναγνωρίζεται από τα έντονα χρώματα, τα συγκρουόμενα μοτίβα και τη ριζοσπαστική προσέγγιση του σχεδιασμού.

Χωρίς να ενδείκνυται για τους αδύναμους, συνεχίζει να αμφισβητεί το status quo με τον ατρόμητο συνδυασμό στυλ του. Η εντυπωσιακή χρήση μονόχρωμων μοτίβων πλέγματος, γεωμετρικών σχημάτων διαφόρων κλιμάκων, που επικαλύπτονται από σβέλλες γραμμές και πολύχρωμων Terrazzos, μπορεί να περιγραφεί ως κιτς και γκαρσονιέρα με τον καλύτερο τρόπο. Αν σας έρχονται στο μυαλό σκηνές των Saved By the Bell και The Fresh Prince of Bel-Air, είστε στο σωστό δρόμο.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού του Μέμφις

Υλικά Laminate και Terazzo: Οι σχεδιαστές του Μέμφις χρησιμοποίησαν υλικά που βρίσκονται συχνά στα δάπεδα για να κατασκευάσουν τραπέζια και αξεσουάρ διακόσμησης.

Squiggles: Σχεδιάστηκε από τον Sottsass το 1978, οι αφηρημένες σκούνγκλες ή το μοτίβο ”Bacterio”, είναι το εμπορικό σήμα της Memphis Design.

Color Blocking : Δεν θα βρείτε ένα έπιπλο μονόχρωμο στο Memphis Design. Σκεφτείτε καρέκλες με κίτρινα καθίσματα, μαύρα πόδια, ριγέ πλάτη και πράσινα χέρια.

Out-Of-The-Box Σχήματα: Το Memphis Design ευνοεί χοντρά γεωμετρικά σχήματα όπως κύκλους και τρίγωνα, και οδοντωτές άκρες και ασύμμετρες διαμορφώσεις.

Τολμηρά μοτίβα: Επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα κατασκευασμένα από τρίγωνα, καβγάδες, αιχμηρά ζιγκ -ζαγκ, στίγματα και τελείες σε διάφορα χρώματα σε αντίθεση τοποθετούνται τυχαία, συμβάλλοντας στη χαοτική αισθητική του.

Ασπρόμαυρες λωρίδες: Το Memphis Design χρησιμοποιεί έντονες αντιθέσεις ασπρόμαυρες λωρίδες για να συμπληρώσει παιχνιδιάρικα συγκρουόμενες παλέτες χρωμάτων φωτεινών, νέον και παστέλ αποχρώσεων.