Η Γιαπωνέζα Μαρί Κόντο είναι ειδική στην εξάλειψη της ακαταστασίας και… γκουρού της τακτοποίησης. Με την πολύ απλή μέθοδό της μας βοηθάει να οργανώσουμε τα δωμάτιά μας, να εξοικονομήσουμε χώρο, και να κρατάμε μόνο όσα πραγματικά χρειαζόμαστε. Το σύστημα KonMari δεν αλλάζει μόνο το σπίτι μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε ιδέες που θα βάλουν σε τάξη τα πάντα!
Στον κόσμο της Μαρί Κόντο, δηλαδή αυτόν της τάξης και της οργάνωσης, είναι σημαντικό πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε μια λίστα με τους χώρους και τα αντικείμενα που θέλουμε να τακτοποιήσουμε. Προτείνει να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες: πρώτα τα ρούχα, μετά τα βιβλία και προς το τέλος τα διάφορα αντικείμενα.
Μια ακόμη συμβουλή είναι να ξεκινήσουμε βγάζοντας όλα τα αντικείμενα (ρούχα, κουζινικά, κτλ.) σε ένα σημείο, ώστε να τα βλέπουμε και να διευκολύνουμε τον εαυτό μας όταν φτάσουμε στο στάδιο της εκκαθάρισης.
Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο που πρέπει να αποχωριστούμε ό,τι δεν μας χρειάζεται η ιέρεια της τακτοποίησης προτρέπει να μην επιλέγουμε τι θα πετάξουμε, αλλά τι θα κρατήσουμε!
Αφού γίνει το πολυπόθητο ξεκαθάρισμα σειρά έχει η τακτοποίηση!
Στην ντουλάπα
Το παν για να είναι πάντα τακτοποιημένη η ντουλάπα μας είναι το σωστό δίπλωμα των ρούχων! Έπειτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουτιά αποθήκευσης για να διαχωρίσουμε τα ρούχα μας, τις κάλτσες από τα εσώρουχα και τα παντελόνια από τις μπλούζες.
Για να δείτε πώς να διπλώνετε τις κάλτσες και τα εσώρουχα, τα παντελόνια και τις μπλούζες συμβουλευτείτε τα παρακάτω κατατοπιστικά βίντεο:
Το ρούχο που έχει διπλωθεί σωστά στέκεται όρθιο, αυτό είναι η απόδειξη της ορθής εφαρμογής της μεθόδου Konmari!
Στην κουζίνα
Για να είναι πάντα τακτοποιημένη η κουζίνα πρέπει να έχετε δύο πράγματα στο μυαλό σας: πρώτον, δημιουργήστε μια κουζίνα που να σας εξυπηρετεί και να σας «καλεί» να μαγειρέψετε και δεύτερον, ξεφορτωθείτε χωρίς ενοχές αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε!
Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν ουσιαστικά να μεταμορφώσετε την κουζίνα σας και να νικήσετε το «χάος» που επικρατεί:
- Ξεφορτωθείτε τις συσκευασίες των προϊόντων και τοποθετήστε το περιεχόμενό τους σε διάφανα δοχεία– έτσι ώστε να ξέρετε τι υπάρχει και πού. Φτιάξτε επίσης, δικές σας ετικέτες (ονομασία, ημερομηνία λήξης κτλ.)
- Τα συρτάρια πρέπει να είναι οργανωμένο σαν τα ντουλάπια: χρησιμοποιείστε αποθηκευτικά κουτιά ή μικρά διαχωριστικά.
- Προμηθευτείτε μια θήκη για το σφουγγάρι και το απορρυπαντικό πιάτων και τοποθετείστε την κάτω από το νεροχύτη.
- Χρησιμοποιείστε μια ραφιέρα από σύρμα μέσα στα ντουλάπια για τα πιάτα.
- Στο τραπέζι της κουζίνας, φροντίστε να υπάρχουν μόνο σουπλά (αν χρησιμοποιείτε) και κανένα άλλο περιττό διακοσμητικό.
Και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού όπως το σαλόνι ή ακόμα και το μπάνιο ισχύει το γνωστό μοτίβο: πετάμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και τακτοποιούμε ανά κατηγορία.
Τα παιχνίδια των παιδιών
Όταν έχεις μικρά παιδιά πρέπει να συμβιβαστείς και με το γεγονός ότι σε κάθε χώρο του σπιτιού θα αντικρίζεις διασκορπισμένα τα παιχνίδια τους. Η Μαρί Κοντό έχει τη λογική (και την εφαρμόζει με τα δικά της παιδιά) ότι τα μικρά μας πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να μαθαίνουν. Προτείνει λοιπόν:
- Συγκεντρώστε ΟΛΑ τα παιχνίδια σ’ ένα σημείο και ρωτήστε τα παιδιά ποια τους αρέσουν περισσότερο και ποια λιγότερο. Ταξινομείστε τα, ανάλογα με τις απαντήσεις, σε αυτά που χρησιμοποιούν και σε αυτά που δεν παίζουν τόσο συχνά.
- Βάλτε τα παιχνίδια σε διαφορετικά κουτιά αποθήκευσης.
- Στα δωμάτιά τους κρατήστε τα κουτιά με τα παιχνίδια που παίζουν περισσότερο. Και κρύψτε σε μια ντουλάπα τα υπόλοιπα.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα αλλάξει ολόκληρη η καθημερινότητά σας. Μην το φοβηθείτε!
Πηγή : mama365.gr