Αν ανακαινίζετε ή φτιάχνετε από την αρχή το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο, ξέρετε ότι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρετε είναι πολλές. Μια από αυτές είναι η επιλογή του δαπέδου, που μάλιστα είναι αρκετά σοβαρή και βασική, γιατί καθορίζει το στυλ του χώρου και δεν αλλάζει εύκολα. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τα υπέρ και τα κατά πέντε πιθανών λύσεων, ώστε να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

1. Laminate

Υπέρ: Η καλή ποιότητα Laminate δίνει την αίσθηση του φυσικού ξύλου, με πολύ μεγάλη γκάμα που στο φυσικό ξύλο είναι δύσκολο να βρεθεί ή/και πολύ ακριβότερο. Εφόσον τοποθετηθεί σωστά, προσφέρει θερμομόνωση και ηχομόνωση. Είναι οικονομική λύση και εύκολη στην εφαρμογή της. Μπορεί να ξηλωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλο χώρο.

Κατά: Δεν ενδείκνυται για χώρους με υγρασία.

2. LVT (Luxury Vinyl Tiles) με όψη ξύλου

Υπέρ: Προσφέρουν μεγάλη γκάμα επιλογής, με όψεις ξύλου ή και πέτρας, τσιμέντου, μαρμάρου κ.λ.π. Τοποθετούνται πλωτά (κουμπωτά, όπως το Laminate) αλλά και κολλητά, με πολύ λεπτή διατομή, μερικών χιλιοστών. Είναι εύκολα και γρήγορα στην τοποθέτησή τους και μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς πρόβλημα σε χώρου με υγρασία, ακόμα και μπάνια, και καθαρίζονται / σφουγγαρίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχουν πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή και ενδείκνυνται για επαγγελματικούς χώρους και χώρους με μεγάλη κυκλοφορία. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο επιλογής κόστους, από πολύ οικονομικά.

Κατά: Παρόλο που αισθητικά υπάρχει εντυπωσιακή ομοιότητα με τα φυσικά υλικά, το εξασκημένο μάτι διακρίνει τη διαφορά.

3. Φυσικό ξύλο (προγυαλισμένο)

Υπέρ: Η εγκατάσταση είναι εύκολη και γρήγορη, έναντι του καρφωτού ξύλινου δαπέδου, με αποτέλεσμα αντάξιο. Προσφέρει ξεκάθαρη εικόνα του τελικού αποτελέσματος, μια και υπάρχει έτοιμη η εικόνα του λουστραρισμένου πατώματος. Υπάρχουν πολλές επιλογές ξύλων, κλασσικών και μοντέρνων λύσεων, σε φαρδιές και στενές σανίδες. Δίνει απόλυτα φυσική αίσθηση.

Κατά: Το φυσικό υλικό είναι πάντα πιο ευαίσθητο σε τριβή και υγρασία. Είναι πιο δαπανηρή λύση σε σχέση με το Laminate και το LVT.

4. Δάπεδο συνθετικό σε ρολό

Υπέρ: Είναι μια οικονομική λύση και εύκολη στην τοποθέτηση. Σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε όψη σε ένα χώρο γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος. Υπάρχουν σχέδια που μιμούνται ξύλο, πέτρα και φυσικά υλικά, αλλά και παιδικά σχέδια ή μονόχρωμα με έντονα χρώματα, που αφήνουν τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη. Έχει αντοχή στην υγρασία και καθαρίζεται εύκολα.

Κατά: Δεν αντέχει σε μηχανική καταπόνηση, τριβή και μεγάλο βάρος. Διακρίνεται σχετικά εύκολα ότι είναι «σαν» φυσικό.

5. Μοκέτα wall to wall

Υπέρ: Ενοποιεί αισθητικά τον χώρο και τον κάνει να φαίνεται μεγαλύτερος. Προσφέρει ηχομόνωση, θερμομόνωση και πολύ ευχάριστη αίσθηση στο περπάτημα. Κατακρατεί την αιωρούμενη σκόνη και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, εφόσον σκουπίζεται τακτικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση των αλλεργιών. Μια μοκέτα καλής ποιότητας αντέχει στον χρόνο και την καταπόνηση, και καθαρίζεται εύκολα. Λειτουργεί σαν ουδέτερο φόντο που θα αναδείξει τα χαλιά σας.

Κατά: Αν δεν είναι καλής ποιότητας θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τη μοκέτα-χαλί, μια και θα καταπονείται όλο τον χρόνο.

Πηγή : moketino.gr