Το τραπέζι της τραπεζαρίας πολύ συχνά …δεινοπαθεί διακοσμητικά όπως ακριβώς και το τραπεζάκι του σαλονιού αφού στην προσπάθειά μας να ομορφύνουμε αυτά τα δύο σημεία καταλήγουμε να τα υπερφορτώνουμε με μεγάλο αριθμό αντικειμένων, κάτι που τελικώς κάθε άλλο παρά λειτουργικό αποδεικνύεται.

Ποια είναι λοιπόν τα καταλληλότερα αντικείμενα που μπορούν να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι της τραπεζαρίας, δημιουργώντας αισθητικά μια όμορφη εικόνα αλλά και που ταυτόχρονα θα επιτρέπουν τη χρήση του τραπεζιού χωρίς να πρέπει να προηγηθεί μια μικρή… μετακόμιση.

Για τραπεζαρίες που χρησιμοποιούνται συχνά το ιδανικό είναι τα διακοσμητικά αντικείμενα  να μπορούν να παραμείνουν στο τραπέζι και κατά τη διάρκεια του φαγητού. Βάζα με λουλούδια-πρασινάδα αλλά και φυτά, κεριά-κηροπήγια ή κάποιο μεγάλου μεγέθους αντικείμενο πχ πιατέλα, φρουτιέρα κλπ είναι τα πιο ταιριαστά και καλαίσθητα στοιχεία για την καθημερινή διακόσμηση του τραπεζιού της τραπεζαρίας, ανεξάρτητα από το γενικό διακοσμητικό στυλ του χώρου.  

Ο κλασσικός συνδυασμός βάζου με κεριά – κηροπήγια είναι ταιριαστός με κάθε τύπου τραπέζια και διακοσμητικά στυλ και ανάλογα με το μέγεθος, την απόχρωση και το γενικό ύφος των αντικειμένων που θα χρησιμοποιηθούν διαφοροποιείται αισθητικά το αποτέλεσμα. 

Μια σειρά απλά κηροπήγια και μόνα τους μπορούν να διακοσμήσουν πολύ καλαίσθητα μια τραπεζαρία και ειδικά μεγάλα παραλληλόγραμμα τραπέζια, τοποθετημένα κατά μήκος τους, ενώ πολύ εύκολα παραμερίζονται όταν το τραπέζι χρησιμοποιείται για φαγητό. 

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για ένα μεγάλου μεγέθους βάζο με λουλούδια, που μπορεί ακόμη και να παραμείνει σαν διακοσμητικό στοιχείο ενός στρωμένου τραπεζιού και αισθητικά δημιουργεί μια πολύ όμορφη εικόνα. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε βάζα ιδιαίτερου σχεδιασμού, μεγάλες κανάτες κλπ. στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν όχι μόνο λουλούδια αλλά και κάθε τύπου πρασινάδα, κλαδιά δέντρων κλπ που είναι εύκολο να βρείτε κάθε εποχή ακόμη και στο κέντρο της πόλης. 

Ακόμη πιο πρακτικές λειτουργικά είναι οι διακοσμήσεις με περισσότερα και μικρότερα βαζάκια τοποθετημένα κατά μήκος παραλληλόγραμων τραπεζιών, ενώ οι μεγάλου μεγέθους τραπεζαρίες είναι το ιδανικό σημείο και για να αξιοποιήσετε διακοσμητικά μεγάλες γυάλες-μπουκάλες όπως και γενικά μεγάλου μεγέθους αντικείμενα πχ διακοσμητικά μπολ, κεραμικά κλπ. 

Η συγκέντρωση αντικειμένων σε έναν δίσκο, πιατέλα ή καλάθι είναι επίσης μια ιδιαίτερα πρακτική διακόσμηση, αφού ολόκληρη μια τέτοια σύνθεση εύκολα αποσύρεται σε άλλο σημείο ή στην άκρη του τραπεζιού όταν αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για φαγητό. 

Σε συνθέσεις αυτής της μορφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν κάθε είδους βάζα, κηροπήγια και ιδιαίτερα διακοσμητικά αντικείμενα που μπορεί να διαθέτετε, πλαισιωμένα σε φυσικά λουλούδια – πρασινάδα. 

Όχι μόνο το μέγεθος και η απόχρωση αλλά και τα σχήματα – φόρμες των αντικειμένων καθορίζουν τη γενική αισθητική των διακοσμήσεων αυτής της μορφής. 

Έτσι ένας στρογγυλός δίσκος με διακοσμητικά αντικείμενα, κεριά, γλαστράκια κλπ είναι ιδανικός για ροτόντες ενώ αντίστοιχα συνθέσεις σε μακρόστενους δίσκους θα αναδειχθούν πιο εντυπωσιακά σε τετράγωνα – παραλληλόγραμμα τραπέζια

Φυτά εσωτερικού χώρου τοποθετημένα σε όμορφα γλαστράκια ή κασπώ επίσης μπορούν να βρουν τη θέση τους στο τραπέζι της τραπεζαρίας, αρκεί το μέγεθος-όγκος τους να είναι ανάλογος με εκείνα του τραπεζιού. 

Η χρήση ή όχι τραπεζομάντιλου – ράνερ στην καθημερινή διακόσμηση του τραπεζιού είναι αποκλειστικά θέμα γούστου και προσωπικής επιλογής, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι πιο ταιριαστή σε κλασσικές τραπεζαρίες και γενικά σε χώρους κλασσικής και ρουστίκ διακόσμησης. 

Τα  λευκά ή διαφανή γυάλινα βάζα είναι τα πλέον πρακτικά και ταιριαστά σε κάθε χώρο, σε σχέση με βάζα, κηροπήγια κλπ σε πιο έντονες αποχρώσεις που θα πρέπει να συνδυαστούν και με κάποια άλλα στοιχεία –  αντικείμενα που βρίσκονται στο ίδιο σημείο.  

Διακοσμητικά αντικείμενα μεγάλου μεγέθους που θα τοποθετηθούν στο τραπέζι της τραπεζαρίας δημιουργούν ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα όταν όχι μόνο το μέγεθος και το σχήμα τους είναι παρεμφερή αλλά και όταν είναι δημιουργημένα από το ίδιο υλικό. 

Γενικά αποφύγετε στο ίδιο τραπέζι την τοποθέτηση αντικειμένων από διαφορετικά υλικά, εκτός αν αυτά είναι μικρότερα και συγκεντρωμένα σε έναν δίσκο. 

Σε τραπεζαρίες που χρησιμοποιούνται καθημερινά και αποτελούν το κεντρικό τραπέζι φαγητού του σπιτιού, χρησιμοποιείστε μερικά διακοσμητικά σουπλά που μπορούν μόνιμα να παραμένουν στο τραπέζι ή την τοποθέτηση αντικειμένων στο κέντρο και κατά μήκος του τραπεζιού έτσι ώστε ο υπόλοιπος χώρος να μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθεί για φαγητό. 

Πηγή : soulouposeto.gr