Διακόσμηση Κουζίνας

Μικρή ιστορική διαδρομή για την κουζίνα

Μια μικρή ιστορική διαδρομή για την κουζίνα

Η κουζίνα αρχικά ήταν ένας χώρος εργασίας είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, σχεδόν απομονωμένο και ήταν το δωμάτιο για τους υπηρέτες. Η κουζίνα με την πάροδο των χρόνων άλλαξε μορφή, ενσωματώθηκε στην κατοικία και έχει χαρακτηριστεί πλέον ως δωμάτιο κύριας χρήσης. Συχνά η κουζίνα είναι και σημείο συνάντησης της οικογένειας όταν ο χώρος του καθημερινού φαγητού εντάσσεται σ’ αυτήν.

Τοποθετούμε την κουζίνα στην βορειοανατολική ή την βορειοδυτική πλευρά της κατοικίας και να έχει άμεση σχέση με τον κήπο και το ισόγειο. Επίσης, θα πρέπει να  υπάρχει οπτική επαφή προς την πόρτα του κήπου, την είσοδο της κατοικίας, την βεράντα και τον χώρο του παιχνιδιού των παιδιών. Εσωτερικά η κουζίνα θα πρέπει να έχει  καλή επαφή με τον προθάλαμο, την τραπεζαρία και τους βοηθητικούς χώρους.

istoriki-diadromi-kouzinas

Η θέση της κουζίνας σας είναι σημαντική!

Η κουζίνα είναι ένας χώρος διαμονής για τη νοικοκυρά για μεγάλο χρόνο της ημέρας, γι ’αυτό και θα πρέπει να έχει είτε άμεση είτε έμμεση επαφή με τους περισσότερους χώρους.

Για να είναι λειτουργική η κουζίνα θα πρέπει να δώσουμε βάση στη διαρρύθμιση της. Προσέχουμε λοιπόν να έχουμε μικρές «διαδρομές», κάνουμε ένα καλό συσχετισμό δηλαδή, ανάμεσα στο νεροχύτη, τη κουζίνα και το ψυγείο. Έτσι ώστε να έχουμε ομαλή ροη των εργασιών. Όπως επίσης χρειαζόμαστε επαρκή χώρο για κινούμαστε με άνεση. Η τοποθέτηση των ντουλαπιών, των πάγκων εργασίας και των συσκευών να ακολουθούν μια σωστή σειρά έτσι ώστε να εξοικονομούμε χρόνο στην εργασία μας.

Έπιπλα και σωστός σχεδιασμός

Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μπορούμε να βρούμε μεγάλο αριθμό από εντοιχισμένα έπιπλα για κουζίνες, τα οποία χωρίζονται στα κάτω και τα πάνω ντουλάπια, διαφόρων μεγεθών και σχεδίων ανάλογα με το σχέδιο της κουζίνας.  Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουμε  τα χρώματα και τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ο σχεδιασμός της κουζίνας είναι σημαντικό κομμάτι της κατοικίας μας και όλα αυτά είναι σχεδιαστικές προϋποθέσεις και απαράβατοι κανόνες  που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο μελετητής, γιατί πλέον είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού μας όπου περνάμε πολλές ώρες της μέρας.

Λαμβάνοντας υπόψη  την ορθότητα και τη λειτουργικότητα της κουζίνας μέσα στην κατοικία δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το στυλ και το ύφος, δηλαδή την διακόσμηση της κουζίνας να  εναρμονίζεται με το υπόλοιπο σπίτι.