Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της Καλαμαριάς, ένα διαμέρισμα 5ου ορόφου ανακαινίζεται σταδιακά.

Η κατοικία ανήκει σε οικογένεια ενός νεαρού ζευγαριού που έχει τρία αγόρια και μια γάτα. Στις αρχικές συναντήσεις μας περιέγραψαν πως το έργο θα ήταν απαιτητικό: το σαλόνι δεν είχε σωστό προσανατολισμό προς τον ήλιο, επομένως ο φωτισμός ήταν συνεχώς ανεπαρκής. Τα μέλη της οικογένειας είχαν πολλές και διαφορετικές ανάγκες να εκπληρώσουν στους κοινόχρηστους χώρους του καθιστικού και της τραπεζαρίας, ενώ η νεαρή γάτα “είχε την περιέργεια να εξερευνά” τα υπάρχοντα έπιπλα καθημερινά!

Το project ξεκίνησε δίνοντας στους ιδιοκτήτες τις κατάλληλες συμβουλές για τα βήματα του σχεδιασμού, της διακόσμησης και της ανακαίνισης. Στόχος ήταν να σχεδιαστούν τα πάντα από την αρχή, δίνοντας την αίσθηση ενός σύγχρονου λειτουργικού διαμερίσματος με ειδικές κατασκευές επίπλων και φωτιστικών, καθώς και να δημιουργηθούνε νέες πηγές και σενάρια φωτισμού. Επιπλέον, θα προτείναμε καινοτόμα υλικά και υφάσματα, ανθεκτικά στα κατοικίδια και στον τρόπο ζωής των παιδιών.

Το πρόσθετο όραμα των ιδιοκτητών ήταν να ενσωματώσουμε αυθεντικά έργα τέχνης στο νέο Concept και να ολοκληρώσουμε τη συνολική διακόσμηση και το styling του χώρου με συλλεκτικά αντικείμενα σε αρμονία με όλες τις επεμβάσεις στο νέο Interior.

Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του σαλονιού

Αφού καταγράψαμε κάθε λεπτομέρεια, ξεκινήσαμε τη διαδικασία σχεδιασμού δημιουργώντας έναν μεγάλο άνετο καναπέ ειδικού σχήματος & κατασκευής ώστε να ταιριάξει απόλυτα στον χώρο και να παρέχει επαρκείς θέσεις  για όλη την οικογένεια και τους επισκέπτες. Μια πολυθρόνα που ανήκει στην κατηγορία των Loveseats σχεδιάστηκε & ντύθηκε με ανάγλυφο ύφασμα βελούδινης υφής σε Pied De Poule μοτίβο. Τοποθετημένη σκόπιμα δίπλα στη νέα σύνθεση του επίπλου με την εντοιχισμένη βιβλιοθήκη και τον ατμοσφαιρικό κρυφό φωτισμό, δημιούργησε τη ζεστή γωνιά ανάγνωσης που ονειρευόταν η ιδιοκτήτρια.

Στη μέση της σύνθεσης τοποθετήσαμε μια συλλογή από δύο στρογγυλά τραπέζια σαλονιού, η οποία διευκολύνει τη μετακίνησή τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά και ταυτόχρονα υποστηρίζει τη σύμπτυξή τους δημιουργώντας περισσότερο χώρο περιμετρικά. Η ανθεκτική κεραμική επιφάνεια που αντιπροσωπεύει το μάρμαρο όνυχα επιλέχθηκε για να προσθέσει κομψότητα και λειτουργικότητα στα έπιπλα.

Όλα τα υφάσματα επίπλωσης επιλέχθηκαν μετά από εκτεταμένη έρευνα σε κατάλληλους προμηθευτές με πιστοποίηση ανθεκτικότητας και ειδικές προδιαγραφές για παιδιά και κατοικίδια.

Η μελέτη φωτισμού και η μοντέρνα διακόσμηση της τραπεζαρίας: artistic διάθεση και elegant στοιχεία

Πίσω από τον καθιστικό χώρο σχεδιάστηκε ο χώρος της τραπεζαρίας συνοδευόμενος από έναν μεγάλο μπουφέ και έξι ιδιαίτερες καρέκλες. Η σταθερή και επιβλητική βάση της τραπεζαρίας σε bronze βουρτσισμένο μέταλλο ισορροπεί με τη ζεστασιά των επιφανειών από ξύλο δρυός και τις λεπτομέρειες από μάρμαρο όνυχα, δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη, κομψή και διαχρονική αισθητική.

Εκεί, στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε, έχει τοποθετηθεί ένα αυθεντικό έργο τέχνης που πειραματίζεται με τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους, το οποίο αγοράστηκε μετά από έρευνα σε Διεθνείς Γκαλερί. Τέλος, ένα μεταλλικό επιτραπέζιο φωτιστικό με “living” φόρμα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προσοχή ώστε να ολοκληρώσει την καλλιτεχνική αίσθηση της σκηνής.

Στον διάδρομο της εισόδου, η σύνθεση της μίνιμαλ κονσόλας και του οβάλ καθρέπτη, εξυπηρετούν τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την υψηλή αισθητική. Αντικατοπτρίζοντας την τραπεζαρία, δίνουν την αίσθηση ενός διευρυμένου χώρου.

Η Μελέτη Σχεδιασμού και Μοντελοποίησης των Φωτιστικών αποτελεί ένα από το πιο ενδιαφέροντα σημεία του έργου.

Από την αρχή της μελέτης φωτισμού προτείναμε την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος που θα λειτουργεί μέσω mobile εφαρμογής. Τα περιβάλλοντα και οι συνθήκες φωτισμού σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις συνήθειες και τις επιθυμίες των χρηστών αλλά και με τα νέα δεδομένα που προτείναμε κατά τον σχεδιασμό. Τοποθετήσαμε διαφορετικά είδη φωτιστικών με ρυθμιζόμενη ένταση τόσο στους τοίχους όσο και στην οροφή, σχεδιάζοντας φόρμες με καλλιτεχνική διάθεση και πολυτελής αισθητική, τα οποία δίνουν την πλήρη αίσθηση της επαρκής φωτεινότητάς του Interior συνολικά, αλλά και διάφορες χαλαρωτικές ατμόσφαιρες προσαρμοσμένες με ένα touch.

 

Εξατομικευμένος σχεδιασμός επίπλων: η πλήρης λειτουργικότητα

Μια ακόμη σύνθεση λειτουργικών επίπλων, τέχνης και φωτισμού, σχεδιάστηκε ειδικά για τον χώρο του καθιστικού. Ένα συγκρότημα που αποτελείται από μια μίνιμαλ συρταριέρα όπου έχει αποθηκευτεί η συλλογή μουσικών οργάνων του ιδιοκτήτη, ένα μικρό stand με δύο κομψά σκαμπό και ένα έργο τέχνης από την ίδια συλλογή, συνθέτουν μια γωνιά όπου οι εμπειρίες χαλάρωσης των ιδιοκτητών λαμβάνουν θέση.

Πηγή : faniantoniou.com